Založ si blog

Prečo mafiáni utekajú?

Prečo mafiáni utekajú?

 

Odpoveď je prostá – pretože im to naše súdy, ale hlavne ten Najvyšší, umožňujú. Občas sa zdá, že ich priam ponúkajú, aby využili absurdné prekážky ich zatknutia po právoplatnom rozsudku. A to nie len teraz a len v prípade Mišenku, či Okoličányho.

Spomeňme si na nášho najväčšieho sériového vraha – Černáka. Keď vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic namietal očividnú nezákonnosť predčasného prepustenia tohto hrdloreza, Najvyšší súd SR mu dal za pravdu. Ale nevydal toto stanovisko hneď písomne, veď ako povedal podpredseda NS SR Juraj Majchrák: „Máme na to tridsať dní.“ Takže Černáka nemohli zatknúť. Ale vďaka vyjadreniu pána Majchráka to médiá vytrúbili do sveta. A tie toľko bubnovali a bubnovali, až zajac ušiel. Podarená anekdota, však?

Naopak, v prípade Černákovho advokáta bez titulu Maukša ten istý NS SR rozhodol o jeho predčasnom prepustení, rozhodnutie poslali okamžite faxom, aby skorumpovaný advokát, čo zrejme napomáhal aj vražde Karcela, nesedel vo väzení ani o minútu dlhšie! Dobré, čo?

 

Fraška okolo Mella

   Keď Karola Mella elitní policajti po rokoch na úteku konečne chytili, najskôr sa naše súdy nevedeli vysomáriť, akej žalobe vlastne čelí. Keď ho konečne dostali do Bratislavy, jeho väzbu riešil údajne nezákonný sudca, ako keby sme nemali dosť zákonných. A ako keby sa takáto formálna chyba nedala vyriešiť hneď. Lenže Mella nielen na hanbu sveta prepustili, ale súd aj zakázal policajtom aby ho sledovali! A potom sa stala bizarná vec. Ak dobre rozumiem vrabcom na streche, tak o pár dní sa súdy s prokuratúrou konečne dohodli na správnom zatykači. A príslušný prokurátor namiesto, aby okamžite informoval políciu, zavolal najskôr známemu investigatívnemu novinárovi, aby sa pochválil?! No a ten sa, celkom pochopiteľne opýtal Mella, či vie, že bude znovu zatknutý. A ten namiesto odpovede, ušiel. Je to tak bizarné, až tomu jeden ani nechce veriť.

 

Okoličány – súdna superfraška

   Ak by naše súdy súdili podľa rozumu a nie podľa tabuliek formálnych obštrukcií, tento mafiánsky boss by dávno sedel na doživotie. Ale opäť zasiahol Najvyšší súd! Senát vedený Milanom Karabínom, ktorého členmi boli Jozef Kander a Jana Serbová, vo februári 2010 zmietol zo stola dvojročné úsilie ŠTS v Pezinku a zrušil jeho rozhodnutie o doživotnom treste pre Okoličányho a Potučka, ako aj ďalšie tresty členom Okoličányho bandy. Inak obecne uznávaný sudca tak predsedal rozhodnutiu, ktoré oddialilo rozsudky o ďalších osem rokov. To spôsobilo, že sa celé dokazovanie muselo zopakovať, a práve tieto prieťahy spôsobili, že napríklad korunný svedok, ako jeden z Okoličányho bandy, stratil zákonnú ochranu pre jej údajné porušenie?!!

Takže vďaka najvyšším sudcom si dnes už usvedčený mafiánsky zabijak ďalších osem rokov chodil po slobode, ale hlavne zastrašoval svoje okolie a zaúčal jedného zo synov do mafiánskeho remesla. Medzičasom predvádzali naše súdy vďaka opakovaným schválnostiam v réžii NS SR dokonalý festival absurdít. Okoličány z nich mal oprávnene len srandu. A ďalej sa rozdrapoval po Košiciach a okolí. Páni sudcovia tomu asistovali najhanebnejším možným spôsobom a len stručný výpočet tých súdnych bizarností zabral v mojej knihe „MAFIÁNI 3: Borženský, Kolárik, Okoličány” jedenásť strán! Nech sa páči – vychutnajte si to.

