Založ si blog

Znovuobnovené Česko-Slovensko – na mediálnej scéne

Často tu píšem o našej mediálnej scéne a jej ideologických kotrmelcoch – ako inak nazvať, keď slniečkárske SME-čko lynčuje umelo vykonštruovaným obvinením (pri zneužití mentálne nevyrovnanej osoby) vzorne slniečkárskeho profesora Traubnera? Logicky teda nepíšem o českej mediálnej scéne, ale dnes to stojí za výnimku. Pred pár dňami totiž boli už po piaty krát udeľované ceny V. M. Krameria, zakladateľa novodobej českej žurnalistiky (a je príznačné, že po všetkých zásluhách zomrel predčasne v chudobe a zabudnutý v roku 1808). Tento ročník bol totiž naozaj výnimočný. Najskôr oficiálna správa:

foto G. Murín, publikum Ceny

foto G. Murín, publikum Ceny

„Už popáté se letos – 30.6.2020 – konalo udílení Krameriových cen za nezávislou žurnalistiku. Tuto cenu uděluje Asociace nezávislých médií, jejímž předsedou je Stanislav Novotný. Asociace i samotná Krameriova cena vznikla z iniciativy novináře a VŠ pedagoga Petra Žantovského v roce 2015.

Smyslem Krameriovy ceny je upozornit na vynikající žurnalisty i autory literatury faktu, a to bez ohledu na to, zda působí v tzv. mainstreamových médiích, nebo v tzv. alternativní mediální sféře. Od roku 2018 se cena stala cenou mezinárodní, oceňování jsou rovnou měrou publicisté a autoři z České i Slovenské republiky s cílem upozornit nejen na dávné společné kulturní a historické kořeny a souvislosti, ale také vidět „přes humna“ do sousední země bývalé federace, která řeší velmi často podobné problémy, jako my zde.

Nositeli Krameriovy ceny 2020 za nezávislou žurnalistiku jsou sociolog a publicista Jan Keller, spisovatel Benjamin Kuras, komentátor Ivan Hoffman, přírodovědec a autor literatury faktu Gustáv Murín, novinář Lubomír Huďo, komentátor Ludovít Števko a investigativní publicista a scénárista Josef Habas Urban.

V porotě zasedla téměř již tradiční skupina hodnotících osobností: šéfredaktor deníku MFDnes Jaroslav Plesl, člen Rady Českého rozhlasu Tomáš Kňourek, šéfredaktor portálu První zprávy.cz Radomír Pekárek, šéf Asociace nezávislých médií Stanislav Novotný a letos nově i emeritní diplomat, historik a dnes především politický komentátor Jaroslav Bašta.“

 

A teraz, ako hovoril pán Štepka v jednej zo svojich hier, „na maržo“:

Kto pozorne čítal a spočítal, zistil, že táto prestížna cena bola v tomto roku udelená až štyrom slovenských autorom. Teda, že naši českí kolegovia založili a udržujú takéto verejnosťou pozorne sledované (sál Michnovho paláca bol plný) hodnotenie novinárskej práce nielen v Čechách, ale aj na Slovensku a sú ústretoví až tak, že väčšina ocenených prišla zo Slovenska.

Mňa osobne potešilo po rokoch stretnutie s Ivanom Hoffmanom, ktorého som nevidel snáď od Nežnej a ktorý vo svojom prejave upozornil, že sa akousi čudnou špirálou vraciame pred November 1989, aby sme sa už opäť mali prečo báť o slobodu prejavu. Keď som začínal v roku 1994 svoju misiu v rámci celosvetovej spisovateľskej organizácie PEN International a štvrťstoročie v nej vytrval, nenapadlo mi, že sa niečo také môže stať aj u nás.

Názorným príkladom je Josef Habas Urban (námet filmu „Habermannův mlýn“), ktorý napriek prekážkam dokázal vypátrať a spísať skutočný príbeh troch mladých turistov („Návrat do Valbone“, vyd. 2019), ktorí boli v severnom Albánsku obeťami vtedy obľúbeného biznisu a „rozporcovaní“ na orgány. Tento otrasný prípad nebol dodnes oficiálne vyšetrený, keďže hlavou tejto obludnej praktiky bol Hašim Tači, dnes už obvinený, ale desaťročia podporovaný a chránený západnými politikmi.

Napriek v minulosti útokom závislých médií a ešte závislejších novinárov (najzúrivejšie u nás sú tiež-novinárky) si Asociace nezávislých médií udržuje vysokú úroveň členov poroty i samotnej slávnosti, na čom má nemalú zásluhu Viktorie Hradská, ktorá s už nebohým manželom Alexom Koenigsmarkom v 90-tych rokoch založili a viedli pozoruhodný Salon kritického myšlení, navštevovaný domácimi i zahraničnými osobnosťami (napríklad bývalým maďarským prezidentom Árpádom Gönczom, Jiřím Dienstbierom, ale aj Sašou Vondrom a za Slovensko Rudolfom Chmelom a ďalšími). Na výročných konferenciách tohoto Salónu v Litoměŕicích už vtedy aktívne vystupoval Petr Žantovský, iniciátor udeľovanej Ceny.

Zvlášť sympatické bolo konštatovanie jedného z ocenených a zdôraznené aj predsedom Asociace nezávislých médií, Stanislavom Novotným, že ani alternatívne médiá nemajú patent na jedinú pravdu.

Ak teda v boji za slobodu slova a právo na vlastný názor sa dnes spájajú české a slovenské osobnosti žurnalistiky, je to dobré znamenie...

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6295501x
Priemerná čítanosť článkov: 8600x

Autor blogu

Archív

Odkazy