Založ si blog

Voľby – kto toto rieši II. ?

V súčasnej predvolebnej kampani sa nám vrece roztrhlo so záchrancami Slovenska. Mňa by ale skôr zaujímali praktické kroky, ako napraviť napríklad – výpalníctvo Sociálnej poisťovne.

Táto štátna inštitúcia sa pod vedením pánov Muňka, Višvádera, Chotára, či Omana premenila na štát v štáte s vlastným výkladom zákonov a svojvoľnými tajnými predpismi, na ktorých chytajú nešťastných občanov, ako zbojníci pri ceste.

Zásadou je, že Sociálna poisťovňa má vlastné zákony a to len tie, čo sa im hodia na ozbíjanie občanov. Normálne zákony, ktoré sa im nehodia, jednoducho nerešpektujú. Je to zrejme najväčšia výpalnícka skupina v strednej Európe, ktorá lúpi bez bázne a bez trestu už roky. Preto dovoľte, aby som túto pôvodne štátnu inštitúciu nazval podľa zlodejského žargónu „Socka“.

Najnovší príklad pána Alexandra je bizarnosť sama. Údajný dlh 2,29 €., o ktorom ani nevedel, sa mu rozrástol na penále 416 €. Ako sa dá takto na niekom zarábať? Jednoducho:

Nevyplatenie údajného dlhu (ktorého oprávnenosť však nikto nepreveroval) vznikla chybou v samotnej poisťovni.

Keď na to prišli, tak pána Alexandra neupozornili, lebo to bola príliš malá suma.

Podľa ich svojvoľných tajných predpisov, o ktorých nikto z nás nie je upozornený, oznamujú dlhy až nad 3,30 €. Ale, keď aj s penále „dlh“ pána Alexandra dosiahol túto sumu, Socka držala hubu. Boli ticho, tichúúúúúčko – deväť rokov! Prečo nie dvadsať?? Veď, ďalšia kuriozita Socky, existuje snáď premlčacia doba? U každej inej inštitúcie vrátane bánk, u Socky nikdy? To je zvrátené! To je Socka!

Takže mu vyrubili nezmyselné penále a pozor, ďalší zákonný paškvil Socky, akokoľvek absurdné penále vraj Socka zo zákona nesmie odpustiť???

A to môže byť ešte pán Alexander rád, že od neho nechcú to isté penále dva krát, lebo aj to už títo zbojníci dokázali!

V rámci obvyklých právnych zvrhlostí Socka v prípade pána Alexandra porušila dokonca 5-ročnú premlčaciu lehotu.

A Socka veselo kasíruje!

 

Zákony na srandu

   Všetky štátne inštitúcie majú za povinnosť odpovedať vám najneskôr do 60 pracovných dní. Pozor, Socka, je extra. Tam majú takúto kuriozitu: „V zmysle zákona o sociálnom poistení platí, že na konanie vo veciach sociálneho poistenia sa nevzťahuje všeobecný predpis o správnom konaní.“ No, čo by sme sa čudovali, ALE: „Organizačné zložky Sociálnej poisťovne sú povinné rozhodnúť najneskôr do 60 dní od začatia konania, v mimoriadne zložitých prípadoch možno túto lehotu predĺžiť najviac o 60 dní, čo treba oznámiť účastníkom konania.“

A teraz si predstavte, že Vám odpovedia za 208 dní a tých 208 dní vám následne zarátajú do penále! Lebo ste čakal na to rozhodnutie a príslušná zamestnankyňa Socky vás opakovane nabádala, aby ste nič neplatil, dokiaľ nerozhodnú. No ale povinnosť odpovede do 60 snáď platí, či nie? No, nie! To vám vysvetlí pán Višváder. V každej ich odpovedi je totiž uvedené: „§ 215 ods. 5 zákona, podľa ktorého „odvolanie má odkladný účinok“ a tiež § 193 ods. 6 zákona, podľa ktorého „pokiaľ je konanie prerušené, lehoty o sociálnom poistení neplynú“. A viete, ako si túto zdanlivo pre vás priaznivú správu vykladá pán Višváder? Podľa neho „prerušenie konania“ znamená, že Socka môže odpovedať, kedy sa jej to hodí, bez obmedzenia, donekonečna! A hodilo sa jej to akurát o 208 dní a môžete byť rád, že nie o deväť rokov, ako u pána Alexandra!

