Recepty na život II.

18. marca 2014, gumurin, Literárne ukážky

12  Jedlo je prvá a tiež posledná rozkoš v našom živote. A ak je dobré, tak aj počas neho.

  Slávny francúzsky majster kuchárskeho umenia Brillot Savarin o tom napísal: „Záľubu v jedlách nachádzame v každom veku a u všetkých ľudí, vo všetkých krajinách a dobách. Túto záľubu môžeme priradiť ku všetkým rozkošiam a napokon zostane ako posledná, aby nás odškodnila za stratu ostatných.“

  Tieto slová zdobili inak jednoduchý jedálny lístok Klubu spisovateľov, na Laurinskej č.2, kde bol takmer tri desaťročia šéfkuchárom Ondrej Antovszký. Varilo sa tu skromne, ale zdravo a chutne. Pán Antovszký mal vďačných stravníkov, veď sa hovorí „hladný ako spisovateľ“. Dnes Klub nesie aj jeho meno a slúži každému, kto si chce pochutiť.

  Narodil sa v Békešskej Čabe do rodiny s veľký hospodárstvom, kde bolo všetkého hojnosť. S detstva si zapamätal jednoduchý recept na „lapiene“, ktoré by sme mohli nazvať aj kapustníky. Nech sa páči:

 

Lapiene s dusenou hlávkovou kapustou

10 kusov

 

Suroviny:

800g hladkej múky

1000g hlávkovej kapusty

10g bravčová masť

50g droždia

soľ, voda, čierne mleté korenie

 

Technologický postup:

  Z múky, soli, droždia a vody pripravíme husté cesto (ako na chlieb) a necháme vykysnúť.

Hlávkovú kapustu nastrúhame, posolíme, chvíľu necháme postáť, vyžmýkame a na bravčovej

masti do mäkka  podusíme. Pokoreníme a necháme vychladnúť.

  Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí, vytvarujeme väčšie gule, ktoré vyvaľkáme ako na pizzu. Na polovicu cesta položíme vychladnutú, udusenú kapustu. Druhou polovicou prikryjeme, kraje dobre spojíme, po vrchu vidličkou narobíme dierky a na suchom plechu v horúcej rúre upečieme. Po upečení  po oboch stranách teplou bravčovou masťou potrieme.

  Lapiene môžeme plniť aj inými plnkami, ako: lekvár, tvaroh, orechy, praženica s klobáskou.

 

  Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete na iTunes.

 

Foto: Martin Marenčin