Založ si blog

Kočner vo väzbe? Prázdne gesto. . .

Kočner nie je ľahký súper. A väzbe dlho nebude. Prečo? Lebo urobil najlepší možný únikový manéver. Pod zámienkou skúmania jeho zmeniek „zahraničným znalcom“ ich vyviezol mimo dosahu súdu a hlavne vyšetrovateľov. Tak čo budú vyšetrovať? Väzba bez vyšetrovacích úkonov sa nedá dlho ťahať. A súd má vždy pochybnosti, či odsúdiť vraha pokiaľ neexistuje dôkaz mŕtvoly jeho obete. A pokiaľ nebude mať súd v rukách Kočnerove zmenky, nemá čo súdiť. A Kočner už tie zmenky, samozrejme, nikdy neukáže. Výhovoriek si na to nájde dosť. Takže ho čoskoro prepustia z väzby a nebude čo súdiť.

MÝLIL SOM SA (dodatok po štvrť roku): Kočner dňa 8. 10. 2018 cez svojich právnikov zmenky vydal a nepustili ho z väzby „čoskoro“. Teda sú tu evidentne ešte iné, verejne neznáme, okolnosti. Možno tie zmenky vydal práve preto, aby sa  z väzby dostal. Je to len úvaha, ako táto pôvodná. No, sám som zvedavý, ako to dopadne.

Kočner má v takýchto „kulehách“ dlhoročnú prax. Celý jeho dospelý život je jedna „kuleha“.

 

Technopol po prvý krát

   O Mariánovi Kočnerovi sa verejnosť po prvý krát dozvedá z kauzy Technopol v roku 1995, ktorá skončila až únosom Kováča ml., prezidentovho syna. Išlo o podvod s odhadovanou škodou 2,3 milióna dolárov (cca 1,83 mil. eur), ktorý zamestnal orgány činné v trestnom konaní troch štátov –Slovenska, Nemecka a Rakúska.

 

Technopol po druhý krát

  Technopol a Kočner rezonovali v médiách opäť aj takmer o štvrťstoročie neskôr. Pôvodne štátny podnik zahraničného obchodu už vlastnil istý Pavel Pávek, ktorý tým pádom prišiel k slušnému majetku vrátane veľkej budovy v bratislavskej Petržalke s kancelárskymi priestormi, reštauráciou a kongresovým centrom. Ale urobil tú chybu, že sa pohádal s manželkou, ktorá z pomsty za jeho chrbtom, ako aj bez vedomia akcionárov a manažérov začala celý podnik tunelovať. V niektorých bankách ale zavetrili podozrivé transakcie, ktoré zastavili a prípad prebrala kriminálka. Lenže vyšetrovanie sa vlieklo a Pávkovej sa podarilo zinscenovať mimoriadne Valné zhromaždenie, o ktorom legitímny majiteľ Pávek nevedel. Samozrejme, dopadlo to pre firmu katastrofálne a rýchlo prebehol aj predaj celej budovy cez dve nastrčené, čerstvo založené firmy. Celý komplot vyniesol jeho aktérom podľa odhadu týždenníka Trend až 20 miliónov eur. A perlička na záver. Vzápätí poslali na účet pána Kočnera pol milióna eur! Len tak, z dobrej vôle…

 

Kočner a Kollár

   Kočner sa objavil aj v takzvaných mafiánskych zoznamoch. Zaradený bol do skupiny sýkorovci, ale neskôr aj piťovci. Sám ich existenciu spochybňuje a akékoľvek prepojenia na podsvetie odmieta. Na bezúhonného občana však toho o podsvetí vie pozoruhodne veľa, keď na zvlášť na to zvolaných tlačovkách usvedčoval z mafiánskych kontaktov napríklad Borisa Kollára.

 

Kočner a Markíza

   Už aj pre veľmi nevšímavých obyvateľov Slovenska sa Kočner stal neprehliadnuteľným, keď pred voľbami 1998 jeho Gamatex obsadil televíziu Markíza.

Odvtedy sa v médiách striedajú titulky článkov opisujúcich buď to ako si užíva luxus, alebo ako ten luxus financuje – zväčša ide o podozrenia z veľkých podvodov.

