Náš splátkový prezident znefunkčnil Ústavný súd SR. Kašle na ústavné práva občanov!

20. februára 2017, gumurin, Úvahy o politike

Nevychádzam z údivu. Pôvodne dravý biznisman sa pobytom v prezidentskom paláci premenil na bytosť až duchovnú. Objíma sa s Dalajlámom, rozdáva nám oduševnelé ponaučenia, ako žiť, a objavuje pri oficiálnej návšteve čaro Afriky. A to je symbolické – vzdialeným a odťažitým sa nadchýna, ale naše praktické tu a teraz ignoruje.

A tak sa mu podarilo znefunkčniť jeden z pilierov demokracie – náš Ústavný súd. Doplatila na to v týchto dňoch sťažnosť opozičných poslancov, ktorú tento súd zamietol nie pre jej podstatu, ale preto, že jeho plénum nemá dosť členov! Ako konštatoval jeden z nich, za takéhoto stavu sa skutočného, a nie formálneho, rozhodnutia Ústavného súdu nedomôže žiadny občan Slovenska. A riešenie je v nedohľadne! Veď už v polovici minulého roku na to upozorňoval predseda parlamentu, ale ako by sa nad tým problémom mediálna hladina hneď aj zavrela. Prezident Kiska pri tom opakovane porušil Ústavu a to „záchrancom demokracie“ v našich médiách nevadí? To slniečkári a pravdovravkovia nevidia??!

A opäť údiv – pokusy manipulovať Ústavným súdom v Poľsku vyvolávajú pozornosť a protesty aj Európskej komisie. Ale keď slniečkársky prezident znefunkční náš Ústavný súd, tak sa o tom v hlavných médiách jednoducho nedočítate. A ak, tak skutočnú príčinu jeho zlyhania tam ani nespomenú. Vládu v tomto „smere“ topánka netlačí, lebo na Ústavný súd sa obracajú hlavne opoziční poslanci. A obyčajní občania sa môžu ísť pásť. Ako toto skončí???

 

P.S. Tu je vyjadrenie tzv. Benátskej komisie, ktorá konštatuje, že konanie splátkového prezidenta vytvorilo patovú situáciu na Ústavnom súde SR.