Založ si blog

Ochrankári pod paľbou I.

Práca na mojej najnovšej „mafiánskej“ knihe MAFIÁNI 5: Sátorovci kontra Pápayovci / Duel Tóth – Muszka / MAFIÁNSKI BRATIA ADAMČOVCI s podnadpisom Mafia na juhu – strach a hrôza ma priviedla na zaujímavú tému – aké sú vlastne šance, že ochranka bossa naozaj ochráni?

Bývalý mediálny magnát a súčasný viacnásobný bankrotár Pavol Rusko bol pri spore o TV Markíza obklopený špičkovou rusko-ukrajinskou ochrankou, ale keď mu po rokoch ponúkla ochranu Polícia, odmietol so slovami (N. Čas): „Myslím si, že keď sa raz niekto rozhodne, tak vám ochranka nepomôže“. On je dokonca unikát v tom, že sa po odoznení hrozby stal rukojemníkom vlastnej ukrajinskej ochranky (viď MAFIÁNI 1: sýkorovci). Nechceli sa vzdať bohatej dojnej kravy a tak ho chránili, aj keď už mal pocit, že netreba. A aby ho o tom, že treba, presvedčili, zdá sa, že ho postrelil vlastný ochrankár. A aby mu naozaj došlo, že sa ich tak ľahko nezbaví, do nemocnice k nemu ako postrelenému prišla na návštevu rodina a ten, čo ho postrelil, držal na rukách jeho dieťa. Pravda to sú len šepkané dohady. Oficiálne sa nikdy na nič nesťažoval.

Sýkorky

Sýkorky

Ale aj vtedajší prezident PZ SR Jaroslava Spišiak v televíznej relácii povedal: „Ak sa raz podsvetie rozhodne, že niekoho ,dá dolu‘, nepomôže mu žiadna ochranka. A vždy sa vie, kto to má byť.“

Napriek toľkej skepse mafiánski bossovia na Slovensku nemienili čakať na neodvratný koniec a ochranku okolo seba organizovali. Ako im pomohla?

 

Jeden, dvaja či tucet?

   Mnohokrát som mal možnosť vidieť špičkových vládnych ochrankárov pri výkone ich služby, keďže už desaťročia spolupracujem pri kultúrnych projektoch s rôznymi Veľvyslancami a niektorí majú takúto ochranu automaticky. A vždy znovu si uvedomujem, že najväčším nepriateľom ochrankára je – nuda. Áno, je to tak. V drvivej väčšine času sa okolo chránenej osoby totiž zdanlivo nič nedeje. Útok prichádza nečakane a brutálne rýchlo, ako prepad v džungli. A len špičkový ochrankár dokáže prejsť v sekunde od zdanlivého ničnerobenia k účinnej obrane. Mali mafiánski bossovia na Slovensku takýchto špičkových ochrankárov?

Skúsený bývalý vedúci kriminalista Vladimír Kajaba sa o schopnostiach mafiánskych ochrankárov vyjadril v sérii TV dokumentov „Mafiáni na Slovensku“ skepticky: „Ochrankármi sa stali chlapci len tým, že nosili zbraň alebo cvičili nejaké bojové umenie“. Podľa neho neboli na skutočný výkon ochrany cvičení a pôsobili skôr ako bezprostredné odstrašenie náhodného útočníka a zvýšenie statusu bossa.

Mafiánsky boss Gorila si svoju ochranku údajne cvičil aj tréningmi prežitia. Ale keď si pre neho prišla smrť za kaviarenským stolíkom hotela Astória, bol mu vedľa sediaci ochrankár na nič. Padol spolu s ním, pretože vôbec nepochopil svoju úlohu. V skutočnosti mali byť traja. Jeden v chodbe pred kaviarňou na hliadke, on pri stolíku za dverami do kaviarne kvôli ochrannej paľbe a jeden pri dverách do kuchyne kvôli možnému prepadu odzadu. Namiesto toho jeden jediný sedel pri stolíku s tým koho mal chrániť a pri náhlom útoku neuchránil ani seba. Na Gorilu bolo vedených hneď niekoľko vražedných útokov (viď  GORILY V PODSVETÍ). Vedel teda, že mu ide o život a predsa sa neodhodlal zobrať si na miesto konečnej popravy dostatok ochrankárov. Ten jediný s ním šiel ako vôl na porážku.

gorily-obalka

gorily-obalka

 

Podcenenie hrozby, či ľahkovážna slepota?

   Mafiánsky boss Sýkora mal mnohopočetnú ochranku, ale v rozhodujúci deň 6. februára 1997 sa ľahkovážne spoľahol na sprievod samotného šoféra. A ten padol v spŕške striel prvý.

Mafiánsky boss Holub šiel na stretnutie s Černákom a jeho bandou v predtuche zlého konca. Veď krátko predtým sa ho Černák už dva krát pokúsil zabiť. So sebou mal Holub dvoch naozaj verných pobočníkov. A predsa v rozhodujúcej chvíli, keď si sadali s beštiálnym zabijakom Černákom za kaviarenský stolík v bratislavskom hoteli Danube, jedného ľahkomyseľne odvolal zo strategického postu pri bare, kde by mal dobrý výhľad na prichádzajúceho nájomného vraha Roháča (viď. Róbert Holub  – Tajný denník mafiána). Druhý verný strážca a dobrý strelec si síce sadol vedľa Holuba, ale naivne chrbtom ku vchodu do kaviarne. A tak padol pod strelami Roháča mŕtvy skôr, než sa stačil otočiť a vytiahnuť zbraň.

Tajný denník mafiána

Tajný denník mafiána

Práve preto, že sa okolo bossa zdanlivo nič nedeje, jeho bdelosť klesá. Načo by živil piatich ochrankárov, keď mu na prvý pohľad stačí jeden v kumulovanej úlohe šoféra a poskoka? Veď medzi prvým pokusom o útok na mafiánskeho bossa Čongiho a skutočnou verejnou popravou ubehlo päť rokov. Útočníci dokážu byť trpezlivejší, než ich obeť. Krúžia okolo nej celé mesiaca, aj roky. A potom udrú!

Čongi bol v osudný deň (ako je u mafiánov zvykom) nalákaný na schôdzku iným podšéfom sýkoriek, Dlhým Lacom Bališom, do obľúbenej pizzerie (viď. Mafiáni v Bratislave). Vražedné komando na neho číhalo opakovane, až kým neurobí chybu. A on ju urobil, ako dosvedčil neskôr jeden z vražedných strelcov: „…Dohodnuté a naplánované to bolo tak, že akcia bude len v prípade, že bude šoférovať Peter Čongrády… sledovaním sme zistili, že Čongrády na výjazdovú rampu pri pizzerii necúva, ale ide priamo, a keď otvorí dvere na aute, o ktorom sme vedeli, že je pancierové, má z pravej strany auto, pred sebou dvere a z ľavej strany by musel zoskočiť z rampy, takže nemá kam utiecť a je v podstate v pasci.“ Jeho ochrankár sedel na sedadle vodiča a po vystúpení mu auto bránilo zasiahnuť. Nakoniec sa o to ani nepokúsil a po strelnom zranení sa prestal starať o svojho bossa a snažil sa uniknúť. Totálne nezvládnutá ochrana.

Mafiáni v Bratislave

Mafiáni v Bratislave

 

(pokračovanie zajtra)

 

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6279086x
Priemerná čítanosť článkov: 8578x

Autor blogu

Archív

Odkazy