Založ si blog

Kiskov americký sen IV.

Dá sa tomuto „americkému snu“ veriť? Túto otázku si kladie nasledujúca úvaha:

 

Ešte aj toto?

Čudá okolo „amerického sna“ pána Kisku v náhlom zbohatnutí na Slovensku však nekončia. Takto to vidí novinárka Aneta Leitmanová (Hlavný denník): „Vo výpise Obchodného registra firmy v likvidácii Levočské strojárne môžete nájsť ´čírou náhodou´ v čase, keď sa rozbiehal Triangel mená Andrej Kiska a Bystrík Kiska, ktorí sa stali členmi predstavenstva. Podivné okolnosti naznačujúce tunelovanie sú opísané v článku eTrend, ktorý sa zhovára s Petrom Kováčom, predsedom predstavenstva.

Po rozbehu firmy TatraCredit sa k nej o rok neskôr pripája spoločnosť Spojené podniky. Nebolo by to nijako divné, keby sa v tomto podniku nevyskytovalo aj meno Petra Kováča z Levočských strojární. Toto meno a ďalšie môžete nájsť aj pri podnikoch okolo Bučiny Zvolen a tak tieto tri spoločnosti spolu s Kiskovcami vytvárajú obrazec vzájomných prepojení.

Podľa eTrend si v inkriminovanom období strojárne prudko navýšili základný kapitál akciami na doručiteľa a ich majiteľa nikto nevie. Zároveň sa v rozhovore vyjadril Andrej Kiska, že sa za nich zaručili spoločníci v Istrobanke, ktorá bola známa korupčným prepojením na Mečiarovu vládu a v roku 1997 ju ovládli Rezešovci.

Spoločnosť Levočské strojárne ostala štátu dlžná 60 miliónov korún. Rovnako ako mnoho ďalších spoločností, ktoré boli spojené s menami ako Kováč či Lispuch, riaditeľa Bučiny, ktoré vygenerovali straty štátu na nedoplatkov v hodnotách vyše 100 miliónov korún.

Je to veľa podivných náhod a lietajú v nich desiatky miliónov korún s tými istými menami. Na začiatku tohto kolotoča však figuruje aj meno Andrej Kiska. Práve v čase, keď tie desiatky miliónov potreboval.“

Ing. Andrej Kiska sa stal členom Dozornej rady od roku 1996 do roku 1997. Konkurz bol vyhlásený v roku 2008 a trvá do dnešných dní.

Mafia v Poprade, obálka knihy

Mafia v Poprade, obálka knihy

 

Tak ako, Quatro?

   Čím viac sa pán Kiska vytŕčal na verejnosti ako vzor dobročinnosti a bojovník za demokraciu, tým vážnejšie obvinenia sa na neho v médiách objavovali. Takto píše novinárka Aneta Leitmanová (Hlavný denník): „Po nežnej revolúcii na Slovensku vznikli nebankové pôžičkové domy, aby malo obyvateľstvo prístup k nebankovým úverom. Boli medzi nimi aj Quatro patriace spoločnosti Consumer Finance Holding, a.s. (CFH).

Od roku 2012 začala pri poskytovaní týchto úverov pre CFH ako sprostredkovateľ fungovať spoločnosť KTAG, s.r.o. patriaca Andrejovi Kiskovi a jeho bratovi Jaroslavovi. Z hľadiska CFH išlo o zvláštne a úplne nepochopiteľné rozhodnutie: na svoj úkor, na svojom fungujúcom biznise, vo svojich priestoroch a cez svojich zamestnancov dať príležitosť zarábať cudzej firme ako sprostredkovateľovi.

Fungovalo to takto: klient prišiel do Quatro finančného domu, požiadal o úver, zamestnanci urobili sprostredkovateľský servis, poslali to vedeniu na schválenie, podpísali sa papiere, zamestnankyňa vybrala z bankomatu peniaze a odovzdala klientovi.

CFH sa medzitým zlúčila s bankou VÚB, a.s.. Jedna pani svoj úver nesplácala. Po neúspešných výzvach na zaplatenie sa prípad nakoniec dostal až na súd, kde VÚB ako nástupkyňa CFH žalovala spomínanú pani za nesplácanie úveru.

