Založ si blog

Recepty na život V.

 

Knedlíčky

Šéfom kuchyne vládcov slova

 

Na prvý pohľad sa zdá, že Ondrej Antovszký nikde dlho nevydrží a miesta svojho pôsobenia mení pričasto. Pravdou je, že odniekadiaľ odísť musel, hoci sám nechcel, inde nenastúpil, aj keď to nadriadení chceli, a zasa inde odchádzal, hoci chceli, aby zostal.

Ani po odchode z Bôrika neostal dlho bez ďalšej profesnej výzvy. Jedného dňa v roku 1985 mu  zavolal riaditeľ Literárneho fondu JUDr. Ladislav Serdahély. Chcel, aby sa stretli niekde na neutrálnej pôde. Určite nie v Slovenskej reštaurácii. Znelo to tajomne, ale nakoniec sa dohodli na stretnutí v Danubiane, reštaurácii osobného prístaviska na nábreží Dunaja. Ondrej Antovszký si na to osudové stretnutie spomína veľmi presne.

Dovtedajší legendárny šéf Klubu slovenských spisovateľov Baričič zomrel a hľadali náhradu. Tip na Antovszkého dal básnik Ľubomír Feldek, ktorý vybavil aj súhlas ministra kultúry básnika Miroslava Válka a predsedníctva Zväzu slovenských spisovateľov. Pomohlo aj to, že do Klubu chodil robiť slávnostné večere už skôr a tak sa zoznámil s Plávkom, Móricom, Fábrym a ďalšími osobnosťami slovenskej literatúry.

Krátko predtým Antovszký odmietol šéfovať v prevádzkach Luxor a Veľké srdce. Tak prečo práve tu?

Sám na to po rokoch odpovedá: „Bola to malá prevádzka, kde je menej potrebný vedúci a viac užitočný kuchár.“

Rozhodlo však zrejme najmä to, že sa konečne po rokoch dočkal voľných víkendov, pár dní voľna cez Vianoce a aj dovolenky cez leto. Na Bôriku bola napríklad pohotovosť i v čase voľna.

Novej klientele sa musel prispôsobiť aj jedálny lístok. Neboli to jedlá luxusné, skôr jednoduchšie kvôli limitom nákladov na jednu porciu. Ale dôsledným dodržiavaním receptúr navrátil Antovszký dobré meno napríklad jedlám z mletého mäsa. Keďže sa pripravovali poctivo z čerstvých surovín, zjedlo sa týchto porcií za mesiac viac v Klube spisovateľov, než v celej Bratislave, kde sú zákazníci k takýmto jedlám oprávnene nedôverčiví.

Antovszkým pripravené slivkové gule tak nadchli nášho krajana spisovateľa, že si ich do Švajčiarska viezol desať porcií, aby sa nimi pochválil.

Pre majstrov pera varil až do uzatvorenia Klubu spisovateľov v roku 2013, takmer tridsať rokov. Tento rok prevádzku obnovil na vlastné náklady počas obedov a teší sa obnovenej návštevnosti dlhoročných návštevníkov.

 

Tvarohové knedličky s ovocím

 

Pre 4 osoby

Suroviny:

4 biele vodové rožky

150 g jemného tvarohu

2 vajcia

1 vanilkový cukor

2 lyžice hladkej múky

citrón, mlieko, hrsť hrozienok, strúhanku, šľahačku, čokoládový toping

 

Postup:

Rožky nakrájame na kocky a necháme ich vysušiť. Do veľkej misy dáme nakrájané rožky, pokropíme ich mliekom, pridáme vajcia, tvaroh, vanilkový cukor, múku, hrozienka a kôru z citróna. Všetko zľahka premiešame a spracujeme na jemné cesto, z ktorého formujeme knedličky. Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu, jemne ju osolíme. Keď voda vrie, vkladáme do nej pripravené knedličky, varíme ich 8-10 minút. Keď sú knedličky uvarené, vyberáme ich po jednej a ukladáme do strúhanky, v ktorej ich obalíme. Tesne pred podávaním knedličky posypeme práškovým cukrom, polejeme zohriatym maslom. Ozdobíme šľahačkou, čokoládovým topingom a ovocím podľa chuti.

 

  Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete na iTunes.

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6279112x
Priemerná čítanosť článkov: 8578x

Autor blogu

Archív

Odkazy