Založ si blog

Migranti? Máme aj dobré príklady. ..

Väčšina z nás sa obáva najnovšej invázie migrantov, kde sa pašeráci a isté čudné geo-politické záujmy spojili v pokuse zaplaviť Európu.

Slovensko však v histórii dokázalo absorbovať pozoruhodné vlny migrantov z Chorvátska, či Bulharska. A máme tu aj vietnamskú menšinu, ktorá sa integrovala celkom nenápadne a pozoruhodne prospešne.

Na našom sídlisku Krasňany vytvorili vlastnú komunitu, ale ich deti (s čarovnými menami Katka, či Ferko) skvelo zapadli medzi naše a v škole by mohli byť príkladom v znalosti slovenčiny tým maďarským, či rómskym.

Najviac to ale pociťujeme na našich tanieroch, kam nenápadne vstúpila ázijská kuchyňa, ktorú pre nás varia práve vietnamskí kuchári.

O to väčším paradoxom je, že k tej skutočnej vietnamskej kuchyni sa dostaneme len vzácne.

Vôbec napríklad nevieme, že majú dobrú kávu, ktorú pripravujú v originálnych, prekvapkávacích nádobách.

Vietnamská káva

Vietnamská káva

O to som radšej, že sa mi podarilo iniciovať už po deviaty krát Deň národnej kuchyne, kde sa tentoraz študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku a vietnamských kuchárok oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Toto podujatie s edukačným cieľom je súčasťou dlhodobého projektu prezentácie národných kuchýň prostredníctvom veľvyslanectiev na Slovensku. Doteraz svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela a Srbska.

Tentoraz bola hostiteľkou pani Veľvyslankyňa Vietnamskej republiky pani Ho Dac Minh Nguyet. Na jej pozvanie prišli aj veľvyslankyne Nórska, Inga Magistad a Brazílie, Susan Kleebank, i veľvyslanci Cypru, Nearchos Palas, a Bieloruska, Vladimír Serpikov. Pre tých to bola zároveň príležitosť presvedčiť sa, ako sa dajú predstaviť ich krajiny týmto poučným projektom. Podujatia sa totiž účastnia aj vybraní novinári, ktorí sa venujú téme gastronómie a turizmu. Tentoraz to boli to zástupcovia redakcií  Petržalských novín, ON magazínu, internetového magazínu Woman.sk a TV TASR. Ich prostredníctvom sa o receptoch na jednotlivé špeciality dozvedá aj široká verejnosť.

Deň vietnamskej kuchyne na SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 začal už tradične príhovormi. Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák zdôraznil, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich majú možnosť aj sami vychutnať. Po príhovore pani Veľvyslankyne nasledoval krátky kultúrny program, v ktorom sa predstavilo husľové trio študentov školy na ľudovú nôtu. Ich virtuozita je obdivuhodná, ak uvážime, že ide o študentov odboru pekár-cukrár.

S každým takýmto dňom národnej kuchyne sa projekt obohacuje o niečo nové. Tentoraz to bolo doplnenie slávnostnej tabule v národných farbách hostiteľskej krajiny o živé kvety a ovocné misy.  Ako predjedlo to boli vyprážané jarné rolky Nem, veľmi sýta polievka Phó s kúskami kuracieho mäsa (vraj tretinová porcia „na chuť“, ale nebolo jej koniec) a ako hlavné jedlo miešané rezance s hovädzím mäsom Bún bò Nam bô. Jedlá boli tak sýte a v takých porciách, že je zaujímavé, ako ich zvládavajú domáci konzumenti. Dezert patrí k špecialitám, ku ktorým sa našinec ťažko dostane, keďže ide o sladkú zelenú fazuľovú kašu. A ďalším unikátom bolo originálne servírovanie vietnamskej kávy v špeciálnych nádobách s prekvapkávaním.

Cieľom dlhodobého projektu je teda predstaviť študentom a pedagógom školy cudzokrajné receptúry, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek, Zoltán Černák a Žaneta Svobodová, výzdobu slávnostného stolu i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Helena Grachová, Bc. Janka Drdacká a Ing. Danica Šidlíková.

Odborný dozor nad dvojdňovou prípravou jedál mala spolumajiteľka siete reštaurácií Panda. Koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov viedla

Ing. Janka Krošláková.

Jedlá boli servírované aj učiteľom a študentom. Z reportáže Tablet TV sa môžete presvedčiť, že si pochutili všetci.

Terorizmus piskľoša piskľavého a jeho ochranárov

21.07.2017

Je noc a aj zákonom predpísaný nočný pokoj. Ale nočný pokoj nie je, pretože je tu to písk – písk – písk. Celú noc, každú sekundu v notorickom opakovaní, do úmoru a znovu. písk – viac »

Bicyklom do bunkra – tip na výlet

17.07.2017

Bratislava je na bicyklové výlety ako stvorená. Po krivoľakých chodníčkoch sa naháňajú adrenalín trekkeri, pre pohodárov sú tu cyklo-trasy ako JuRaVa (Jur – Rača – Vajnory so sympatickým viac »

Umiera nám rybička

07.07.2017

[caption id="attachment_1479" align="aligncenter" width="150"] Bojovnica[/caption] Teraz, keď už aj podľa zákona zviera nie je vec, si netrúfam použiť pôvodné slová "kape", či "skapína". Ozaj, viac »

10-dole 2x, auto Citroen

O autá vyrobené na Slovensku je veľký záujem

28.07.2017 13:00

V automobilovom priemysle je značka made in Slovakia zárukou úspešného predaja vozidiel. Najnovšie predajné rekordy láme nový model Citroën C3.

kotleba, 1488

Kotlebu obvinili pre šeky na 1 488 eur, hrozia mu tri roky väzenia

28.07.2017 12:53

Poslanec NR SR Marian Kotleba sa podľa policajného vyšetroveteľa dopustil trestného činu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd.

Philip Hammond

Prechodné obdobie po brexite môže trvať až do 2022

28.07.2017 12:30

Podľa britského ministra financií Philipa Hammonda by vo chvíli britského odchodu z EÚ nemali hneď nastať zmeny v imigračných a obchodných pravidlách.

Sajf Islam Kaddáfí

Ak bude Kaddáfího syn chcieť, môže vstúpiť do politiky, vyhlásil líbyjský generál

28.07.2017 12:20

Chalíf Haftar nevylučuje, že by prepustený syn zosnulého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího mohol vstúpiť do politiky, ak bude chcieť.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 339
Celková čítanosť: 1297507x
Priemerná čítanosť článkov: 3827x

Autor blogu

Odkazy