 

Kočner a DPH-čky

   Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic v roku 2012 upozornil na dva sporné prevody na účty tohto podnikateľa v Privatbanke. Týždenník Trend informoval, že jedna platba smerovala cez maltskú banku z daňového raja v Belize a druhá bola pripísaná Daňovým úradom Bratislava I. na firemný účet podnikateľa. Dokopy išlo o sedem miliónov eur, ktoré preverovala aj polícia.

V roku 2017 na seba Kočner upozornil prevodom bytov v jeho luxusnom komplexe Five Star Residence. Figuroval totiž v orgánoch firiem na oboch stranách obchodu a cez ne si mal vypýtať nadmernú vratku DPH až štyri milióny eur.

Ďalší prípad, ktorý zamestnáva políciu, sú obchody M. Kočnera v súvislosti s časťou hotela Residence a Športhotel. Nadmerné odpočty DPH už dosahujú sumu osem miliónov eur. V rokoch 2010 až 2012 malo dôjsť k účelovým prevodom nehnuteľností. Po celý čas sa pritom vlastníctvo nehnuteľností menilo len formálne, pretože podľa kriminalistov mal M. Kočner zabezpečenú kontrolu nad budovami cez záložné práva na listoch vlastníctva. Vďaka týmto „obchodom“ dostali spoločnosti od štátu vyplatené tri vratky DPH v celkovej výške 8,9 milióna eur. Aby toho nebolo málo, bol aj so spoločníčkou obvinený z krátenia dane z uvedených predajov. Pôvodný vyšetrovateľ, ktorý vec odložil, čelí disciplinárnemu konaniu.

Na takéto machinácie si nemôže trúfnuť každý. Veľké podvody potrebujú veľké krytie.

 

Kočner a kamoš generálny prokurátor

   A Kočner mal to najvyššie krytie, keďže mal blízko k vtedajšiemu generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Počas voľby generálneho prokurátora v decembri 2010 minister vnútra Daniel Lipšic označil Kočnera za „závadovú osobu“, ktorá sa už chystala oslavovať s Trnkom víťazstvo. Ten aj preto nebol znovuzvolený. Definitívne jeho účinkovanie na Generálnej prokuratúre pochovalo podozrenie, že osobnou intervenciou pomohol Kočnerovi v kauze Glance House. Keďže v tomto prípade prebiehalo vyšetrovanie, Špeciálna prokuratúra narábanie s touto bytovkou zablokovala. Kataster v Senci však napriek tomu nehnuteľnosť previedol do rúk ľudí blízkych M. Kočnerovi. Kataster sa pritom odvolal na poverenie prokurátorom Trnkom. Dobroslav Trnka bol nakoniec Disciplinárnou komisiou opakovane vylúčený z radov prokurátorov. Proti rozhodnutiu sa odvolal na súd.

 

Kočner a Sulík alias Sasanka

   Veľké peniaze a veľká politika idú ruka v ruke. A tak sa po čase verejnosť dozvedá, že Kočner je veľký kamarát aj s vtedy nastupujúcou politickou hviezdou Richardom Sulíkom. Ten si mal u Kočnera zisťovať informácie o svojich ľuďoch v strane SaS. A nemal šancu to poprieť, pretože sa na verejnosti objavilo video s ním v Kočnerovom dome snímané tajne kamerou zo skrinky ovládania kúrenia. Tak prepukla kauza Sasanka a Kočner nevychádzal z „údivu“, ako sa také niečo mohlo stať. Dokonca vypísal odmenu 300 000 eur za to, kto odhalí, ako sa tam tá kamera dostala. Ale zaplatiť ju nemusel.

 

Kočner a Unipharma

   Aj iní doplatili na kontakty s Kočnerom. Lekárnická akciová spoločnosť Unipharma vlastnila na Donovaloch niekoľko apartmánov v komplexe, ktorý dal postaviť Kočner. Ten si po čase zmyslel, že by ich chcel vlastniť výmenou za hotel Šport, ktorý by kvôli tomu zrekonštruoval. Aj uzavreli zmluvu o budúcej zmluve, ale nakoniec sa nedohodli, lebo nebolo jasné v akom rozsahu Kočner hotel zrekonštruuje. Pikantné na tom totiž je, že podľa medializovaných správ Kočner o hoteli vyjednával, hoci ho nevlastnil. Predstavitelia poisťovne na celý plán iste už aj zabudli, keď v januári 2016 od nich začal Kočner súdne vymáhať neuveriteľných  45 miliónov eur. Odstúpenie od rokovaní vraj spôsobilo, že prišiel o takýto budúci zisk z nájomných zmlúv.

