Založ si blog

Recepty na život VI.

44 malé

Veľvyslancom kuchárskeho umenia

 

Dobrá povesť o výnimočnom slovenskom kuchárovi medzičasom, aj vďaka zahraničným hosťom Slovenskej reštaurácie v Bratislave, prekročila hranice. A tak po dvoch úspešných rokoch na poste šéfkuchára nastal čas, aby Ondrej Antovszký preukázal svoje umenie aj v zahraničí. Snáď nás ani neprekvapí, že to vtedy za vlády komunistov nebolo vôbec jednoduché. Prvý pokus o jeho vyslanie do susedného Rakúska nedopadol dobre. Poslali ho do Viedne, kde projekt Slovenskej reštaurácie neuspel najskôr pod vedením šéfkuchára z reštaurácie Veľké srdce, po ktorom nastúpil dokonca šéfkuchár zo Štátnej nemocnice (?!). „Nemocničná strava“ Viedenčanom nechutila a „nenápadné usmerňovanie“ od mladšieho kolegu Antovszkého na tamojšieho slovenského šéfkuchára nezabralo. Tak sa Antovszký vrátil sklamane domov.

 Čoskoro však dostal novú príležitosť a otvoril novú reštauráciu len so slovenskými špecialitami. Riaditeľom podniku bol Rakúšan a začiatok ich spolupráce nebol najšťastnejší. Keď Antovszký pripravil po prvý krát jedlá na výdaj, náhle sa zjavil na inšpekcii riaditeľ a dal čašníkovi pokyn zmeniť naaranžovanie jedla na tanieri. To bolo porušenie práva šéfkuchára, ktorý jediný zodpovedá aj za to, ako sa vyexpeduje jedlo z kuchyne. Ondrej Antovszký bol vždy zásadový a toto sa ho naozaj dotklo. Tak sa nahneval, že hneď odišiel z kuchyne. Ostatným povedal, aby ho zavolali späť, až keď riaditeľ odíde od výdajného stola a prestane sa mu pliesť do práce. Riaditeľ po chvíli napätia odišiel a Antovszký sa vrátil k svojej práci. O dve hodiny si ho riaditeľ pozval do svojej kancelárie. Obom nalial pohár vína a zmierili sa. Navyše tento riaditeľ mal veľké pochopenie pre zamestnancov z komunistických krajín, pretože on sám robil čašníka v Anglicku a vedel, že práca v cudzine nie je ľahká. Jeho dôvera sa vyplatila, veď mesačná tržba po nástupe nového šéfkuchára stúpla zo 100 – 150 000 ATS najskôr na 300 000 – 400 000 ATS a neskôr končili na milióne.

  Reštaurácia mala byť pôvodne otvorená len v letnej sezóne, od mája do septembra. Ale s novým šéfkuchárom mala taký veľký úspech, že ju prevádzkovali celoročne.

  Do tejto reštaurácie chodieval rád aj rakúsky prezident L. Jonas. A chutili mu aj také jednoduché jedlá ako Bačovská pochúťka:

 

Bačovská pochúťka

pre 4 osoby

 

Suroviny:

700g  v šupke uvarených očistených zemiakov

250g hrubej múky

80g hrubej krupice

1 žĺtko

1 vajce

250g spišskej klobásy

250g oštiepka

100g masla

soľ

 

 

Postup:

 

Z uvarených vychladnutých nastrúhaných (resp. pomletých) zemiakov, múky, krupice,

vajec a soli uhnetieme cesto, ktoré vyvaľkáme, nakrájame na obdĺžniky. Na každý z nich

položíme na kolieska nakrájanú klobásku. Konce uzatvoríme. Vyvárame v slanej vode.

Uvarené prepláchneme teplou vodou, premastíme maslom. Podávame s posypaným postrúhaným syrom a poliate maslom.

Ako prílohu podávame kyslú kapustu dochutenú chrenom alebo s miešaným šalátom.

 

  Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete na iTunes.

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6301244x
Priemerná čítanosť článkov: 8608x

Autor blogu

Archív

Odkazy