 

Prečo Okoličányho nezadržali?

   Tohto mafiánskeho bossa teda po jedenástich rokoch (!!!) súdnych naťahovačiek  odsúdil NS SR na doživotie, hoci dva predošlé zhodné rozsudky zamietol. Podľa informácií HNonline sa policajti o jeho rozsudku dozvedeli až z médií?!!

Policajti sa údajne dvakrát snažili spojiť s prokurátorom už počas pojednávania a žiadali od neho zatykač. To sa im nepodarilo.

Tak volali príslušnej pracovníčke NS SR. Tá policajtom povedala, že odchádza a potrebné dokumenty dodá na druhý deň. Keď jej povedali, že Okoličány je pri maďarských hraniciach a chystá sa utiecť, konečne sa uráčila ísť za príslušným sudcom a zatykač mal prísť na políciu faxom o 48 minút neskôr. Ako keby nikdy nepočuli o elektronickej pošte so scanom zatykača, alebo dokonca MMS-skou. Boss podsvetia z východného Slovenska tak bez problémov pred nosom policajtov utiekol do zahraničia.

Podľa „Košice dnes“ sa jednoznačne ukazuje, že zlyhal náš najvzornejší, najchytrejší a najspravodlivejší Najvyšší súd. Rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská upozornila, že súd mohol dať obžalovaných predviesť políciou na pojednávanie, na ktorom sa chystal vyniesť právoplatný rozsudok,  čím by zabezpečil, aby následne putovali do výkonu trestu: „Každého možno dať predviesť, aby nebol zmarený účel konania, napríklad ak aj vzhľadom na históriu obžalovaného hrozí nebezpečenstvo, že ujde alebo sa bude skrývať.“
Košický krajský riaditeľ polície Juraj Leško upozornil, že policajti počas jedenásť rokov trvajúceho súdneho procesu s Okoličányho bandou obžalovaných predvádzali na pojednávanie niekoľkokrát: „Obžalovaní dali teraz účelovo súhlas na pojednávanie v ich neprítomnosti, aby sa po odsúdení mohli skryť. Podľa môjho osobného názoru súd mal s tým počítať…“

Tak, čo na toto poviete? No, asi si niekto pomyslí, že toto nie sú sudcovia, ale klauni! A ja veľmi rozumiem pocitom elitného policajta, ktorý sa pozerá, ako krvavý mafián pred jeho očami pokojne uteká za hranice, lebo z našich daní veľmi dobre platení klauni ho k tomu priam ponúkli…

 

Policajti sa snažili

   Ako píšem v knihe  „MAFIÁNI 3: Borženský, Kolárik, Okoličány “, príslušní policajti robili všetko preto, aby krvavý mafiánsky boss spravodlivosti neunikol. Ibaže to už preventívne zosabotovali zhodne prokuratúra aj súdy. Po druhom, ešte stále neprávoplatnom, doživotnom rozsudku pre Okoličányho Kocúrkovo pokračovalo, keď sudca Okresného súdu Košice I. Okoličánymu zrušil zákaz vycestovať z krajiny. Takže pána mafiána priam ponúkol – bež, kým je čas!

   Šanca, ako udržať vtáčka pod dozorom, kým sa páni na NS SR (a trvalo im to hanebné dva roky!) je len v záložnom obvinení. Táto pomôcka sa používala úspešne v prípade Černáka. A, áno, je to absurdné, že si policajti musia nechávať v zálohe ešte jedno-dve obvinenia práve pre prípady zlyhaní našej prokuratúry, či súdov. A tak vyšetrovatelia NAKA, expozitúra Východ, 30. 11. 2016 vzniesli úplne nové obvinenie proti Okoličánymu s Potučkom. Podnetom mal byť list od Róberta Ficu, ktorý bol kľúčovým obvineným vo vražde Stojku ešte z roku 1999. Sedel vo väzbe v Košiciach aj ako obvinený z vydierania v Kráľovskom Chlmci. Ficu obvinil obidvoch kumpánov z pokusu o vraždu iného člena východniarskeho podsvetia, Stanislava Vitéza, zo skupiny okolo Štefana Majera. Majer je bratranec zavraždeného Jozefa Estóka, ktorého majú mať na svedomí práve Okoličány a jeho banda. Okoličány a Vitéz mali mať niekedy v roku 2014 „ostrý“ telefonický rozhovor, po ktorom sa vraj Okoličány za pomoci Potučeka rozhodli Vitéza odstrániť. Ficu si mali objednať ako šoféra zabezpečujúceho hlavne únik z miesta činu za odmenu 10 000 eur v hotovosti. Ale Ficu odmietol.

