Založ si blog

NDS – Národná diaľničná spotvorenina

Tá naša NDS je prípad sám pre seba. Za 25 rokov samostatnosti Slovenskej republiky nedokázali dokončiť najzákladnejšiu dopravnú spojnicu krajiny. Nehovoriac o bočných smeroch, ako Žilina – Čadca, čo je už čistá katastrofa. Ak sa sťažujú na náročné podmienky (čo pre väčšiu časť trasy neplatí), nech sa idú pozrieť do Chorvátska. Tam sa nesťažujú a stavajú. Alebo Čína – za desať rokov postavili viac ako 6000 kilometrov diaľnic! Dĺžka vybudovaných ciest celkovo je 4 milióny kilometrov. Po celej krajine majú 300 tisíc mostov, z nich viac ako 1000 s dĺžkou viac ako 1 kilometer. Postavili gigantické viadukty s celkovou dĺžkou 150 km a tunel s dĺžkou 28 km. A to sa autopark Číny zväčšil za jeden rok o 20 miliónov automobilov! Netvrdím, že môžeme konkurovať takej obrovskej krajine. Ale veď nám by stačilo, keby naši zvládli aspoň desatinu toho, čo Číňania.

 

Načo problémy navyše?

   Nepochybujem, že by v NDS dokázali vymenovať celú sériu objektívnych problémov. Ale to čo predviedli tento predĺžený víkend bola čistá schválnosť.

My sme sa pred Blatné dostali v sobotu niečo po deviatej ráno. Krokom sme došli na križovatku do Senca po 45 minútach. A pustiť sa podľa odporúčania cez Senec na R1, ak idete na Žilinu, by bolo ďalšie neúmerné zdržanie. Tí za nami mali menej šťastia a po čase už bolo čakanie v kolóne až tri-štyri hodiny, nehovoriac o zahltených obchádzkach.

A teraz otázky:

Ako to, že v NDS niekto svojvoľne nechal zablokovať diaľnicu v oboch smeroch akurát na začiatok predĺženého víkendu, keď na cesty vyrážajú aj sviatoční šoféri? To sa niekto sadisticky vytešuje, že bude násobne viac postihnutých motoristov? Myslí v NDS vôbec niekto na nich? Alebo termíny odstávky hádže podľa škvŕn na Mesiaci? Prečo to nedali na najmenej hustú premávku niekedy v prostriedku týždňa, či iný deň, veď na to majú určite dostatočnú štatistiku? Ja som teda takéto najhoršie možné načasovanie nepochopil.

Prečo dopravná polícia nekontroluje výčiny plánovačov NDS? Načo máme školených dopravných inžinierov, keď dopustia takúto absurditu? Veď ten chorý nápad NDS pridal dopravákom na práci cez víkend. To si nevážia ani svoju robotu, že sa nechajú takto zavliecť do nezmyselne vyvolanej dopravnej kalamity? Nezišla by sa pokuta NDS za to všetko, čo napáchali?

Apropo, vraj polícia usmerňovala „zadžemovanú“ (ako hovoria Angličania) premávku. To mal byť vtip? Veď, keď sme sa my ocitli v zápche, všetci dopraváci ešte spali. Nič neusmerňovali, nechali tú kalamitu na živelnú samo-organizáciu, až kým sa stala neúnosnou.

Ako to, že NDS svoj nezmyselný experiment s nervami vodičov a osádok ich áut neavizovala včas a dôrazne, keď tú dopravnú spotvoreninu naplánovali? Ako to, že neboli vopred varovania v televízii, rozhlase, ďalších médiách a aj pútačmi pred vjazdom na diaľnicu z Bratislavy?

 

Mám účinné riešenie

   Tak si to zhrňme. Nejaký plánovač v NDS jedno ráno zazíval a pri kávičke oznámil – chlapi, mne to vychádza na piateho mája, čo? Nikto neodpovedal, tiež popíjali kávičku, tak to odklepli.

Dopravných inžinierov tu máme na srandu králikov, takže tú schválne vyprodukovanú kalamitu nemal kto oponovať.

Nikto sa neobťažoval varovať desaťtisíce postihnutých.

A dopravní policajti sa len prizerali.

Mám účinné riešenie. Rozpustime Národnú diaľničnú spotvoreninu. A zavolajme Číňanov…

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6296318x
Priemerná čítanosť článkov: 8602x

Autor blogu

Archív

Odkazy