Založ si blog

Anketa Najlepší Slovák

V spolupráci s jedným internetovým rádiom chystáme alternatívnu anketu, ktorá nemá konkurovať tej, čo práve prebieha na RTVS. Naopak, má vyplniť medzeru, ktorú RTVS zakúpený britský formát opomína.

Najmä od čias Veľkej krízy (ale na Južnej zemi o stáročia skôr) sa státisíce Slovákov a Sloveniek vydali do sveta za lepším životom i živobytím. A mnohí z nich dosiahli vo svojich profesiách pozoruhodné úspechy, ktoré bez váhania môžeme označiť za mimoriadne prospešné nielen Slovensku, ale celému ľudstvu. Žiaľ, málo o nich vieme. Táto pripravovaná anketa má teda pripomenúť, že z tohto malého národa vyšli osobnosti svetového formátu.

Podrobnosti ankety, ktorá bude v mnohom  rozdielna od „formátu“ prezentovanom v RTVS, sa dozviete čoskoro. Do jej vyhlásenia je však ešte čas na doplnenie osobností, ktoré ponúka súčasná databáza zahraničných osobností slovenského pôvodu. Tá vychádza z dlhodobého projektu „Slováci a svet“ prezentovanom na web-stránke Tulacky.net. Táto databáza prezentuje súbor slovenských osobností, ktoré sa už objavili napríklad v dlhodobej relácii redaktorky Slovenského rozhlasu Ľubice Hargašovej „Naši a svetoví“, ale aj inej relácii redaktorky Oli Džupinkovej v Rádiu Expres, ako aj v denníkoch Pravda, Hospodárske noviny, či z iných zdrojov.

Ak chcete pridať svoj tip na „Najlepšieho Slováka“ v zahraničí, stačí kliknúť na Tulacky.net a doplniť Váš tip do okienka na stránke vpravo a odoslať. Ak ste však v súčasnej databáze už našli svojho favorita, či favoritku na uvedený titul, to isté okienko slúži aj na predbežné hlasovanie.

Tu sú príklady svetových vedeckých osobností slovenského pôvodu:

 

O úspechoch slovenských vedcov toho vieme, žiaľ, málo. A pritom to boli aj oni, kto prispel k pokroku vedy na svetovej úrovni. Viete napríklad, že pri zrode GPS stál slovenský vedec? Volal sa Ivan Getting a po emigrácii jeho rodičov do Spojených štátov na seba po prvý krát upozornil, keď vyhral súťaž pre mladých fyzikov vypísanú slávnym vynálezcom Thomasom Alva Edisonom.

 

Ako študent prešiel Getting prestížnymi univerzitami v anglickom Oxforde a na Harvarde v USA. Zamestnal sa na slávnom Massachusettskom inštitúte technológie, kde sa zameral na vývin radarov. Tie za Druhej svetovej vojny pomohli brániť Londýn proti nemeckým raketám. Postupne sa vypracoval na riaditeľa tohto slávneho inštitútu ako vedecká osobnosť svetového významu. Hoci jeho vynálezy mali vojenské zadanie, nakoniec sa široko uplatnili aj v civilnom živote. Dnes už každý pozná jeho GPS – teda Global Positioning System. Ten mal pôvodne pomáhať pri navádzaní medzikontinentálnych rakiet presúvaných po železnici. A tak až sa s dôverou obrátite na tento systém navigácie vo vašom aute, spomeňte si, že pri jeho zrode stál slovenský vedec. Viac o Ivanovi Gettingovi tu.

 

Viete napríklad, že ako prvý pomohol zastaviť hroziacu pandémiu AIDS slovenský vedec? Volá sa Mikuláš Popovič a po emigrácii do Spojených štátov sa venoval takzvaným retrovírusom.

A kým iní hľadali pôvod AIDS v hubových patogénoch, baktériách, či dokonca drogách obľúbených medzi homosexuálmi, profesor Gallo veril, že smrteľný vírus nájde medzi podceňovanými retrovírusmi. Na to ale potreboval Popoviča. Ten mal totiž mimoriadny cit pre namiešavanie kultúr vhodných pre rast vírusov. A tak slovenský vedec Mikuláš Popovič prišiel ako prvý so spoľahlivým testom na prítomnosť HIV vírusu, čím odvtedy zachránil desaťtisíce ľudských životov. Viac o Popovičovi tu.

 

Viete o tom, že práve slovenský vedec ako prvý na svete podrobne opísal vírusom vyvolané rakovinové bujnenie? Volal sa Jozef Marek a chorobu, ktorá po ňom dostala meno, nielen opísal, ale našiel aj jej pôvodcu v takzvanom onkogénne a proti nemu účinnú vakcínu.

Ide o nákazlivú chorobu kury domácej, ktorá sa prejavuje vznikom nádorov, postihnutím kože, očí alebo nervov s následným ochrnutím krídel alebo behákov. Choroba je rozšírená po celom svete a prakticky vo všetkých chovoch sliepok. Väčšinou totiž prebieha bezpríznakovo, ale raz nakazené zviera je dlhodobo zdrojom infekcie. Choroba už od roku 1907 nesie meno slovenského vedca – Marekova choroba. Viac o MVDr. Jozefovi Marekovi tu.

 

Pridajte svoj tip, či hlas do Ankety Najlepší Slovák v predbežnom hlasovaní na Tulacky.net!

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6279192x
Priemerná čítanosť článkov: 8578x

Autor blogu

Archív

Odkazy