Založ si blog

Akcie z kupónky – absurdity na pokračovanie

V diskusii k môjmu predošlému článku na tému „skladovania“ našich akcií z kupónovej privatizácie vyvstali tri zjavne neriešiteľné problémy ako ste ich opísali sami:
1.    Ohlas z diskusie: Keďže aj ja som dostal poukážku kde vymáhajú poplatok od mŕtveho otca a na všetkých weboch odporúčajú obnoviť dedičské konanie, bolo by vhodné vniesť viac svetla do tohto problému (týka sa to desaťtisícov ľudí). Sporné otázky sú napr.:
-môže niekto obnoviť dedičské konanie, ak to dedičia nechcú?
– dedič preberá dlhy poručiteľa len do výšky dedičstva, takže v prípade, ak niekto zomrel nemajetný, nemožno od neho vymáhať ani takéto poplatky. Bol by som rád, keby niekto zverejnil fundované informácie k tomuto problému. Pozdravuje M. C.

Priznám sa, že ja na takúto absurdnú situáciu vynútenú kampaňou Centrálneho depozitáru cenných papierov SR odpoveď nepoznám. Oni aj verejne opakujú, že dedičia MUSIA obnoviť dedičné konanie. Ale to si tam nikto z nich neuvedomuje, že tento „mus“ je absurdný? Rodiny, kde je problém, aby sa dediči vôbec zišli, nie to ešte zhodli (a každý, kto to aspoň raz podstúpil, vie, že ľahký priebeh dedičského konania je skôr výnimkou, než pravidlom) majú robiť tieto manévre pre NIČ? Dediči už teraz vedia, že tie papiere nemajú žiadnu hodnotu, ale pre odrazu puntičkársky Fond národného majetku, kde sa nielen gorilám rozdávali stámiliónové majetky, majú títo obyčajní ľudia formálne podstúpiť celé nezmyselné dedičské konanie? A ešte im na to dajú šibeničný termín?
Mne pripadá symptomatické, že FNM SR vedený pani Bubeníkovou, ktorá sa podľa médií dnes skrýva kdesi v zahraničí, funguje na dvojakom metre: milióny a miliardy rozdáva neformálne, spakruky, takpovediac ležérne a aj po ležiačky (viď. istý byt fungujúci aj ako šmajchlkabinet, že istá pani?) a na druhej strane normálneho občana budú hnať ako zdutú kozu kvôli absurdnej formalite?
A ešte sa na tom nabalí tzv. „služba“ akéhosi Depozitára? Nie je im hanba?

2.    Ohlas z diskusie: Keď som si dal urobiť pred cca 10 rokmi výpis účtu v SCP, nemal som okrem akcií Matadorrolu žiadne akcie. Dnes tí výpalníci žiadajú platiť za akcie investičného fondu Karpaty a.s. v likvidácii. Za aké, keď už pred 10 rokmi som nevlastnil žiadne??
Je to neuveriteľné, ale je to tak. Majú v tom bordel, ale dokazovať im to a robiť im tam poriadok máme my na vlastné náklady peňazí, námahy aj času? A oni za to budú ešte inkasovať? Je toto normálne?
Podľa môjho laického názoru takéto formality mali riešiť administratívne, odškrtnutím nezmyslov, tak ako im ich občania nahlásili. Hlásim: akcie nemám, škrtnite. A na druhej strane úradníčka zoberie pero a škrtne, hotovo. Aké tu manévre? Veď sám sa vzdávam toho, čo nemám, tak čo do čerta si ešte vynucujú? FNM nie je nebeská inštitúcia s neomylnými a anjelsky nevinnými bytosťami, ako už vieme z gorilieho príkladu. To čo teraz vymysleli spolu s Miklošovým Ministerstvom financií nie je nemenná dogma. Je to len dôkaz ich dvojakého metra. Keď sa banky dostanú do nimi spôsobených problémov, tak im akási štátna komisia a poslanci škrtnú zľahka celé stovky miliónov z dlhov a tu máme vyskočiť z kože, aby sme FNM vrátili niečo, čo nie je hodné ani toho papiera, na ktorom by to malo byť?

