V Moskve nepadajú kalamitky?

12. februára 2013, gumurin, Reportáže z ciest

Utorok na cestách:

 

Je to záhada. U nás sme ešte stále neuverili nášmu poprednému globálnemu otepľovačovi profesorovi Lapinovi a napriek jeho sľubom, že tu už každú chvíľu budú subtrópy zapadáme v závejoch. V Amerike natruc profesorovi zaznamenávajú rekordné prívaly snehu a také búrky, že v New Yorku minulý piatok odvolali 3 000 letov a pol milióna ľudí sa ocitlo bez elektriny. Vyhlásili dokonca zákaz jázd súkromnými autami pod hrozbou pokuty aj väzenia. Toľko drám okolo zmrznutej vody…

Mimochodom, pre milovníkov tzv. Globálneho otepľovania treba zvlášť pripomenúť, že sme 17.3.2013 zaznamenali najstudenejšie ráno na Slovensku za posledných 50 rokov a to – 24 °C v Červenom kláštore!

A počuli ste, že by sa do takéhoto katastrofálneho stavu núdze dostali v Moskve? Žeby lietadlá nelietali, autá nejazdili a ľudia nemali elektrinu? Jediné, čo odtiaľ občas príde ako marginálna správička sú zamrznutí bezdomovci. Ale tým pomáha aj alkohol. Slávny poľský reportér Ryszard Kapuściński opisuje v knihe „Impérium“ zvláštny úkaz ruskej zimy. Tá je taká krutá, že keď ľudia idú ráno do práce, či školy zreteľne vidia „tunel“ v zamrznutom vzduchu tých, čo išli ešte pred chvíľou pred nimi. Niektoré takéto priezory mrazivým vzduchom náhle končia. To je posledné miesto, kde padol na mol spitý bezdomovec a už nikdy nevstane.

Ja som mal šťastie. Videl som Moskvu inak