Mlčanlivý boss prehovoril?

3. júla 2014, gumurin, Krimi

V týchto dňoch sa zdá, že dochádza k prelomu a doteraz mlčanlivý Mikuláš Černák začína vypovedať. Je to len zdanie. Boss všetkých bossov na Slovensku mal už niekoľko chvíľ veľkej zhovorčivosti.

 

Priznanie, o ktoré nikto nestál

  Už pri jeho prvom zatknutí bola zrejme tichá dohoda, že prebehne súd na zaslepenie verejnosti a on z neho vyjde „čistý“. Bol pripravený priznať daňové a colné delikty, ktoré už dopredu uhradil. Takže, zdanlivo nebolo koho a čo súdiť. Lenže odrazu bolo všetko inak, podľa českého príslovia „Nechoď Janku s pány na led…“

 

Priznanie, čo neplatí

  V októbri 2007 sa zdá, že dochádza k prielomu. Černák vyšetrovateľom povedal, že zavraždil tridsaťjedenročného Jozefa Filipa. Lenže tentoraz blafoval on a prokuratúra sa predčasne tešila z kajúcnika. V skutočnosti týmto akože-priznaním ju pripravil o všetky  tromfy a keď sa dozvedel, čo potreboval, všetko zasa odvolal. Sám to potvrdil

 

Teraz už vážne?

  Dňa 9. marca 2009, keď už sa schyľovalo k rozsudku, pred záverečnými rečami prokuratúry, vystupuje Černák so senzačným vyhlásením – bude vypovedať, ale s vylúčením verejnosti, pretože v jeho výpovedi zaznejú nové, doteraz nezverejnené skutočnosti, ktoré by sa mohli dostať na verejnosť prostredníctvom médií. Z toho, čo sa na verejnosť predsa len dostalo a aj z jeho vlastných vyjadrení to však bolo skôr rozprávanie v duchu sprievodcu podsvetím, z ktorého nevyplynuli žiadne skutočne závažné nové procesné úkony. Bola to hra o čas

 

Čo sa stalo vo väzení?

  Náhla kontrola v sobotu 22. 5. 2004 za prítomnosti generálneho riaditeľa väzníc SR v cele Černáka viedla k disciplinárnemu trestu päť dní samotky, ktorý si nemal ako odsedieť, lebo už na samotke bol. Obecne to malo byť namierené proti neprimeraným výhodám, ktoré vraj mal mať za mrežami. Je ale aj taká hypotéza, že išlo o odvetu za to, že prezradil spoluväzňa, ktorý mu pri roznáške jedla pašoval motáky od spoluväzňov. Tie vraj všetky vydal dozorcom. Motív ale nie je jasný a teda ani dôveryhodnosť takéhoto vysvetlenia náhleho stretu medzi prominentným väzňom a vedením väznice.

 

V mene spravodlivosti?

  Advokáta Viktora K. vo februári 2012 zadržala polícia priamo na Špecializovanom trestnom súde po tom, ako sa skončili záverečné reči v kauze údajnej seneckej skupiny sýkorovcov. Pravdepodobne to súviselo s tvrdením Mikuláša Černáka, odsúdeného na doživotie, že ho tento advokát opakovane kontaktoval a usmerňoval ho, ako má vypovedať v kauze tzv. sýkoriek.

Černák to napísal prokurátorovi, ktorý podal obžalobu v kauze seneckej skupiny. Černák odmietol vypovedať o tom, či sa obžalovaní v kauze sýkoriek skutočne radili s doživotne odsúdenými v Ilavskej väznici o posudzovaní dôkazov a možnosti zmeny advokáta.

 

Černák proti Mellovi?

  Najnovšia Černákova výpoveď v prípade vraždy mladej ženy a chlapca Riška v Moste pri Bratislave rozčúlila na súde hlavného obvineného Adamča, ktorý vyhlásil, že si tak Černák chystá možnosť predčasného prepustenia. Dokonca ho nazval policajným „konfidentom“.

To ale nie je nič nové. Černák už po svojom prvom zatknutí označil Karola Mella za objednávateľa vraždy Lenharta. Lenže to Mello odmietol a bol ochotný prísť a aj prišiel do Ilavy na osobnú konfrontáciu s Černákom. A Černák ju odmietol…

Jediné, čo je na novom vystúpení Černáka pred súdom iné, je jeho veľká ochota usvedčovať druhých. A v prípade Mella by bola prokuratúra za pomoc pri usvedčení dovolenkára z Belize naozaj vďačná. Ibaže nič také Černák neponúkol a možno ani nemôže. Svedectvo, ako pred ním Adamčo hovoril o zbabranom útoku s nevinnými obeťami je málo preukazné a neprináša nič nové.