 

Kočner a finančné machinácie

   Ako cez kopírák mal Kočner pripraviť štát tentoraz o 4 milióny eur na dani v prípade umelo vyvolanej dobrovoľnej dražby golfového areálu v Báči. Mali tomu napomôcť maltské, britské a karibské schránky.

Luxusná bytovka Five Star Residence inšpirovala Kočnera aj k prevodu 17 bytov samému sebe, čo by podľa trestného oznámenia malo znamenať krátenie dane vo výške 900 000 eur. Oznámenie na neho podal poslanec Jozef Rajtar.

 

Kočner – never ending story

   Ak už ste unavení z výčtov čudných finančných operácií pána Kočnera, vedzte, že mu vystačilo ešte dosť energie aj na iné aktivity.

Kočner mal aj politické ambície. Najskôr kandidoval na primátora Bratislavy, kedy sľuboval mestskú verejnú dopravu zadarmo. V lete 2017 podporil pokus o založenie novej politickej strany s názvom Cieľ, ale tá nedokázala splniť podmienky pre jej registráciu.

V tom istom čase bolo proti Mariánovi Kočnerovi vznesené obvinenie pre zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku s odhadovanou škodou 133 tisíc eur. Prokuratúra však neobjasnila o čo konkrétne ide.

Na Kočnera nemôže zabudnúť ani Anton Tanáč, ktorý bol pôvodne milionárom a dnes mu hrozí, že sa stane bezdomovcom. O kus majetku, lukratívny pozemok, ho pripravil aj Marián Kočner (Plus 7 dní): „Môžem si za to sám. Nechal som sa oklamať“.

Svojimi podnikateľskými aktivitami na hrane zákonov sa Kočner stal tak známym, že bol zrejme inšpiráciou pre predlohu zápornej postavy menom Vozner seriálu „Za sklom“ televízie JOJ. A objavuje sa tam v scénach, kde sa spolu so šéfom krízového centra Nádej menom Poliak pokúšajú dostať toto centrum do dražby. No, buď televíznym tvorcom dochádza fantázia, alebo sú niektoré činy dua Kočner – Rusko tak fantastické, že stoja za sfilmovanie.

 

Kočner a Rusko

   A takýto podnikavec sa opakovane zjavuje v príbehu o Pavlovi Ruskovi.

Poučil Ruska o dobrých mravoch v obchodnom styku v prípade zmluvy s Pohankom. Uspel tak v spore o TV Markíza, kedy Rusko nakoniec musel zaplatiť dvojnásobok toho, čo podľa zmluvy dlžil televíznemu producentovi Pohankovi a dvadsaťnásobok toho koľko od Ruska pôvodne Kočner pýtal.

Rusko sa výhodne zbavuje Markízy, prechádza do politiky a pri jeho najväčšom úspechu ako ministra hospodárstva sa opäť zjavuje Kočner, aby Ruska potrápil s výkupom pozemkov pod fabriku KIA.

Keď Rusko skrachoval ako minister pre podozrivé zmenky a aj ako podnikateľ, je to opäť Kočner, ktorý priam ako výsmech najskôr kupuje a vzápätí predáva Ruskovu vilu.

A je to opäť Kočner, ktorý po tom všetkom požičiava peniaze skrachovanému Ruskovi, ktorý kvôli ďalším neúspešným kšeftom založil budovu neziskovky Maják nádeje (na čom Kočner zrejme tak či inak zarobí). A tak, už pomaly notoricky, Rusko je v problémoch a Kočner sa smeje. Podarená dvojica…

A to nie je ich posledné cirkusové číslo, či skôr vystúpenie okolo ktorého sa strhne verejný cirkus…

 

(úryvok z pripravovanej knihy „Vzostup a pády Pavla Ruska“)

 

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6301879x
Priemerná čítanosť článkov: 8609x

Autor blogu

Archív

Odkazy