Pojednávanie sa konalo na konci februára 2019 na Okresnom súde v Prievidzi. Viete čo je ale zaujímavé? Že právnici žalujúcej strany a taktiež aj sudkyňa tlačili žalovanú stranu do dohody, že vec je premlčaná. Znie to podivne, ale právnikom VÚB (CFH) vôbec nešlo o to, aby im klientka zaplatila dlžobu, ale naopak, veľmi im záležalo na tom, aby sa celá vec hlavne rýchlo a potichu uzavrela.

Právnik obžalovanej prišiel s argumentáciou, ktorá celý prípad posunula úplne inde – tvrdil, že ak zamestnanec KTAG, s ktorým bola podpísaná uzavretá zmluva, fyzicky vybral z bankomatu peniaze a dal ich klientke, tak potom v zmysle zákona ten úver poskytol KTAG a nie CFH…

Ak teda úver poskytla klientke firma KTAG, potom tie peniaze nemôže pýtať naspäť CFH, resp. jej nástupnícka spoločnosť VÚB, ale práve a jedine KTAG – a teda žalujúcou stranou v spore mala byť KTAG a nie CFH (čiže VÚB). V tejto súvislosti Uhlár upozorňuje, že KTAG nemala a nemá živnosť na poskytovanie úverov, teda nesmie takúto činnosť vykonávať…

Právnik obžalovanej upozorňuje na ďalšiu zaujímavú vec, ktorou je sprostredkovateľská zmluva medzi CFH a KTAG, na ktorú sa žalujúca strana odvolávala. Táto „zmluva o spolupráci“ však o sprostredkovaní vôbec nehovorí… v zmluve je reč o spravovaní a reklame, za ktoré CFH má mesačne platiť KTAG 13 tisíc eur, ale nič o sprostredkovávaní.

Bola teda KTAG vôbec sprostredkovateľom? Zmluvy medzi klientom a CFH o pôžičke ukazuje že áno, pretože tam KTAG figuruje ako sprostredkovateľ…“

Právnik obžalovanej podľa portálu  Hlavný denník mal povedať: „Je veľmi pravdepodobné, že tu išlo o poskytovanie úverov načierno, bez platnej živnosti, teda o neoprávnené podnikanie a neoprávnené obohacovanie, a následnú legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Pričom v prípade mnohých tisícok takýchto úverov je možné hovoriť o škode veľkého rozsahu, za čo je podľa § 251, odseku 4 trestného zákona sadzba štyri až osem rokov“. Zrejme myslel na údajných až 22 tisíc exekučných spisov vyvolaných splátkovými spoločnosťami Andreja Kisku a spol., ktoré riešia súdy.

A po tom všetko by ste sa čudovali (ako sa čudovali mnohí), že pán Kiska vyhlásil verejne, že ľudské práva nemôžu byť nadradené obchodným záujmom? No, možno ani zákony by nemali byť nadradené jeho obchodným záujmom. Preto sa asi neuspokojil s prezidentskou imunitou a po skončení v tomto prestížnom úrade urobil v histórii nevídaný krok založením strany, aby (ako opakovane verejne vyhlásil) „uchopil moc“. Je moc nad zákony?

 

Strana alebo biznis-plán?

   Keď Kiska ešte pred koncom svojho prezidentského úradu ohlásil založenie strany, o ktorej sa pred tým dušoval, že nikdy nevznikne, vzápätí bol terčom kritiky. Veď takýto bezprecedentný krok nielen u nás, ale aj vo svete, zhadzuje inštitút hlavy štátu, ktorú majú zastávať skúsení politici a uznávané morálne autority na záver svojho pôsobenia a verejnej  služby. Je pravda, že Andrej Kiska vstúpil do tohto úradu bez toho, aby bol skúseným politikom a ako sa ukazuje ani uznávanou morálnou autoritou. A tak z neho aj vystúpil – proti všetkým pravidlám.

A nebol by to on, keby hneď nenastali pochybnosti – o jej financovaní. Väčšina strán si na predvolebnú kampaň požičia od niektorej banky. V prípade úspechu totiž dostanú tučnú výslužku za každý hlas, ktorý získajú. Kiska si však požičal od „svojich ľudí“ – teda zbohatlíkov zvaných oligarchovia. A to v rozpore s tým, že v predvolebných sľuboch sa dušoval, ako bude robiť všetko inak, než tí pred ním údajne oligarchami ovládaní.

