Artfilmfest – dotknúť sa hviezd

26. júna 2014, gumurin, Kultúrne reflexie

S režisérom Giannym di Gregoriom 2

  Áno filmové festivaly sú aj o tom, že cestou výťahom na raňajky sa zveziete s práve oceneným českým hercom Ivanom Trojanom. Na festivaloch v Karlových Varoch, Ekofilme v Ostrave, či MFF v Bratislave som takýchto náhodných stretnutí zažil viac. Napríklad s fantasticky bezprostredným talianskym režisérom Gianni Di Gregoriom, ktorého film Pranzo di Ferragosto (Sviatočný augustový obed) ziskal na 10. MFF Bratislava Grand Prix za najlepší film a tiež Divácku cenu Translata za najlepší film festivalu. Všetkých nás tým jednoduchým, láskavým, ne-akčným a ne-trilerovým filmom očaril. A najzaujímavejšie na tom bolo, že sa s ním dalo komunikovať len gestami a očami, lebo vedel len po taliansky a to je jazyk, z ktorého si spomeniem s istotou len na slovíčka „špagety“ a „pizza“ 🙂

  Samozrejme, iná reč je na otváracej recepcii s pánom hercom Mariánom Labudom, alebo v inom garde s pánom Milanom Lasicom.

  Alebo tá vzácna chvíľka porozprávať sa so skvelým dokumentaristom Pavlom Barabášom, ktorý práve prišiel z Antarktídy, ešte v tvári ošľahaný mrazom.

  Či postáť v kruhu rodiny režiséra Dušana Trančíka, alebo si vypočuť príbehy Ľubomíra Pauloviča, či prehodiť zopár slov s Marošom Kramárom.

  Pochopiteľne, filmový festival je hlavne o filmoch a tohto roku sú v Trenčianskych Tepliciach naozajstné skvosty.

  Takže tie stretnutia s pozoruhodnými osobnosťami filmu sú bonus navyše.

  Artfilmfest končí už zajtra, ale niečo by ste ešte mohli stihnúť!