Ešte aspoň raz nikdy viac – loďou po Jadrane

5. júla 2011, gumurin, Príbehy z ciest

Jedna z mála dochovaných starogréckych anekdot opisuje Sokrata, keď pri akejsi príležitosti cestoval ako pasažier loďou a zastihla ich búrka. Sokrata zloba živlov úplne zlomila. Zúfalo objímal stožiar a v duchu sa lúčil so životom. Okolo šiel námorník a do burácania vĺn zakričal:

„Sokrates, ty, taký slávny filozof a múdry človek, pozri sa ako biedne vyzeráš. Od strachu si celý zelený. A ja obyčajný námorník sa nebojím. Čím to je?“

Zúbožený, mokrý, rozklepaný Sokrates sa ani neobzrel, len mrzuto zahundral: „To je tým, že sa nebojíme o to isté…“

Túto anekdotu oživujú odvážlivci z radov našincov každý rok na Jadrane v celých húfoch.

V posledných rokoch sú u nás mimoriadne populárne výjazdy amatérskych posádok plachetnicou na more. Len občas sú to zmiešané posádky hlavne manželských párov a celkom výnimočne len ženské. Jednoznačne teda prevláda mužský element.

Prvým motívom najnovšej vlny jachtárskeho nadšenia je návrat do chalanských čias, kedy sme stanovali v lese a vymýšľali „špeciality“ z toho mála, na čo sme mali. Na jachte je to opačne – mnohých účastníkov život naučil pozoruhodne dobre variť a môžu kombinovať skutočné špeciality z prineseného nadbytku. Navyše každý prinesie to najlepšie!

Druhým motívom spoločnej plavby je súdržnosť v prekonávaní prekážok. Ak sa vám pošťastí ideálna dramaturgia počasia, tak si prvé dva dni užijete búrlivé, ale nie naozaj nebezpečné more. Nutnosť spolupráce pri ovládaní lode, ale aj udržaní denného režimu na palube, teda aj prípravy jedla skutočne akrobatickým spôsobom, vás pozoruhodne zjednotí. Spoločne prežité nebezpečie vytvára puto, ktoré ani netreba pomenovať. Úľava, že je to za nami, je generátorom dobrej nálady, aj keď sa nič nedeje, práve preto, že sa nič nedeje!

Tretí motív vychádza z ideálneho počasia a len jachtou dosiahnuteľného vandrovania od ostrova k ostrovu. Striedanie romantických osamelých zátok s rušnými prístavmi ponúka stále nové dojmy. Lebo, medzi nami, samotná plavba po mori za dobrého počasia, je po čase dosť veľká nuda. Jedine, že by ste si od Neptúna objednali delfíny na pobavenie…

Ale nezabúdajme na anekdotu o Sokratovi. Na to, aby vám bolo naozaj zle, si totiž musíte priplatiť.