3.    Moja osobná skúsenosť: Svoje akcie som predal pred pätnástimi rokmi! A dnes mi pán Ambrovič z Centrálneho depozitára cenných papierov SR a.s. píše, že „…spoločnosť VÚB Kupón, ktorá podľa Vás síce ´neexistuje´, má v skutočnosti právneho nástupcu, ktorý existuje.“ Ten je však v konkurze a nečinný už roky. Tie akcie, ktoré nemám, dokonca nie sú už roky ani obchodovateľné! A čo ja s tým?
Viete si predstaviť väčšiu hlúposť? Ja som svoje akcie predal, žiadne nemám už pätnásť rokov. A oni odo mňa chcú, aby som im teraz po pätnástich rokoch dokazoval, že som ich predal? A kto kedy povedal, že občan musí skladovať nejaké papiere o predaji pätnásť rokov? Kde sa v nich berie tá drzosť s miliardármi sa oblápať a pomáhať im k ďalším miliardám a od nás chcieť nemožnosti?! No je to preto, že táto akciovka má na nás (a o nás bez nás) monopol!
Toto som sa dozvedel od priateľa, ktorý v tej branži priamo robí: V Kanade verejne obchodovateľné akcie skladujú registrátori a transferoví agenti. Im platia za „skladovaci“ servis firmy, ktoré akcie vydávajú, nie akcionári. Ak akcionár s účtom dlhodobo nehýbe (nepreberá dividendy, jeho/jej korešpondencia sa vracia odosielateľovi), tie sa považujú za „spiace účty“ a registrátor musí podľa zákona raz za čas vynaložiť snahu nájsť akcionára rozosielaním listov na predpokladanú aktuálnu adresu, avšak poplatky opäť hradí firma vydávajúca akcie. Keď si firma neplní povinnosti a registrátorovi neplatí, ten s ňou rozviaže zmluvu a ukončí servis.“
Také jednoduché! A my tu opäť krvopotne objavujeme teplú vodu a dokazujeme nerozum ľuďom, ktorí sú nami platení za to, aby nám život uľahčovali, nie sťažovali? Zase nás stavajú dolu hlavou a ešte si vynucujú, aby sme takto dole hlavou skákali, ako oni pískajú? Inde to funguje normálne a u nás všetko naopak? My máme slúžiť a gorilám posluhujú oni?
Extra príklad z diskusie: „Práve včera som dostal od tých výpalníkov pozdrav: 9,60 Eur za akcie podnikov, ktoré neexistujú a teda akcie nie je komu predať. V lete 2011 som bol na pošte v Žiline, kde je jediné pracovisko široko-ďaleko na prevod akcií na FNM. Tam ma vysmiali, že je na to poradovník, že ten je už uzavretý a že mám prísť začiatkom novembra na vrátnicu, že sa tam bude robiť nový. Tak som tam 3.11.2011 išiel a zapísali ma na 3.3.2012.“
Tak takto to funguje! Respektíve nefunguje. Žiadna úcta k občanovi a pomoc, aby sa trápil čím menej. Len čo pristúpite na ich hru, už ste na prekážkovej dráhe, ktorá nemám konca!
A teraz si to zvážme. Vo všetkých uvedených prípadoch si ktosi zmyslel, že je na nás, aby sme im robili poriadok v tom ich bodreli v akciách. Buzerujú nás doslova pre NIČ a tvária sa, že je to priam štátoprávna úloha. Čo je toto za štát?
Otázka znie: Sídli snáď na Ministerstve financií sám Boh?
Odpoveď: Nie, je to Mikloš.
Otázka: Môže sa pán Mikloš, známy svojou aroganciou nadradenosti nad pospolitý ľud, dopustiť kolosálnej hlúposti?
Odpoveď: Práve to urobil!
Riešenie: Voliť tak, aby sa už nikdy na takomto poste neobjavili kreatúry typu Mikloša, či Bubeníkovej. Nové vedenie ministerstva aj FNM musí zastaviť tento paškvil a nájsť také riešenie, aby to zbytočne nestrasovalo a nezaťažovalo nezmyselnou drezúrou státisíce občanov Slovenska.
Či sa to podarí, záleží už čoskoro aj na nás.

 

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6279019x
Priemerná čítanosť článkov: 8578x

Autor blogu

Archív

Odkazy