Založ si blog

Mafiáni ako výbercovia „daní“

Ak sa niekto pýta ako mohla u nás v 90. rokoch tak prekvitať mafia, tak treba povedať, že aj vďaka tomu, že mafiánsky organizovaný zločin sa priživoval na inom organizovanom zločine. Napríklad aj na tom politickom, či veľkopodnikateľskom. Ale najmenej práce mali mafiáni s tými, čo sami prekračovali zákon, napríklad s pašerákmi. A keďže to prekvitalo a (ako dokladuje film „Čiara“) stále ešte prekvitá na našej východnej hranici, zákonite z toho profitovali práve mafiánske skupiny, ktoré si z takejto nezákonnej činnosti vyberali svoju „daň“. O tom je celá kapitola v práve vydanej knihe MAFIÁNI 5.

 

Obálka, MAFIÁNI 5

Obálka, MAFIÁNI 5

 

Pijavice

   Adamčovci slovenskú verejnosť šokovali najmä surovými vraždami. Ich výpalnícke praktiky boli spojené s brachiálnym násilím. Zamerali sa hlavne na pašerákov a prevádzačov, lebo do tohto nelegálneho biznisu je zapojených veľa občanov obcí pri východných hraniciach. Štúdia pracovníkov Generálnej prokuratúry SR však upozorňuje aj na ich rozsiahlu ekonomickú kriminalitu:

V auguste roku 2004 Nikola Pajdič navštívil Vojtecha H. v obci Čierna v okrese Trebišov a povedal mu, že musí platiť 5 000,-Sk (cca 166 eur) mesačne, keďže nosí naftu z Ukrajiny. Štyrikrát im zaplatil, a potom im odkázal, že ďalej platiť nemieni. Vydieranie tejto osoby zo strany Adamčovcov pokračovalo tak, že Peter T. v auguste roku 2004 žiadal od  Vojtecha H. zaplatenie  sumy 27 000,-Sk (cca 896 eur), a keď to odmietol, Peter T. a Jozef B. dňa 24. novembra 2004 na ceste medzi Veľkými Kapušanmi a obcou Leles motorovým vozidlom skrížili jazdu motorovému vozidlu, ktoré riadil Vojtech H., donútili ho s vozidlom zastaviť a cez pootvorené okno dverí na strane vodiča udrel Peter T. Vojtecha H. do tváre. Súčasne mu prikázal vystúpiť z vozidla a žiadal od neho  sumu 27 000,-Sk. Vo vydieraní pokračovali aj dňa 11. decembra 2004, keď sa vo večerných hodinách v obci Leles pristavili Peter T. spoločne s Júliusom P. pri Attilovi H., bratovi Vojtecha H., a Gejzovi G., ktorého Peter T. niekoľkokrát udrel do tváre a povedal mu, nech odkáže Vojtechovi H., aby platil 5 000,-Sk.

V jesenných mesiacoch roku 2004 na benzínovom čerpadle Slovnaft vo Veľkých Kapušanoch, po predchádzajúcom telefonickom dohovore s Jozefom Baloghom sa stretol Csaba Lengyel s Nikolom Pajdičom, ktorý mu oznámil, že musí mesačne platiť sumu vo výške 10 000,-Sk (cca 332 eur) za prevádzkovanie pneuservisu a baru „TWENTY“ v meste Veľké Kapušany, ktoré prevádzkuje jeho manželka. V dňoch 1. januára 2005 a 1. februára 2005 v priestoroch vyššie uvedeného pneuservisu odovzdal Csaba L. Jozefovi B. sumy po 10 000,-Sk. Medzi tým sa dňa 10. januára 2005 na základe predchádzajúceho telefonátu stretol s Nikolom Pajdičom a Branislavom Adamčom  v priestoroch vyššie uvedeného pneuservisu, ktorí od neho žiadali zaplatenie sumy vo výške 500 000,-Sk (cca 16 600 eur) ako fiktívnu pokutu, ktorú má splatiť 10. marca 2005. Po 1. februári 2005 opätovne Jozef B. žiadal od Csabu L. pred barom TWENTY pod hrozbou použitia násilia zaplatenie sumy 300 000,-Sk v čiastkach po 100 000,-Sk každý nasledujúci týždeň. Gangstri sa dozvedeli, že Csaba L. má v úmysle kúpiť byt a usúdili, že má dosť finančných prostriedkov a preto pri stretnutí sa mu Jozef Balogh zvýšeným hlasom opakovane vyhrážal. Nasledujúci týždeň ho v označenom bare znovu oslovil Branislav Adamčo Csabu a pýtal sa ho, či si myslí, že bude chodiť po meste vo Veľkých Kapušanoch len tak a opýtal sa ho, či ho má tam na mieste zlikvidovať. Vyjadril sa, že keďže má Csaba L. vypité, tak ho teraz nechá.

