Založ si blog

Recepty na život II.

12  Jedlo je prvá a tiež posledná rozkoš v našom živote. A ak je dobré, tak aj počas neho.

  Slávny francúzsky majster kuchárskeho umenia Brillot Savarin o tom napísal: „Záľubu v jedlách nachádzame v každom veku a u všetkých ľudí, vo všetkých krajinách a dobách. Túto záľubu môžeme priradiť ku všetkým rozkošiam a napokon zostane ako posledná, aby nás odškodnila za stratu ostatných.“

  Tieto slová zdobili inak jednoduchý jedálny lístok Klubu spisovateľov, na Laurinskej č.2, kde bol takmer tri desaťročia šéfkuchárom Ondrej Antovszký. Varilo sa tu skromne, ale zdravo a chutne. Pán Antovszký mal vďačných stravníkov, veď sa hovorí „hladný ako spisovateľ“. Dnes Klub nesie aj jeho meno a slúži každému, kto si chce pochutiť.

  Narodil sa v Békešskej Čabe do rodiny s veľký hospodárstvom, kde bolo všetkého hojnosť. S detstva si zapamätal jednoduchý recept na „lapiene“, ktoré by sme mohli nazvať aj kapustníky. Nech sa páči:

 

Lapiene s dusenou hlávkovou kapustou

10 kusov

 

Suroviny:

800g hladkej múky

1000g hlávkovej kapusty

10g bravčová masť

50g droždia

soľ, voda, čierne mleté korenie

 

Technologický postup:

  Z múky, soli, droždia a vody pripravíme husté cesto (ako na chlieb) a necháme vykysnúť.

Hlávkovú kapustu nastrúhame, posolíme, chvíľu necháme postáť, vyžmýkame a na bravčovej

masti do mäkka  podusíme. Pokoreníme a necháme vychladnúť.

  Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí, vytvarujeme väčšie gule, ktoré vyvaľkáme ako na pizzu. Na polovicu cesta položíme vychladnutú, udusenú kapustu. Druhou polovicou prikryjeme, kraje dobre spojíme, po vrchu vidličkou narobíme dierky a na suchom plechu v horúcej rúre upečieme. Po upečení  po oboch stranách teplou bravčovou masťou potrieme.

  Lapiene môžeme plniť aj inými plnkami, ako: lekvár, tvaroh, orechy, praženica s klobáskou.

 

  Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete na iTunes.

 

Foto: Martin Marenčin

Náš splátkový prezident znefunkčnil Ústavný súd SR. Kašle na ústavné práva občanov!

20.02.2017

Nevychádzam z údivu. Pôvodne dravý biznisman sa pobytom v prezidentskom paláci premenil na bytosť až duchovnú. Objíma sa s Dalajlámom, rozdáva nám oduševnelé ponaučenia, ako žiť, a objavuje viac »

Boj proti extrémizmu? Začnime na Najvyššom súde SR!

15.02.2017

Mám svoje výhrady voči EÚ, ale pálenie jej vlajky považujem za jednoznačný extrémizmus. Najmä, ak jeho aktéri patria ku kotlebovcom, ktorí toto označenie zasluhujú. Znakmi, uniformami, vyjadreniami. viac »

Populizmus ako nadávka – vážne?

14.02.2017

Pamätá si niekto ešte na latinské príslovie „Vox populi – vox Dei“? Znamená to: hlas ľudu, hlas Boží. A je zaujímavé, ako sa súčasní slniečkári a pravdovravkovia toho hlasu ľudu viac »

Malá farma - Košíce

27.02.2017 01:17

Sme súkromný azyl pre domáce aj hospodárske zvieratá, zachránené/dovezené z nevyhovujúcich podmienok.

Asociácia diabetikov Slovenska

27.02.2017 01:10

Sme pacientske občianske združenie. Združujeme diabetikov, ich blízkych. Našim poslaním je osveta a pomoc pri skorom odhalení diabetes mellitus (DM).

Združenie občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS)

27.02.2017 00:55

Združenie občanov, ktorí sú alebo boli nespokojní so svojou samosprávou a pomáhame v prípadoch, keď sa starosta alebo zastupiteľstvo spreneverilo svojmu poslaniu.

Združenie inteligencie Rusínov Slovenka

Združenie inteligencie Rusínov Slovenska

27.02.2017 00:47

ZIRS - ochranca zachovania identity Rusínov.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 315
Celková čítanosť: 1136017x
Priemerná čítanosť článkov: 3606x

Autor blogu

Odkazy