Založ si blog

Zavraždenie Ernesta Valka – ďalšia falošná stopa?

V polovici mája priniesla Pravda nečakane otvorené vyjadrenia odchádzajúceho policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka a nastupujúceho staro-nového ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Kaliňák urobil to isté, čo už Spišiak raz zažil v roku 2006. Po svojom nástupe ho odvolal, a tak Spišiak opäť odchádza aj zo služieb polície. Obaja však mali pocit, že by pochybnosti o kompetentnosti vyšetrovania vraždy advokáta Valka mali vyvrátiť aspoň v posledný deň účinkovania Spišiaka vo funkcii. Ich spoločné vyhlásenie vzbudilo skôr rozpaky.

„Nebolo to vykonané tak, že vrah čakal s úmyslom ho zavraždiť,“ povedal Spišiak. Podľa Spišiaka sa Valko bránil. Minister ochotne dodal: „Modus operandi vykazuje znaky lúpeže.“

V tejto veci zrejme Úrad boja proti organizovanej kriminalite v marci 2012 predvolal údajného bossa sýkoriek Ladislava B., ktorý prišiel podať vysvetlenie z prerušenej dovolenky v Thajsku.

Keďže na mieste činu boli vďaka médiám aj nezávislí odborníci s dlhoročnou praxou vo vyšetrovaní kriminálnych činov, a aj podľa zdravého úsudku, je táto verzia prinajmenšom ťažko uveriteľná. Ja osobne som ju počul už týždeň po vražde, ale dodnes o tomto motíve pochybujem. Veď:

– Na mieste činu neboli žiadne stopy zápasu.

– Valko trénoval karate, žiadny zlodej nie je u nás taký trénovaný, aby sa proti nemu postavil.

– Pri zápase by sa Valko snažil dostať k vlastnej zbrani na gauči. O tej zlodej nemohol vedieť, pretože keby o nej vedel, do miestnosti by ani nevstúpil.

– Zlodeji nechodia do luxusných víl sami a snažia sa ich obyvateľom vyhýbať. Valko nebol celý deň doma, prečo by mal osamelý lupič byť až taký somár, že príde akurát vtedy, keď prišiel Valko?

– Po zlodejoch, ktorí sa ponáhľajú, a zvlášť po vražde, ostáva v domácnosti doslova spúšť. Zlodeji v rýchlosti vytrhávajú zásuvky zo skriní a vysýpajú ich obsah. Valkova domácnosť bola bez známok takéhoto hľadania. Veď aj polícia s rodinou našli kľúče od trezoru a zbraň až v nasledujúcich dňoch.

– Zlodeji nechodia ozbrojení, a aj keby, tak nemajú najmenší dôvod zabíjať.

Celú konštrukciu o osamelom lupičovi, čo náhodne zabíja, spochybnil aj v tejto veci najpovolanejší dozorujúci prokurátor, riaditeľ odboru osobitného určenia generálnej prokuratúry, Peter Šufliarsky: „Pri takých závažných trestných činoch málokedy dôjde k takému následku, ako nastal, náhodou.“

Vzácna súhra odchádzajúceho policajného prezidenta a ministra, ktorý ho odvoláva, naznačuje skôr iné. Rozchádzajú sa v dobrom po tom, čo nasmerovali pozornosť verejnosti tam, kam to ktosi chcel a potreboval.

Viac o tomto prípade sa dočítate v mojej najnovšej knihe „Gorily v podsvetí – Mafia.sk“, alebo aj tu.

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 07:40

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6301169x
Priemerná čítanosť článkov: 8608x

Autor blogu

Archív

Odkazy