Založ si blog

Kotleba je čajíček, Rostas ho tromfne

Ak sa dnes niekto pohoršuje nad zjavom menom Kotleba (ktorý je mimochodom vo vyjadreniach omnoho miernejší ako istý Donald Trump), tak by mal vedieť, že Kotleba zjavne aspoň rešpektuje existenciu parlamentu. Zakladateľ pôvodne veľmi nádejného slobodného mesačníku Zem a vek, však celkom vážne žiada:

Rozpustenie Národnej rady a zastavenie činnosti všetkých politických strán…“

A to nie je všetko. Je to len perlička z akejsi Výzvy „národnooslobodzovacieho hnutia“ v Z+V č.11/2015, ku ktorej sa ako jediný hlási „svetlonoš“ pán Rostas. Poznáme to nie podľa podpisu (ten tam chýba), ale na oko pôsobivej ilustračnej fotografie, ktorá musí ohromiť a zároveň rozosmiať každého triezvo zmýšľajúceho občana. Je na nej totiž pán Rostas s rozviatou hrivou na koni, ako nám cvála v ústrety so zapálenou fakľou v ruke. Kotleba je proti tomu Muška svetluška…

Treba hneď dodať, že pred rokmi som so sympatiami privítal vznik časopisu Zem a vek, ako alternatívneho média. Aj preto som ho podporil svojim príspevkami, aj verejným vyjadrením. Boli a asi aj sú v ňom rozoberané cenné témy a podávané cenné, inak nedostupné informácie zo zákulisia globálnej politiky. Ale objavili sa tam aj úlety typu fantasmagórie nazvanej „chemtrails“, ktoré by sa ale dali tolerovať. Rostasova Výzva však nie. Naivne som si myslel, že je to len úlet, akútny zápal mesiášstva (ktorý inak má pán Rostas chronicky zanietený) a je ho možné ústretovo upozorniť, že prestrelil. Vyzval som ho preto, aby sa od tej Výzvy dištancoval. Okrem toho, že som sa okamžite, automaticky stal jeho osobným nepriateľom, dozvedel som sa už naozaj šokujúce vysvetlenie.

Rozpustenie parlamentu a strán sa (ako mi napísal) opierajú „…o článok 32 Ústavy: Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené…“  Je naozaj šokujúce, že „hnutie“ pána Rostasa navrhuje likvidáciu demokratického zriadenia tejto krajiny a zároveň sa pri tom odvoláva na v Ústave deklarované právo postaviť sa proti tomu  istému, čo pán Rostas hlása.

A najtrápnejšie na tom je to, že nejde o nič nové. Je to len zber zo šrotoviska totalitných ideológií minulosti:

Výzva je plná veľkohubých prehlásení, ktoré nemajú najmenšiu šancu na reálne naplnenie.

Príkladom je „vyvodenie právnych následkov s hmotnou zodpovednosťou voči všetkým politikom… od roku 1989“. To je taký populistický žvást, že je naozaj šokujúce, že sa k nemu dokáže mysliaca bytosť uchýliť. Vychádza totiž z absurdného (komunistami a vôbec totalitnými ideológmi obľúbeného) predpokladu, že „ktosi“ (že by pán Rostas, alebo súd bludičiek, alebo médium v hypnóze?) vie neomylne, kto škodil a kto nie. Toto prislúcha v slušnej, demokratickej spoločnosti len súdu. A vyhlasovať v takejto súvislosti maximy „voči všetkým politikom“ je číre blúznenie.

Konfiškácia majetku všetkým osobám…“ môže v demokratickej spoločnosti napadnúť niekomu, kto je už od opitosti pod stolom a bľaboce nezmysly. Nehovoriac o tom, že táto myšlienka je silne inšpirovaná komunizmom a vieme, kde to skončilo.

Zavedenie funkčného referenda…“ – výborne, ale demokraticky, teda zákonom. Lenže drvivá väčšina bodov Výzvy nepredpokladá normálny legislatívny proces. Skôr nám evokuje svojou ilustráciou, že k nám docvála „svetlonoš“ a všetko za náš vyrieši. Len sa mi marí, že tým „svetlonošom“ je samozvanec menom Rostas?

Pán Rostas nás „vyvádza z temnoty na svetlo“ požiadavkou „vyvlastňovania pôdy, lesov, fariem a iných pôdohospodárskych subjektov všetkých zahraničných majiteľov…“ To som už kdesi čítal, že by v Komunistickom manifeste?

Požaduje „radikálnu  reformu vzdelávania“, ktorú chce dosiahnuť „zrušením existujúcich učebných osnov…“ Opäť komunistická idea. Tí boli tiež tak bohorovní, že boli na všetko experti a všetko aj dokonale dodrbali.

