Založ si blog

Školstvo II: Môže byť horšie?

Čítanie na nedeľu:

 

Pri minulej ukážke z knihy „Návrat do Budúcnosti“, kde sa opisujú premeny jedného bratislavského sídlsika behom posledného posltoročia, vznikla polemika, či násilie na školách bolo až také veľké. Nehľadiac na to, že šikana medzi staršími a mladšími žiakmi existuje zrejme dodnes, tie roky 70. a 80. boli špecifické prílevom množstva obyvateľov do Bratislavy z vidieka. A ako sa píše v tej knihe: „Toto sídlisko osídľovali vtedy noví obyvatelia a prinášali si svoje staré zvyky.“ A k tým zvykom to násilie sedelo pozoruhodne logicky.

Výsledkom bolo to, že sa vtedy musel vedieť biť už pomaly aj prváčik. Tu je príklad:

Chlapi sa často mlátili len tak, zo zábavy. Zámienka na bitku sa našla ľahko. Napríklad, keď k vám niekto pristúpil a výhražne sa opýtal: „Čo dýchaš?“ Po takej výzve ostávali len dve možnosti, útočiť alebo utiecť, presne podľa pravidiel zvierat v najdivokejšej džungli. Ale ľudia sa predsa len od zvierat odlišujú a tak raz pri tejto notorickej hláške ostal oslovený pokojne sedieť, lebo našiel správnu odpoveď. Pozrel na vyzývateľa a zreteľne odpovedal: „Vzduch!“ Tým vyzývateľa zosmiešnil a bolo po bitke.

Tento bitkársky duch odkukali pochopiteľne aj deti.  Aj Nášhrdina bol v takomto drsnom prostredí Budúcnosti celkom dobre cvičený. Hneď ďalšou lekciou, ktorú vyfasoval v druhej triede základnej školy, bolo ponaučenie, že nie so všetkými naokolo sa dá vychádzať po dobrom a že svoj životný priestor si raz za čas treba aj vybojovať. V ich triede samých ušatých prváčikov sa totiž zjavil chalan z lesa. Jeho rodina, spolu s dvomi – tromi ďalšími, naozaj bývala v akýchsi kamenných búdach v lese nad sídliskom. A hoci sa budoval komunizmus, štát ich tam akosi znášal, ale čo neznášal, bola absencia ich detí v škole. A tak ten chalan zišiel z lesa do školy, aby sa zistilo, že je mierne mentálne pripečený a tak prepadol z tretej triedy späť k nim do druhej. Hneď sa aj pochválil, že jeho starší bratia už majú skúsenosť s miestnou policajnou stanicou, lebo kradli v cudzích záhradách. A tí mu vraj prezradili, že budúcnovskí policajti majú na takých výtečníkov jednu špecialitu – celú sadu rôznofarebných obuškov. Previnilec tak pred bitkou dostane aspoň šancu vybrať si farbu obušku. Ako však musel zvedavým novým spolužiakom priznať, modriny po tých farebných obuškoch mali farbu jednotnú.

Tohto prepadlíka volali Fuki, lebo jeho základnou komunikáciou bolo, že vám jednu fukol, ani ste nevedeli prečo. Len tak, ako prevenciu proti plochým nohám. Zakrátko mal triedu celkom pod palcom. Nikto si netrúfol ani pípnuť v obave pred jeho nepredvídateľnými fukancami. Nášmuhrdinovi nešlo do hlavy, ako sa niečo také vôbec môže stať. Veď keby sa dali dokopy traja šraci, akokoľvek malí, vedeli by si s ním poradiť. Aj niektorých nahováral, ale bez úspechu. Tak si v tej svojej malej hlave zrovnal, že asi najlepší bude názorný príklad a potom sa ostatní iste pridajú. Cez jednu prestávku Fuki vŕtal do spolužiačok, lebo tie sa mu na rozdiel od spolužiakov páčili, ale robil to tak nemotorne a svojsky, že tie jačali od strachu. Tak Nášhrdina pochopil, že je čas stať sa hrdinom. Zdvihol sa z lavice, potľapkal milého Fukiho odzadu po pleci a keď sa ten otočil, jednu mu fukol. Len tak, proti plochým nohám. Detsky a bez slova. Fuki vyvalil oči na o hlavu menšieho šraca, pomaly mu došlo, aká neuveriteľnosť sa tu stala, ale to už pre zmenu zvonilo a tak len stihol zasyčať: „Veď počkaj ešte“. Nášhrdina bol spokojný, hrdinský čin vykonal a teraz by sa mali pridať ostatní. Aj žmurkal na spolužiakov, posielal im lístočky a nakoniec drgol aj do toho, čo sedel vedľa neho, ale všetkých práve v tú hodinu tak zaujal výklad matematikárky, že sa neozvali. To len niektoré dievčatá sa na neho povzbudivo usmiali, ale to neriešilo problém sľúbenej bitky od Fukiho. Na ten ostal beznádejne sám. Prišla prestávka a s ňou ďalšie prekvapenie. Zvyšok triedy, najmä chalanská časť, zobrali ten boj ako príma rozptýlenie. Vytiahli si desiaty a tešili sa na zábavu. A Fuki nastúpil. Boj to bol krátky, zmätený a hlúpo nešikovný. Žiadne pôsobivé údery, skôr zmätený mlyn rúk a nôh, v ktorom odrazu s prekvapením zistil, že akýmsi nedopatrením má navrch, čo Fukiho priviedlo (viac ako tridsať rokov pred boxerom Tysonom v súboji s Holyfieldom) k zúfalému pokusu zvrátiť situáciu a zúrivo sa zahryzol Nášmuhrdinovi do útleho hrudníčka. To bol rev! Hneď sa zbehli učiteľky a začalo vyšetrovanie. Fukiho poslali s poznámkou domov a jeho na ošetrenie rany (chvíľu dokonca zvažovali, či nemá dostať injekcie proti besnote!).

A mravné ponaučenie? Jednoduché, Fuki pochopil, že nemôže terorizovať triedu sám a tak vytvoril bandu z tých spolužiakov, čo sa ho najskôr báli a teraz boli potešení, že mu môžu robiť poskokov. A Nášhrdina už ako malý šrac pochopil, že v Budúcnosti by Zorro Pomstiteľ neprežil ani prvé tri ročníky základnej triedy…

 

 

 

Vybrané z knihy “Návrat do Budúcnosti“ (vyd. Marenčin PT).

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6296626x
Priemerná čítanosť článkov: 8602x

Autor blogu

Archív

Odkazy