Voľby – koho zaujímajú dôchodcovia?

29. februára 2016, gumurin, Úvahy o politike

V súčasnej predvolebnej kampani sa nám vrece roztrhlo so záchrancami Slovenska. A sú to pričasto priam komické výstupy! Mňa by ale skôr zaujímali praktické kroky – ako chcú riešiť situáciu dôchodcov?

Od roku 1989, napriek rôznym rokom a mesiacom medzinárodne venovaným seniorom, sú u nás dôchodcovia skryto odsúvaní na okraj spoločnosti, sú jej „odpadom“.

Môžeme to vidieť aj na „pozornosti“ Slovenského rozhlasu, kde pre nich a o nich nie je na hlavnom kanáli ani zmienka. Nehodia sa do kšeftov rôznych rozhlasáckych hip-hoperov, ktorí do obrátenej pyramídy dohopkali z komerčných rádií,

kde sú dôchodcovia priam „škodná“.

Za zmienku stoja, len keď sa prevalí, že oni sú najväčšími výkupcami potravín v zľavových akciách, teda fakticky odpadu z trhu po záruke. A to nie je len naša špecialita, to je ich záchrana a vášeň aj v takom Dánsku.

Paradoxne ale štátna ekonomika s nimi počíta, ako s výhodnou pracovnou silou, ktorú treba žmýkať až do konca ich síl. A, samozrejme, najviac sa z toho teší večne pažravá Sociálna poisťovňa.

Odtiaľ tie bizarné nápady, že vek odchodu do dôchodku sa má zvyšovať?

Čo je to za nezmysel – je predsa jasné, že so stúpajúcim vekom ich výkonnosť klesá a zaberajú navyše miesto mladým, ktorí sa trápia po ukončení školy, lebo nemajú kam nastúpiť.

V Poľsku prišli s opačným prístupom, znižujú vek odchodu do dôchodku! Je to odvážne (dokonca proti srsti byrokratom z Bruselu), ale sympatické a vyargumentované.

Neviete sa rozhodnúť, koho voliť? Tak si všimnite, kto sa vo svojom programe zaujíma o dôchodcov. Je to aj vaša budúcnosť!