A aby sme neboli na omyle, pán Rostas vyzýva k „zakladaniu domobrany vo všetkých mestách a obciach Slovenska“. To sú predsa Ľudové milície! A takto živelné vyzbrojovanie nikým a ničím nepreverených hlavne dobrodruhov vždy zle dopadlo.

Keď tú Výzvu čítate, neustále sa vám vracia myšlienka KTO je taký vesmírny génius, že ako jediný „arbiter“ rozhodne, koho vyvlastní, čo zruší, čo zničí?

A to najhoršie na koniec: pohľad na „svetlonoša“ Rostasa priam vnucuje vzdelanejšiemu čitateľovi termíny, ako „mesianizmus“, či „narcizmus“. Pán Rostas nie je prvý, ani posledný, kto uveril, že bol padákom vyhodený z neba rovno na zem, aby nás tu všetkých zachránil. A že nás mieni zachrániť naozaj horkými pilulami diktatúry! Má len tú smolu že nie je originálny. A na príklade aj z našej histórie, ľahko pochopíme, kam nás pán Rostas s tou svojou pochodňou vedie – do temnoty totalitnej, anarchistickej, bludnej avantúry, ktorá možno ulahodí jeho mesiášstvu, ale v prípade naplnenia by dokonalo rozvrátila túto momentálne prospejúcu krajinu v čisté ruiny.

Pán Rostas na moju kritiku prehlásil, že vraj táto Výzva je vyjadrením „…túžob žiť lepšie…“. K tomu stačí pripomenúť slová komika (lebo humor je to, čo Rostasovi evidentne chýba), ktorý hovorí (cit. M. Lasica v knihe „Trojhlas“): „Takže sa dá povedať, aj keď to znie veľmi kruto, že v každom z nás je svojím spôsobom takáto túžba. Pravdaže väčšinou to zle dopadne, keď sa takéto túžby splnia, lebo sa obrátia práve proti týmto jednoduchým ľuďom. Týmito túžbami sa totiž oháňajú práve tí, čo sa vyhlasujú za najpovolanejších realizátorov. Však si zoberte Hitlera, alebo povedzme takého Stalina, aký to bol populárny človek a ako to dopadlo aj s tým jednoduchým občanom…“

Obávam sa, že pán Rostas vo svojom „poslaní“ poznačenom sebastrednosťou prekročil hranicu súdnosti. Moju kritiku jeho Výzvy „veľkoryso“ dovolil uverejniť v ďalšom čísle ZaV s jeho odpoveďou, kde nereagoval na konkrétne body, ale opäť mlžil tým že „on sa rozpráva s ľudom“ a ja nie. Diskusia k tejto „polemike“ bola povolená, ale len cez šéfredaktora. A tak sa nakoniec neobjavili už žiadne kritické hlasy. Goebels by sa zaradoval.

Obávam sa, že tento problém osobného vývinu pána Rostasa je bez jeho osobnej „hlbinnej psychoanalýzy“ neriešiteľný. Naivne som mu napísal, že by si napríklad svoje knižky mal nechať najskôr niekým skontrolovať, či sa tam neobjavujú vecné chyby (ja to robím, aj keď už vydávam pomaly štyridsiatu). Ako príklad som uviedol očividný nezmysel, že pán Rostas akúsi tézu podkladá historickým príkladom, že vraj Romulus nezabil pri zakladaní Ríma svojho brata, ale urobili tak podplatení členovia Senátu. Vôbec mu nevadí, že v prípade bratov ide o neoverenú legendu a pri zakladaní Ríma žiadny Senát neexistoval. Zjavne si to pletie so zavraždením Cézara o 700 rokov neskôr a ani vtedy neboli senátori podplatení. S touto námietkou a dobrou radou som však narazil na neprekonateľnú prekážku – prorok sa nikdy nemýli. A tak aj pán Rostats reagoval. Trvá na svojom omyle a stovkách ďalších. Evidentne sa už totiž cíti byť prorokom. Pánboh a všetci svätí nás pred takýmito zjavmi opatruj!

Žiaľ, aj rozhlasová dvojička ZaV menom Slobodný vysielač Banská Bystrica nabral po odchode jeho zakladateľa Norberta Lichtnera podivuhodný smer.

Je to veľká škoda, lebo tieto alternatívne, slobodné médiá sú naozaj potrebné. Ak sa vyhnú „národnooslobodzovacím“ extrémom.

Chystá sa alternatívna, celoplošná, plnoformátová televízia IN TV. Uvidíme…

 

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6301392x
Priemerná čítanosť článkov: 8608x

Autor blogu

Archív

Odkazy