Založ si blog

Recepty na život IV.

 

38 malé

 

Šéfom vládnej kuchyne

 

 V druhej polovici osemdesiatych rokov sa v Bratislave otváral vládny hotel Bôrik. Na Úrade vlády hľadali toho najpovolanejšieho šéfkuchára a spomenuli si na Ondreja Antovszkého. Predchádzala ho dobrá povesť i odporúčania zo Slovenskej reštaurácie a zavážilo aj jeho víťazstvo v jedinej federálnej súťaži.

  Tak teda nastúpil ako šéfkuchár vládneho hotela, ale ešte mesiac nemohli variť. Netiekla čistá voda. Stavbu totiž na čas prerušili a tak zhrdzavelo potrubie. Celý mesiac tiekla dňom i nocou voda plným prúdom, len aby spojazdnili hotel i kuchyňu na chystané oslavy narodenín predsedu vlády Petra Colotku.

   Oslava trvala štyri dni. Každý deň prijímal predseda vlády na slávnostnom obede na Úrade vlády predstaviteľov iného kraja, ktoré boli vtedy tri, a podvečer bola ešte recepcia na Bôriku.

  Bola to príležitosť ukázať umenie variť veľa a dobre a Ondrej Antovszký opäť obstál. Každý deň varil na obed iné špeciality a zvlášť si dal záležať na recepciách. Dovtedy sa totiž podávali studené misy podľa fádneho zvyku len so šunkou, salámou, vajcami, majonézou a trochou zeleniny. On tam naopak naložil rôzne druhy plneného mäsa, i rolády a iné špeciality. Aj vďaka prílohám z čerstvých paštét a omáčok to boli veľmi bohaté misy. A na každú recepciu v inej zostave.

  Keď to videla i okoštovala manželka I. námestníka predsedu vlády, povedala: „Pán Antovszký, vy ste tú latku nastavili tak vysoko, že teraz sa bojím zorganizovať nejakú recepciu, aby sme uspeli.“

  Z Bôriku však odišiel. Nevarilo sa tam pravidelne, takže práce bolo málo a priveľa zamestnancov, ktorí nemali čo robiť. Navyše si ho zavolal riaditeľ a chcel, aby vždy nakalkuloval viac surovín a ten prebytok mu odvádzal, lebo riaditeľov brat mal reštauráciu v Zámockej vinárni v Pezinku a takto si chcel „prilepšiť“. Bol to obvyklý spôsob zárobku „bokom“, kedy sa šetrilo na surovinách a teda aj na kvalite jedla. Antovszký to odmietol a medzi štyrmi očami tomuto chytráckemu riaditeľovi prorokoval, že ak takto kradol inde a prešlo mu to, na takomto mieste na to doplatí. Ale riaditeľ si nedal povedať a Antovszký využil, že zmluvu mal len na prvých päť mesiacov. Navyše Bôrik prešiel spod správy vlády do právomoci ÚV KSS, teda nového zamestnávateľa a podpisovali sa nové zmluvy. Už bez Antovszkého…

 

Štrasburgská roláda

pre 4 osoby

 

Suroviny:

 

600g sviečkovice

120g husacej pečienky

40g čerstvej slaniny

40g oleja

50g cibule

20g kečupu

40g hladkej múky

soľ, čierne mleté korenie, nové korenie, worčester

1,5 dcl vína Madeira

 

Postup:

 

Čerstvú slaninu uvaríme, husaciu pečienku upražíme a v chladničke necháme stuhnúť.

Sviečkovú rozrežeme na 1 väčší plát, vyklepeme, pokoreníme a  worčestrom pokvapkáme. Stuhnutú slaninu nakrájame na plátky, ktoré rozložíme na vyklepanú sviečkovicu. Husaciu pečeň nakrájame na väčší hranol, položíme do stredu pripraveného plátu sviečkovice. Zrolujeme, upevníme špagátom a na oleji dookola poopekáme. Roládu z výpeku vyberieme, vložíme do pekáča. Na výpeku do zlatista upražíme nakrájanú cibuľu, pridáme kečup, zalejeme teplou vodou a chvíľu povaríme. Základ vlejeme do pekáča s roládou a v rúre prikryté 20 minút dodusíme.  Roláda pri pečení má byť 1/3 nad tekutinou.

Po 20 minútach  roládu vyberieme, šťavu zahustíme zápražkou, najmenej 20 minút povaríme a precedíme cez husté sito. Podľa potreby dochutíme a pridáme víno Madeira.

Ako prílohu podávame zemiakové krokety rôznych tvarov.

 

 

  Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete na iTunes.

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6295601x
Priemerná čítanosť článkov: 8601x

Autor blogu

Archív

Odkazy