Na tých, čo nechceli ich dobrodenie vo forme „ochrany“ chápať, mali jednoduchý recept:

Dňa 4. novembra 2005 v čase okolo 19.00 hod. v priestoroch benzínového čerpadla EVON v Zálužiciach, okr. Michalovce Martin Č. udrel pri barovom pulte stojaceho Mariána G. baseballovou palicou do oblasti stredu temena hlavy zhora a tento upadol do bezvedomia. Na to k ležiacemu pristúpil Marcel P. a z nohavíc mu odcudzil finančnú hotovosť vo výške 40 000,- Sk (cca 1 330 eur) a mobilný telefón. Škoda napadnutému za 46 075,-Sk (1 529,41 €).

Nakoniec sa nerozpakovali použiť aj ohnivé varovania, či skôr pomstu za neposlušnosť. Veď oni sa rozhodli nahradiť štát aj vo vyberaní daní:

Dňa 16. novembra 2005 v čase okolo 16.15. hod. prišli spoločne Martin Č., Rastislav B., Marcel P. a Ladislav S. na osobnom motorovom vozidle zn. Peugeot 307, ktoré riadil a ktorého majiteľom je Ladislav S., na Zemplínsku Šíravu v časti Medvedia Hora. Z vozidla vystúpili Marcel P. a Rastislav B. aj s vopred pripravenými plastovými kanistrami s obsahom benzínu s úmyslom podpáliť erotický salón s názvom „Alfa 69“, ku ktorému im dal rozkaz Branislav Adamčo. Ladislav S. a Martin Č. na vozidle odišli preč s tým, že po podpálení salónu sa po nich vrátia. Rastislav B. s Marcelom P. podišli k uvedenému erotickému salónu, jeden plastový kanister s obsahom benzínu ponechali pred vchodovými dverami a ďalší po rozbití okna vhodili do vnútorných priestorov, ktoré následne zapálili. Došlo k požiaru, ktorý sa rozšíril aj do priestorov reštaurácie „Biela hora“ a vedľajšieho bufetu, v dôsledku čoho došlo k úplnému zhoreniu interiéru a exteriéru týchto objektov. Spôsobená škoda na majetku a zariadení pre majiteľku predstavuje 5 000 000,-Sk (cca 166 000 eur).

Dňa 9. januára 2006 v čase od 04.30 hod. do 05.15 hod. na pokyn Martina Č. prišli Rastislav B., Marcel P. a Martin T. k objektu erotického salónu GULLA CLUB v Michalovciach. Duplikátom pravého kľúča si otvorili dvere  a vošli do objektu, kde spoločne s prineseným benzínom popolievali interiér salónu, ktorý následne podpálili. Požiarom interiéru spôsobili majiteľom objektu škody vo výške 1 000 000.- Sk (cca 33 000 eur).

Na príliš zvedavých policajtov mali Adamčovci tiež svoju vlastnú, originálnu metódu:

Marcel P. za prítomnosti Rastislava B., Henryho H. a Martina Č. v čase medzi 22.00 hod. dňa 16. októbra 2005 do 02.00 hod. dňa 17. októbra 2005, za pomoci obalu a lepiacej pásky umiestnili nefunkčný nástražný výbušný systém pozostávajúci z 1 400 gramov trhaviny Perunit 20, mobilného telefónu zn. Ericson GA 628 a elektrických drôtov pod osobné motorové vozidlo zn. Škoda Octavia EČV MI–810AG, majiteľa Mgr. Jána F.. Zároveň pod uvedené vozidlo Marcel P. umiestnil aj výhražný anonymný list formátu A4  s textom „zaplať za cigarety, ktoré si zobral, lebo bude zle“. Túto skutočnosť Martin Č. cez vchodový telefón oznámil pracovníkovi televízie JOJ Martinovi V. v úmysle skompromitovať Mgr. Jána F., ako funkcionára na Úrade justičnej a kriminálnej polície Okresného riaditeľstva policajného zboru v Michalovciach.

A ku koncu už neboli žiadni trochári. Adamčo patril k partii, keď sa v lete 2006 na kávičke stretli so sekčným šéfom spoločnosti Cargo Slovakia Ambrózom T.. Asi mu chceli pomôcť ako „experti“, veď financovanie tejto štátnej (??) firmy bolo vtedy priam katastrofálne…

Takže už len táto zlo-činnosť bola vyhodnotená ako trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej  skupiny a teroristickej skupiny  podľa § 185a odsek 1 Trestného zákona číslo 140/1961 Zb. v znení neskorších predpisov, účinného v čase spáchania skutku s poukázaním na § 2 odsek 1 Trestného zákona č. 300/2005 Z. z., ako trestný čin vraždy podľa § 219 odsek 1, odsek 2 písmeno b) Trestného zákona čísla 140/1961 Zb. v znení neskorších predpisov, účinného v čase spáchania skutku s poukázaním na § 2 odsek 1 Trestného zákona č. 300/2005 Z. z., a iné trestné činy.

 

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29

Na mieste zasahujú dve pozemné ambulancie záchrannej zdravotnej služby aj posádka záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6299269x
Priemerná čítanosť článkov: 8606x

Autor blogu

Archív

Odkazy