Založ si blog

Migranti? Máme aj dobré príklady. ..

Väčšina z nás sa obáva najnovšej invázie migrantov, kde sa pašeráci a isté čudné geo-politické záujmy spojili v pokuse zaplaviť Európu.

Slovensko však v histórii dokázalo absorbovať pozoruhodné vlny migrantov z Chorvátska, či Bulharska. A máme tu aj vietnamskú menšinu, ktorá sa integrovala celkom nenápadne a pozoruhodne prospešne.

Na našom sídlisku Krasňany vytvorili vlastnú komunitu, ale ich deti (s čarovnými menami Katka, či Ferko) skvelo zapadli medzi naše a v škole by mohli byť príkladom v znalosti slovenčiny tým maďarským, či rómskym.

Najviac to ale pociťujeme na našich tanieroch, kam nenápadne vstúpila ázijská kuchyňa, ktorú pre nás varia práve vietnamskí kuchári.

O to väčším paradoxom je, že k tej skutočnej vietnamskej kuchyni sa dostaneme len vzácne.

Vôbec napríklad nevieme, že majú dobrú kávu, ktorú pripravujú v originálnych, prekvapkávacích nádobách.

Vietnamská káva

Vietnamská káva

O to som radšej, že sa mi podarilo iniciovať už po deviaty krát Deň národnej kuchyne, kde sa tentoraz študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku a vietnamských kuchárok oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Toto podujatie s edukačným cieľom je súčasťou dlhodobého projektu prezentácie národných kuchýň prostredníctvom veľvyslanectiev na Slovensku. Doteraz svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela a Srbska.

Tentoraz bola hostiteľkou pani Veľvyslankyňa Vietnamskej republiky pani Ho Dac Minh Nguyet. Na jej pozvanie prišli aj veľvyslankyne Nórska, Inga Magistad a Brazílie, Susan Kleebank, i veľvyslanci Cypru, Nearchos Palas, a Bieloruska, Vladimír Serpikov. Pre tých to bola zároveň príležitosť presvedčiť sa, ako sa dajú predstaviť ich krajiny týmto poučným projektom. Podujatia sa totiž účastnia aj vybraní novinári, ktorí sa venujú téme gastronómie a turizmu. Tentoraz to boli to zástupcovia redakcií  Petržalských novín, ON magazínu, internetového magazínu Woman.sk a TV TASR. Ich prostredníctvom sa o receptoch na jednotlivé špeciality dozvedá aj široká verejnosť.

Deň vietnamskej kuchyne na SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 začal už tradične príhovormi. Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák zdôraznil, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich majú možnosť aj sami vychutnať. Po príhovore pani Veľvyslankyne nasledoval krátky kultúrny program, v ktorom sa predstavilo husľové trio študentov školy na ľudovú nôtu. Ich virtuozita je obdivuhodná, ak uvážime, že ide o študentov odboru pekár-cukrár.

S každým takýmto dňom národnej kuchyne sa projekt obohacuje o niečo nové. Tentoraz to bolo doplnenie slávnostnej tabule v národných farbách hostiteľskej krajiny o živé kvety a ovocné misy.  Ako predjedlo to boli vyprážané jarné rolky Nem, veľmi sýta polievka Phó s kúskami kuracieho mäsa (vraj tretinová porcia „na chuť“, ale nebolo jej koniec) a ako hlavné jedlo miešané rezance s hovädzím mäsom Bún bò Nam bô. Jedlá boli tak sýte a v takých porciách, že je zaujímavé, ako ich zvládavajú domáci konzumenti. Dezert patrí k špecialitám, ku ktorým sa našinec ťažko dostane, keďže ide o sladkú zelenú fazuľovú kašu. A ďalším unikátom bolo originálne servírovanie vietnamskej kávy v špeciálnych nádobách s prekvapkávaním.

Cieľom dlhodobého projektu je teda predstaviť študentom a pedagógom školy cudzokrajné receptúry, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek, Zoltán Černák a Žaneta Svobodová, výzdobu slávnostného stolu i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Helena Grachová, Bc. Janka Drdacká a Ing. Danica Šidlíková.

Odborný dozor nad dvojdňovou prípravou jedál mala spolumajiteľka siete reštaurácií Panda. Koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov viedla

Ing. Janka Krošláková.

Jedlá boli servírované aj učiteľom a študentom. Z reportáže Tablet TV sa môžete presvedčiť, že si pochutili všetci.

Poučenie od krajanov – umelci, nie inštalatéri!

11.01.2018

Všimol som si to opakovane pri svojich návštevách Dolnej zeme. Za komunistického režimu boli v kultúre pred nami, lebo Juhoslávia bola ďaleko otvorenejšia západnému svetu. A možno práve preto viac »

Vážime si našich slávnych rodákov?

10.01.2018

Tento rok má byť aj rokom medzinárodne uznávaného architekta Ladislava Hudeca. V pondelok sme si pripomenuli 125 rokov od jeho narodenia v Banskej Bystrici. Zomrel síce v americkom Berkeley (viac viac »

Nech žije harašenie!

09.01.2018

Cez sviatky som mal čas pozrieť si staršie zábavné programy a zaujalo ma „Nikto není dokonalý“ uvádzaný Jiřím Krampolom s hosťami Karlom Gottom a Jiřinou Bohdalovou. V českej verzii totiž viac »

elektomobil, mestska policia,

Mestskej polícii v Bratislave chýbajú policajti, chce prijať 20 nových

18.01.2018 11:01

Na začiatku októbra 2017 mala metská polícia 246 policajtov a 49 zamestnancov, čo podľa nej nezodpovedá potrebám na plnenie zverených úloh.

Nestlé

Nestlé predáva svoje cukrárske aktivity v USA firme Ferrero

18.01.2018 11:00

Švajčiarska potravinárska skupina Nestlé sa dohodla, že predá svoje cukrárske aktivity v Spojených štátoch talianskej firme Ferrero.

Zákon, súd, paragraf

Súd začal voči Rapid life konkurzné konanie

18.01.2018 10:34

Klientmi poisťovne Rapid life je zhruba 15 tisíc ľudí. Spotrebiteľské Centrum bude zastupovať v konkurze asi 4 tisíc poistencov.

Martin Sadilek

Rus väznený v Prahe trpí bolesťami bez náležitej pomoci, píšu ruské noviny Izvestija

18.01.2018 10:01, aktualizované: 10:34

Tridsaťročného Rusa zadržala v októbri 2016 v Prahe česká polícia na základe amerického zatykača, je obvinený z opakovaných hackerských útokov.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 381
Celková čítanosť: 1510419x
Priemerná čítanosť článkov: 3964x

Autor blogu

Odkazy