Ku kritike financovania Kiskovej kampane sa pridal aj bývalý poslanec Rafael Rafaj (Naplate.sk): „A aj tu lietajú milióny vo veľkom štýle, aj tu sa objavili staré problémy. Jeden z ohlásených budúcich podporovateľov novej Kiskovej strany, Ján Tomáš, spolumajiteľ Nay Elektrodomu, je trestne stíhaný za neoprávnenú vratku DPH. Síce len v sume asi 10-tisíc eur, ale predsa. S vplyvnými podnikateľmi z elektronického biznisu sa poznajú z čias, keď Kiska ´nebankoval´. Teraz vraj rokovali len o pôžičke, nie o dare. Pripomína to indiánske zametanie stôp. No to nie je všetko…“

Exposlanec Rafaj vyčíta exprezidentovi Andrejovi Kiskovi aj to, že (Naplate.sk):  „…si na svoj ďalší politický projekt opäť ´požičal´ – ako inak od priateľov. Oficiálne takmer dva milióny eur. Pozadie známych patrí medzi špičku slovenských zbohatlíkov…

Majetkovo vplyvní ľudia v pozadí si možno len poisťujú svoj budúci nový biznis. Našli si realizátorov očakávanej ´zmeny´ na objednávku. Denník Nový čas v októbri načapal Kisku na stretnutí so skupinou Eset…“

 

Už aj v Čechách?

   Prekvapivá správa, že Andrejovi Kiskovi nestačí, že bol prezidentom, má doživotnú ochranku, najvyššiu možnú penziu, slabé srdce a rodinu s malými deťmi, ale napriek tomu všetko to opúšťa, aby sa cez vlastnú novozaloženú stranu  konečne „chopil moci“ (je ňou posadnutý, alebo tak úkolovaný, ako tvrdia niektorí na sociálnych sietiach?) zalarmovala  novinárov. A to aj českých. Tu je výsledok (seznamzpravy.cz): „Jde o případ, kdy Pražská plynárenská – firma stoprocentně vlastněná hlavním městem – udělala během roku 2015 obchody převyšující 1,1 miliardy korun. Jenže společnosti, od kterých nakupovala plyn, poté neodvedly daň přes 220 milionů. Pražská plynárenská dnes říká, že se stala obětí podvodu s DPH.

V inkriminované době vedl firmu Kiskův švagr, který předloni náhle zemřel. Jak Pražská plynárenská přišla na firmy, s nimiž udělala obchody přes 1,1 miliardy? Detaily přináší dokumenty z finanční kontroly.

Mezi aktéry obchodů městské společnosti Pražská plynárenská, o které se kvůli daňovým únikům zajímá Specializovaný finanční úřad i policie, se objevilo nové jméno.Obchody přitom měly jedno společné.

Pražská plynárenská ve svém vyjádření pro Specializovaný finanční úřad uvedla, že firmy B&A Capital Trading či Synergy corporate solutions jí doporučila brokerská společnost 42 Financial Services.

Ve firmě 42 Financial Services působil mezi roky 2008 až 2014 (tedy před tím, než se odehrály vyšetřované obchody) dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska, který zde byl také akcionářem…

V době, kdy se zmíněné obchody uzavíraly, pak firma patřila bratrovi Kiskovy manželky – Rastislavu Živorovi…“

Kiska teda šiel z uvedenej firmy, podozrivej s mega-podvodu, rovno do prezidentského kresla? Dobrá dodatočná otázka znie – v čom všetkom nebol štvrtý prezident Slovenskej republiky namočený?

Podstatnejšie ale asi bude svedectvo jedného z bývalých vedúcich Sociálnej poisťovne, Dušana Muňka, ktorý vyprovokovaný na Tlačovej besede novinárkou v emotívnom prejave, zrejme nechtiac, povedal (Youtube): „Ako riaditeľ Sociálnej poisťovne som dostal od jeho zamestnankyne veci, keď podnikal a čo predvádzal. Prikryla to audítorská firma z Košíc. Doteraz som to nepovedal nikomu z našich ľudí, pretože som si vážil prezidentský úrad. Pán Kiska nielenže preúčtoval veci, ako záväzky voči spoločníkom, ale aj vlastných spoločníkov obral a potom cez prechodné účty VÚB-ky vyťahoval peniaze von… sú tam čísla účtov, z ktorých to išlo…“

 

Ukážka z knihy „MAFIA V POPRADE“, ktorá práve vychádza.

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6295955x
Priemerná čítanosť článkov: 8601x

Autor blogu

Archív

Odkazy