Založ si blog

Recepty na život VI.

44 malé

Veľvyslancom kuchárskeho umenia

 

Dobrá povesť o výnimočnom slovenskom kuchárovi medzičasom, aj vďaka zahraničným hosťom Slovenskej reštaurácie v Bratislave, prekročila hranice. A tak po dvoch úspešných rokoch na poste šéfkuchára nastal čas, aby Ondrej Antovszký preukázal svoje umenie aj v zahraničí. Snáď nás ani neprekvapí, že to vtedy za vlády komunistov nebolo vôbec jednoduché. Prvý pokus o jeho vyslanie do susedného Rakúska nedopadol dobre. Poslali ho do Viedne, kde projekt Slovenskej reštaurácie neuspel najskôr pod vedením šéfkuchára z reštaurácie Veľké srdce, po ktorom nastúpil dokonca šéfkuchár zo Štátnej nemocnice (?!). „Nemocničná strava“ Viedenčanom nechutila a „nenápadné usmerňovanie“ od mladšieho kolegu Antovszkého na tamojšieho slovenského šéfkuchára nezabralo. Tak sa Antovszký vrátil sklamane domov.

 Čoskoro však dostal novú príležitosť a otvoril novú reštauráciu len so slovenskými špecialitami. Riaditeľom podniku bol Rakúšan a začiatok ich spolupráce nebol najšťastnejší. Keď Antovszký pripravil po prvý krát jedlá na výdaj, náhle sa zjavil na inšpekcii riaditeľ a dal čašníkovi pokyn zmeniť naaranžovanie jedla na tanieri. To bolo porušenie práva šéfkuchára, ktorý jediný zodpovedá aj za to, ako sa vyexpeduje jedlo z kuchyne. Ondrej Antovszký bol vždy zásadový a toto sa ho naozaj dotklo. Tak sa nahneval, že hneď odišiel z kuchyne. Ostatným povedal, aby ho zavolali späť, až keď riaditeľ odíde od výdajného stola a prestane sa mu pliesť do práce. Riaditeľ po chvíli napätia odišiel a Antovszký sa vrátil k svojej práci. O dve hodiny si ho riaditeľ pozval do svojej kancelárie. Obom nalial pohár vína a zmierili sa. Navyše tento riaditeľ mal veľké pochopenie pre zamestnancov z komunistických krajín, pretože on sám robil čašníka v Anglicku a vedel, že práca v cudzine nie je ľahká. Jeho dôvera sa vyplatila, veď mesačná tržba po nástupe nového šéfkuchára stúpla zo 100 – 150 000 ATS najskôr na 300 000 – 400 000 ATS a neskôr končili na milióne.

  Reštaurácia mala byť pôvodne otvorená len v letnej sezóne, od mája do septembra. Ale s novým šéfkuchárom mala taký veľký úspech, že ju prevádzkovali celoročne.

  Do tejto reštaurácie chodieval rád aj rakúsky prezident L. Jonas. A chutili mu aj také jednoduché jedlá ako Bačovská pochúťka:

 

Bačovská pochúťka

pre 4 osoby

 

Suroviny:

700g  v šupke uvarených očistených zemiakov

250g hrubej múky

80g hrubej krupice

1 žĺtko

1 vajce

250g spišskej klobásy

250g oštiepka

100g masla

soľ

 

 

Postup:

 

Z uvarených vychladnutých nastrúhaných (resp. pomletých) zemiakov, múky, krupice,

vajec a soli uhnetieme cesto, ktoré vyvaľkáme, nakrájame na obdĺžniky. Na každý z nich

položíme na kolieska nakrájanú klobásku. Konce uzatvoríme. Vyvárame v slanej vode.

Uvarené prepláchneme teplou vodou, premastíme maslom. Podávame s posypaným postrúhaným syrom a poliate maslom.

Ako prílohu podávame kyslú kapustu dochutenú chrenom alebo s miešaným šalátom.

 

  Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete na iTunes.

Róbert Holub – inak III.

27.04.2017

Ako zmapoval aj televízny seriál dokumentov v RTVS s názvom Mafiáni, ktorého repríza beží každý štvrtok, teda aj dnes, skutočným krstným otcom slovenskej mafie v 90. rokoch bol námestník viac »

Róbert Holub – inak II.

25.04.2017

Toto je príbeh mafiánskeho bossa, ktorý sa zdal byť absolútnym vládcom východu Slovenska s kontaktmi na špičky tamojšieho hospodárskeho i spoločenského života, ovládal policajtov a sudcov, viac »

Chýbajú nám muži, zaskočia migranti?

21.04.2017

Je pozoruhodné, ako málo sa vrcholoví politici Slovenska zaujímajú o vážne demografické trendy. Popri vláda zavalenej dennou agendou, by práve toto mala byť parketa pre prezidenta. Ten má dosť viac »

fico, kobjak

Bielorusko môže byť podľa Fica pre Slovensko mostom do Eurázie

27.04.2017 16:08

Pred úrad vlády prišli štyria aktivisti z Inštitútu ľudských práv Ficovi pripomenúť, aby sa s bieloruským premiérom Kobjakovom nerozprával iba o biznise.

Považský hrad

Vek Považského hradu pomôže určiť kus trámu

27.04.2017 16:00

Považský hrad navštevuje čoraz viac turistov. Môže za to jeho obnova, do ktorej sa pustilo mesto Považská Bystrica.

vakcína, očkovanie, lekár. dieťa

V Leviciach zaznamenali ďalší prípad osýpok

27.04.2017 15:32

Úrad verejného zdravotníctva SR dostal informácie o možnom prípade osýpok u 13-mesačného dieťaťa v Leviciach.

Alexis Tsipras

Gréci sa pred francúzskymi voľbami ukazujú v dobrom svetle

27.04.2017 15:00

Gréci ukazujú, že sa ich hospodáreniu začalo viac dariť. Vlani dosiahli vysoký prebytok primárneho rozpočtu, a to na úrovni 3,9 percenta HDP.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 324
Celková čítanosť: 1201381x
Priemerná čítanosť článkov: 3708x

Autor blogu

Odkazy