Založ si blog

Mikuláš Černák – Vianoce na slobode?

E-kniha o Černákovi

Obálka E-knihy

Už od roku 2006 sa nad Černákovým odsúdením vznáša pochybnosť. Môže za to jeho útek do Čiech a následné vydanie. Podľa princípu špeciality totiž cudzí štát vydáva stíhaných občanov späť do vlasti na základe konkrétneho obvinenia. Na každé ďalšie obvinenie musí byť opäť vyžiadaný súhlas vydávajúcej strany. Je to technická zásada týkajúca sa formy vydávania občana jedného štátu na stíhanie v druhom štáte, ktorá má predovšetkým zabezpečiť, aby nemohol byť niekto „vylákaný“ do svojej vlasti na stíhanie pod jedným obvinením a potom už doma obvinený z niečoho závažnejšieho, čo by mohlo viesť až k trestu smrti, teda trestu neprípustnému vo vydávajúcej krajine. Keďže na Slovensku, ani v Čechách trest smrti nikomu nehrozí, je táto zásada považovaná skôr za formálnu, jej výklad je nejednoznačný a niekedy žiadajúcou stranou podceňovaný. Černák bol českou stranou vydaný v prípade vydierania, ale po vrátení na Slovensko čelil žalobe z niekoľkých vrážd. Je až nepochopiteľné, že si tento formálny súhlas prokuratúra nevyžiadala včas.

Černákovi advokáti na to upozornili a sudca Pulman z Okresného súdu v Banskej Bystrici rozhodol, že ešte v ten deň musí byť prepustený. Zabránilo tomu len to, že prokurátorka na mieste namietala, že také povolenie českej strany nepotrebujeme. Vzápätí však oň požiadala. A znie to naozaj neuveriteľne, ale aj v tej žiadosti poplietli dve vraždy, z ktorých Černáka obvinili, a do žiadosti napísali iné!

Odvolanie mal prejednávať Krajský súd, a to neodkladne. Česká strana nemohla stihnúť vydať kladné stanovisko tak rýchlo. Černák by bol teda, hoci aj na pár dní, na slobode. Dopad na svedkov, nehovoriac o ich obave o život, by bol katastrofálny a celá niekoľkoročná práca vyšetrovateľov aj prokuratúry by bola v troskách. Jedinou šancou na získanie času bolo namietanie zaujatosti všetkých sudcov Krajského súdu v Banskej Bystrici. Na to prokuratúra využila neortodoxné metódy a vyjadrenia Samuela ako advokáta. V námietke zaujatosti uviedli, že Samuel vydieral sudcu Pulmana jeho mimomanželským vzťahom, predsedu senátu krajského súdu Škorpila zasa hrozbou zverejnenia pozadia jeho predošlých rozhodovaní a okrem toho mal mať ešte aj konflikt s podpredsedom súdnej rady a sudcom toho istého súdu Hrabovským. Skrátka, výhoda znalosti súdneho prostredia a jeho aktérov sa obrátila proti Samuelovi ako advokátovi. Prokuratúra chybu v podcenení špeciality navyše naprávala už celkom hlúpymi obvineniami Samuela, podľa ktorých mal od Černáka ako sudca zobrať milión osemstotisíc korún (takmer 60 tis. €) za rozhodnutie v prípade Szymaneka. Samozrejme, žiadne z týchto obvinení sa nepotvrdilo.

Černák v snahe eliminovať tieto námietky sa ho vzdal pohotovo deň pred podaním námietok (čo znamená, že musel mať dobré informácie priamo z prokuratúry?). Ale ani to nepomohlo. Česká strana vydala urýchlene povolenie a námietka špeciality tým padla. Prokuratúra tak využila právne nie práve najkorektnejší princíp nápravy svojho predošlého pochybenia, ale asi si vzali príklad z Američanov, ktorí každý nástroj na boj proti mafii považujú za legitímny. Keď môžu obštrukcie pri vyšetrovaní a súdnych procesoch robiť mafiáni, americká odpoveď je rovnaká.

Prokuratúra s odretými ušami dostala svoje obvinenia pred súd, ale zbabraný princíp špeciality pokračoval odvolaním na súd do Štrasburgu. A ten už rozhodol!

Podľa súdu oslobodený?

Európsky súd pre ľudské práva neskúma vinu, či nevinu sťažovateľa, ale len technickú stránku jeho vydania z jednej krajiny do druhej. A ten v pomere hlasov sudcov 5:2 rozhodol: „…vo vzťahu k jeho sťažnosti proti uzneseniu o vzatí do väzby z 2. februára 2007 a k uzneseniu o predĺžení väzby z 10. júla 2007, bolo sťažovateľovi odopreté právo na preskúmanie zákonnosti jeho väzby v zmysle článku 5 ods. 4 Dohovoru. Z toho dôvodu došlo k porušeniu tohto ustanovenia.“

Rozhodnutie ESĽP by malo znamenať obnovenie celého procesu od samého začiatku a opakovanie znovu všetkých procesných úkonov, ktoré neboli zásadou špeciality riadne ošetrené. A samozrejme, prepustenie sťažovateľa, teda Mikuláša Černáka, na slobodu. Bude teda čoskoro na slobode a všetko začne odznovu? Viac sa dozviete tu.

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6295535x
Priemerná čítanosť článkov: 8600x

Autor blogu

Archív

Odkazy