A do tretice: Informačný zákon je jediný, ktorý od štátnych inštitúcií vyžaduje promptné vybavenie do ôsmich dní. Ak to nestíhajú, sú vám do rovnakej lehoty povinní odpovedať, že odpovedia neskôr. To znie dobre. Ale, pozóóóŕ, Socka má na všetko liek: odpovedia vám ledva po troch týždňcoh a omeškanie vyriešia tým, že podľa vás sa síce pýtate na informácie, na ktoré máte právo, ale nie podľa Informačného zákona. Čo šéf, podšéf, popodšéf Socky, to zákonodarca! A niet pomoci?

 

Umelci a nezamestnaní

   Nedopátral som sa toho, ktorý poslanec prišiel na nápad povinného sociálneho odvodu pre umelcov. Buď bol veľmi ožratý (a v ľútostivej opičke mu ich prišlo „ľúto“), alebo málo (takže bol príliš akčný). Lebo umelci sa desaťročia pripoisťovali dobrovoľne. Má to logiku, lebo ich zárobky sú nárazové a dlhé obdobie aj nulové. Ale kohosi mrzelo, že by si Socka na týchto chudákoch neprivyrobila, takže to majú už cca dva roky povinné. A zasa zaujímavosť:

Keď to Socke ktosi nakáže, tak do omrzenie rozposiela desaťtisícom listy o II. pilieri. Ale o povinnom pripoistení umelcov držali vzorne hubu. To vraj zasa nebolo treba? Ale penále za to, že nemáte v Socke svojich špiónov, čo by vám každý ich výmysel hlásili, rozdávali s chuťou. „Povinne“. Chudáci Sock-ári, iste aj slzu zamačkli, keď tak zodrali tisíce umelcov o nezmyselne vyvolané penále vtipnou hrou na partizánov.

Ale pozor, bizarnosti len pokračujú. Väčšina umelcov sa svojim kumštom proste neuživí. Takže majú ešte zamestnanie. Odvádzajú teda plné sociálne poistenie. Teraz ho odvádzajú dva krát! Prečo? Lebo…  veď za čo by páni najvyšší v Socke brali prémie, napríklad?

A ešte bizarnosť, zo života. Istý výtvarník mal slušné zamestnanie so slušným platom. Približne pätnásť rokov pre dôchodkom prešiel na voľnú nohu, ale ďalej si sociálku platil. A čím viac si ju platil, tým viac si takto sám znižoval základ na výpočet dôchodku!!! Zdá sa vám to bizarné? A čo nie je v Socke bizarné? Veď to má ich, bizarnú, logiku: Výtvarník si platil pätnásť rokov minimálne poistenie. A to mu logicky riedilo predošle platené vysoké poistné z platu. Ale keby tých pätnásť rokov neplatil vôbec, mal by sa lepšie! Lebo pre tých, čo si neplatia sociálku sa ich dôchodok vypočítava nie z minima, ale z celoštátneho priemeru príjmu tých zamestnaných!

A to vedie tak ďaleko, že robotník, čo pracoval celý život na stavbách, má dnes nižší dôchodok, než jeho spolužiak zo základky, čo posledné roky pred dôchodkom sedel v krčme a za sociálne dávky si užíval život hoj-buj. Socka toho flákača odmení vyšším dôchodkom! Práve tým bizarným výpočtom. A pri tých neraz figuruje aj „bulharská konštanta“, ktorú nikto nezasvätený nepochopí…

 

Kto toto rieši?

   Vážení, zlomyseľnosti, schválnosti a bizarné výklady zákonov šéfov Sociálnej poisťovne sú možné len ľahostajnosťou doterajším poslancov a poslankýň. Teraz sa to dá zmeniť.  Neverte na straníckych záchrancov všehomíra. Ale, na vyriešenie tejto bizarnosti by stálo za to dať niekomu hlas. Ale, prepánajána, komu?

 

P.S. Oslovil som DESAŤ najväčších strán, čo by chceli naše hlasy v týchto voľbách, aby sa k téme vyslovili. A je ticho…

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6278898x
Priemerná čítanosť článkov: 8578x

Autor blogu

Archív

Odkazy