Založ si blog

Peter Sagan a peletón salieriovcov

Od čias divadelnej hry a neskôr filmu „Amadeus“ poznáme symboly večného zápasu výnimočného (ale aj „neokrôchaného“) talentu Mozarta a chladne žiarlivého remeselníka Salieriho.

Peter Sagan je epochálny športový talent, aký sa rodí raz za sto rokov.

On urobil z Tour de France opäť raz vzrušujúcu „podívanou“, ako hovoria Češi, či „show“, ako hovoria Američania. Slováci tomu nijako nehovoria, čumia?

Tour de France bola po Armstrongovom škandále v útlme. Nebol totiž jediný, čo dopoval a pamätáme si na nájazdy polície v hoteloch závodníkov.

Veď ak niekomu chýba prírodný talent, tak si „musí“ pomôcť. To je prístup Salieriho. A tiež v likvidácii konkurencii akýmikoľvek prostriedkami.

A potom prišiel tento športový fenomén, ktorý priniesol ľahkosť výnimočného talentu, nápaditosť, napätie a tiež obdivuhodný vtip a nadhľad.

Veď, priznajme si to, cyklistické závody sú ako sex dôchodcov, mučivo dlhé trápenie a potom prekotné vyvrcholenie. A hlavne nuda.

Nielen organizátori Tour de France, ale aj jeho súperi by mali byť vďační Saganovi, že povzniesol tento v princípe nudný šport na špicu svetovej pozornosti.

Ale, ako to už býva, keď nie sme v rozprávke, či knižke z produkcie Evity – opak sa stal.

Oni sú žiarliví, roztrpčení, zúriví – ako Salieri. Nejde im do hlavy, že Príroda, či Pán Boh niekomu tak „nespravodlivo“ nadelí a im nie.

A tak si možno niektorí z nás už všimli, že začiatkom tohto roku sa viaceré tímy dohodli na bojkote špurtujúceho Sagana.

Jednoducho si povedali, že s ním nepôjdu do žiadnych únikov, lebo v závere by ich všetkých prešpurtoval.

Ale, nepomohlo. Rýchlo tento výnimočný prírodný talent našiel riešenie a začal vyhrávať znovu.

Kaliforniu a Švajčiarsko by mu ešte odpustili, ale začal opäť vyhrávať (a strhávať na seba pozornosť športovej tlače celého sveta!), to už bolo moc.

Tieto šedé myši (veď ja pri Graipelovi naozaj neviem, či to do cieľa prišiel on alebo jeho bezzubá babka) sa rozhodli Sagana sa zbaviť. Veď už raz kvôli nemu menili aj pravidlá na Tour a nepomohlo to.

A našli si zámienku. Pritom strkanice pri špurte sú bežné, čo priznal aj Cavendish (ktorý v minulom ročníku úplne vyfučal a tiež má maslo na hlave) a už aj Greipel, ale najmä, odpradávna je pravidlom, že za zrážku môže ten, čo prichádza odzadu, pretože on vidí, kto je pred ním, a musí zvážiť, či je tam pre neho dosť priestoru. Okrem toho predošlé diskvalifikácie boli za očividný úmysel, kým Saganov lakeť mohol vysunúť práve Cavendishov pád. A v takej rýchlosti, keď neviete, kto sa tlačí za vami, nemôžete ani vedieť, kedy ho „zostreliť“ lakťom. Celé je to bizarné.

Je to hanebné, ale logické. Bora je nový tím. Tie, čo sú na Tour už roky, majú svojich lobbistov v Cyklistickej federácii a samozrejme sa sťažujú, že ak vyhráva Sagan (dokonca aj keď je druhý, či tretí, či dokonca ak len špurtuje), tak ich pretekári sú neviditeľní, tým pádom pre médiá nezaujímaví a tým pádom nezaujímaví aj pre sponzorov. Takže ide zasa len o kšeft! Armstrong im nevadil, lebo vtedy väčšina starých tímov frčala na takej či inakej podpore výkonnosti. Ale Sagan je neznesiteľný, lebo je to prírodný živel, talent, ktorý si získava sympatie na celom svete. To im vadí, preto to urobili.

Tí, čo vylúčili Sagana z Tour de France, dúfali, že konečne bude pozornosť médií na nich. Áno, stali sa svetovo komentovanými salieriovcami. Žiarlivými hlupákmi, ktorí nepochopili, že Saganova popularita nešla na ich úkor, lebo tá ich je mizivá. Nemá totiž na čom vzniknúť a rásť. Zbavili sa Sagana, ale tým tiež „vypli“ Tour, ako vzrušujúce športové podujatie. Určite pre Slovákov a ďalších priaznivcov fenomenálneho Petra Sagana.

A hlavne zabudli, že sa športuje nie pre body a góly a sekundy, ale pre zábavu a napätie z toho, ako to dopadne. A to tvoria osobnosti ako Mozart, či Sagan a nie húf salieriovcov.

Toto dapadlo choro – tak ako v prípade našich talentovaných futbalistov do 21 rokov, rozhodol chladný kalkul remeselníkov z veľkých krajín nad chlapcami, či teraz chlapcom z malého Slovenska. Treťou obeťou je chodec Tóth.

Keď ho nedokázali zvládnuť v otvorenom preteku, rozhodli sa ho práve teraz, v najlepšej forme a v optimálnom tíme, zbaviť úplne.

Lenže, oni sa prepočítali. Hoci nie sme v rozprávke, taký talent sa nemôže stratiť, podľahnúť intrigám, zlobe.

Dúfajme…

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6278590x
Priemerná čítanosť článkov: 8577x

Autor blogu

Archív

Odkazy