Zatknutie obidvoch podozrivých zabezpečili kukláči. Nasledovalo predvedenie na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach, a potom výsluch v budove NAKA. Po noci strávenej v cele boli eskortovaní do Banskej Bystrice na Špecializovaný trestný súd, ktorý mal rozhodovať o ich väzbe. To všetko zhatil špeciálny prokurátor, ktorý Okoličányho s Potučkom odmietol obviniť a prikázal obidvoch prepustiť. Zrejme usúdil, že svedectvo Ficu mohlo byť motivované tým, aby si u vyšetrovateľov polepšil. No a čo, veď dohoda o vine a treste je dnes bežný a zákonný postup! To pána špéci-prokrátora nezaujímalo.

A tak došlo k ďalšej absurdite. Okoličány podal dve trestné oznámenia! Jedno na neznámeho príslušníka NAKA a druhé už menovite na vyšetrovateľa NAKA: „Z jeho strany som bol už po štvrtýkrát obvinený,“ vyhlásil Okoličány. A súdy namiesto toho, aby ten nezmysel zmietli zo stola (vyšetrovateľ v takýchto prípadoch koná v mene štátu a teda žalovaný môže byť jedine štát), začali sa tým nezmyslom vážne zaoberať. Ale veď na takéto absurdity majú naše súdy svoj dlhoročný vzor!

 

Aj táto ryba smrdí…

   …od bývalej hlavy! Bývalý šéf NS SR Harabin doviedol chorý princíp, že formalita je v súdnom procese dôležitejšia, než samotný čin, do absurdných výšin. Pod touto zámienkou už zrušil rozsudky nad útočníkom s rasistickým motívom, policajtom obvineným z korupcie, mega-podvodníkom so Slánskymi lesmi, či najvyššími bossmi sýkorovskej bandy. A, samozrejme, nemohol chýbať,keď proti návrhu prokuratúry, nariadili prepustenie Mišenku z väzby! V tom poslednom prípade tým nielen zrušil opakované rozsudky ním tak nenávideného Špecializovaného trestného súdu (veď on si nemôže pomôcť, keď ho nedokázal zrušiť, ruší ich rozsudky bez ohľadu na následky), ale aj svojich kolegov z NS SR a dokonca aj samotného Trestného kolégia. Harabin je neriadená strela nášho súdnictva hnaná výhradne jeho hypertrofovaným egom. Pri tom porušuje aj vlastné zásady, keď sa akože prísne drží každej čiarky v zákone, ale keď sa mu tento právny purizmus nehodí, tak prepustí policajta obvineného z korupcie s tým, že nerešpektuje nielen čiarku v zákone, ale zákon celý!

Výsledok je tristný. Ak by neexistoval náš Najvyšší súd harabinovského typu, všetci obvinení mafiáni by už dávno skončili za mrežami rozhodnutiami nižších súdov. Bez šance utekať…

 

P.S. A nezabúdajme na momentálne perlu v ich výkonoch – Majského nekonečný príbeh, na ktorom na NS SR usilovne „pracujú“ už roky. Výsledok je predvídateľný. Odsúdia ho, lebo fakty nepustia, ale trest mu znížia na minimum, dajú len podmienečný alebo celkom odpustia  a celý ten cirkus ospravedlnia neúmernou dĺžkou súdneho konania. Schválne, či sa nemýlim…

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6301868x
Priemerná čítanosť článkov: 8609x

Autor blogu

Archív

Odkazy