Založ si blog

Migranti? Máme aj dobré príklady. ..

Väčšina z nás sa obáva najnovšej invázie migrantov, kde sa pašeráci a isté čudné geo-politické záujmy spojili v pokuse zaplaviť Európu.

Slovensko však v histórii dokázalo absorbovať pozoruhodné vlny migrantov z Chorvátska, či Bulharska. A máme tu aj vietnamskú menšinu, ktorá sa integrovala celkom nenápadne a pozoruhodne prospešne.

Na našom sídlisku Krasňany vytvorili vlastnú komunitu, ale ich deti (s čarovnými menami Katka, či Ferko) skvelo zapadli medzi naše a v škole by mohli byť príkladom v znalosti slovenčiny tým maďarským, či rómskym.

Najviac to ale pociťujeme na našich tanieroch, kam nenápadne vstúpila ázijská kuchyňa, ktorú pre nás varia práve vietnamskí kuchári.

O to väčším paradoxom je, že k tej skutočnej vietnamskej kuchyni sa dostaneme len vzácne.

Vôbec napríklad nevieme, že majú dobrú kávu, ktorú pripravujú v originálnych, prekvapkávacích nádobách.

Vietnamská káva

Vietnamská káva

O to som radšej, že sa mi podarilo iniciovať už po deviaty krát Deň národnej kuchyne, kde sa tentoraz študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku a vietnamských kuchárok oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Toto podujatie s edukačným cieľom je súčasťou dlhodobého projektu prezentácie národných kuchýň prostredníctvom veľvyslanectiev na Slovensku. Doteraz svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela a Srbska.

Tentoraz bola hostiteľkou pani Veľvyslankyňa Vietnamskej republiky pani Ho Dac Minh Nguyet. Na jej pozvanie prišli aj veľvyslankyne Nórska, Inga Magistad a Brazílie, Susan Kleebank, i veľvyslanci Cypru, Nearchos Palas, a Bieloruska, Vladimír Serpikov. Pre tých to bola zároveň príležitosť presvedčiť sa, ako sa dajú predstaviť ich krajiny týmto poučným projektom. Podujatia sa totiž účastnia aj vybraní novinári, ktorí sa venujú téme gastronómie a turizmu. Tentoraz to boli to zástupcovia redakcií  Petržalských novín, ON magazínu, internetového magazínu Woman.sk a TV TASR. Ich prostredníctvom sa o receptoch na jednotlivé špeciality dozvedá aj široká verejnosť.

Deň vietnamskej kuchyne na SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 začal už tradične príhovormi. Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák zdôraznil, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich majú možnosť aj sami vychutnať. Po príhovore pani Veľvyslankyne nasledoval krátky kultúrny program, v ktorom sa predstavilo husľové trio študentov školy na ľudovú nôtu. Ich virtuozita je obdivuhodná, ak uvážime, že ide o študentov odboru pekár-cukrár.

S každým takýmto dňom národnej kuchyne sa projekt obohacuje o niečo nové. Tentoraz to bolo doplnenie slávnostnej tabule v národných farbách hostiteľskej krajiny o živé kvety a ovocné misy.  Ako predjedlo to boli vyprážané jarné rolky Nem, veľmi sýta polievka Phó s kúskami kuracieho mäsa (vraj tretinová porcia „na chuť“, ale nebolo jej koniec) a ako hlavné jedlo miešané rezance s hovädzím mäsom Bún bò Nam bô. Jedlá boli tak sýte a v takých porciách, že je zaujímavé, ako ich zvládavajú domáci konzumenti. Dezert patrí k špecialitám, ku ktorým sa našinec ťažko dostane, keďže ide o sladkú zelenú fazuľovú kašu. A ďalším unikátom bolo originálne servírovanie vietnamskej kávy v špeciálnych nádobách s prekvapkávaním.

Cieľom dlhodobého projektu je teda predstaviť študentom a pedagógom školy cudzokrajné receptúry, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek, Zoltán Černák a Žaneta Svobodová, výzdobu slávnostného stolu i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Helena Grachová, Bc. Janka Drdacká a Ing. Danica Šidlíková.

Odborný dozor nad dvojdňovou prípravou jedál mala spolumajiteľka siete reštaurácií Panda. Koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov viedla

Ing. Janka Krošláková.

Jedlá boli servírované aj učiteľom a študentom. Z reportáže Tablet TV sa môžete presvedčiť, že si pochutili všetci.

Bulvárny lekár Bukovský

21.09.2017

Popularizácia zdravej výživy – to je čitateľská tutovka! Preto sa jej chytá každý bulvár. A aj to tak dopadá. Najviditeľnejším propagátorom zdravej výživy u nás je doktor Bukovský. viac »

„Kunsthalle“ plná srágorín

14.09.2017

Už len premenovať výstavnú sieň pri kedysi slávnom bratislavskom V-éčku na „Kunsthalle“ mohol len duševný maloroľník. Zakomplexovaná bytosť, čo verí naivite, že ak nejaký priestor viac »

Exhibicionizmus ako hrdinstvo? Úbohosť! (Útok na kosáky a kladivá)

11.09.2017

Výtvarníci sú od Prírody exhibicionisti. Veď aj vernisáže sú v angličtine exhibície. A ak niekto exhibuje novými nápadmi – je to v poriadku. Ale ak sa nejaký neznámy chudák z východného viac »

Donald Trump

Trump vyhlásil bankovú blokádu KĽDR

21.09.2017 22:43

Banky budú stáť pred jasnou voľbou - buď obchodovať so Spojenými štátmi, alebo so zločinným režimom v KĽDR, vyhlásil Donald Trump.

rakka, syria

Arabsko-kurdskí ozbrojenci strieľali na sýrske jednotky vlády

21.09.2017 22:31

Ak sa takéto incidenty zopakujú, Rusko podnikne príslušné kroky, varovala Moskva Washington.

LOREAL-BETTENCOURT/

Zomrela najbohatšia žena sveta Liliane Bettencourtová

21.09.2017 20:50

Vo veku 94 rokov zomrela vo Francúzsku podnikateľka a dedička kozmetickej spoločnosti L'Oréal Liliane Bettencourtová.

maria

Hurikán Maria si na Dominike vyžiadal najmenej 15 obetí

21.09.2017 20:45

Dominika bude podľa jej premiéra potrebovať "všetku pomoc, ktorú svet dokáže poskytnúť". Je podľa neho zázrak, že počet obetí nebol ďaleko vyšší.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 346
Celková čítanosť: 1346350x
Priemerná čítanosť článkov: 3891x

Autor blogu

Odkazy