Založ si blog

Krym a Kosovo – nie je K ako K?

  Aby bolo jasno. Nemám najmenšie sympatie k Putinovskému režimu a nikomu neprajem byť v područí súčasnej Moskvy. Ale ak už máme niekomu dávať lekcie z morálky, nemali by sme sa tou morálkou aj riadiť?

  Generálny tajomník Rasmussen najnovšie vyhlásil: „Spojenci budú naďalej podporovať ukrajinskú suverenitu a nezávislosť, územnú celistvosť a princíp nenarušiteľnosti hraníc ako hlavné faktory stability a bezpečnosti v strednej a východnej Európe.“

  No výborne! A kde bol tento pán, keď všetky tieto princípy NATO porušilo v Kosove?

NATO bez morálky?

  Len si stručne pripomeňme:

 + Kosovská kríza začala masakrom v Račaku, z ktorého boli obviňovaní automaticky Srbi, ale neskôr aj súd dospel k záveru, že to bola zámerná provokácia. Opäť museli zomierať nevinní, lebo sa to komusi hodilo tak, ako na Ukrajine. Mimochodom, ako na súde s Miloševičom v Haagu podľa Czech Free Press priznala sama CIA, tvorca srbských kománd smrti bol vysokým agentom CIA. A už sme si povedali, že keby nebolo zámerného krviprelievania v Kyjeve, nebola by žiadna kríza okolo Krymu.

  + V Kosove boli už pozorovatelia OBSE a nehlásili žiadne akcie ospravedlňujúce zásah zvonku. Ich správa bola neskôr účelovo menená a marginalizovaná.

  + Kosovská oslobodenecká armáda (UCK) bola financovaná z balkánskej drogovej cesty, čo západné tajné služby a polícia prehliadali, ak tom priamo nepodporovali.

  + Bola vyzbrojená prebytočnými zbraňami, ktorých boli napríklad plné sklady rozpustenej východonemeckej armády, a také niečo by sa ťažko mohlo stať bez vedomia príslušných nemeckých miest.

  + Jej vodca Hašim Tači čelí už roky obvineniam z vojnových zločinov a dokonca obchodovania z orgánmi obetí týchto zločinov, na čo upozornila aj interná správa NATO, ale pre Západ bol a ostal vierohodným partnerom.

  + Naopak umiernený a nenásilný Albánsky Havel, spisovateľ a lingvista menom Ibrahim Rugova, bol odstavený na vedľajšiu koľaj, lebo bol ochotný rokovať s Miloševičom a uznať fakt, že napätie v Kosove začalo tým, že albánska väčšina mlátila a dokonca aj zabíjala príslušníkov srbskej menšiny a nie naopak. On by totiž takouto cestou k protiprávnemu odtrhnutiu Kosova nedospel…

  + Nepochopil zjavne svoju úlohu, lebo jeho vzor, Václav Havel, bez problémov pre bezprecedentný útok na suverénnu krajinu v Európe 20.storočia (!)

pohotovo vymyslel floskulu vesmírnych rozmerov: „humanitárne bombardovanie“ (v Le Monde z dňa 29.4.1999). To bolo aj na súde s Miloševičom v Haagu

dôveryhodným svedkom, niekdajším kanadským veľvyslancom v Belehrade Jamesom Bissetom, označené za nelegálne.

  + Srbskej vláde bolo v Rambouillet predložené ultimátum, ktoré by nemohla prijať žiadna suverénna vláda, ak sa chce vrátiť domov a predstúpiť bez hanby pred svojich občanov. Všetky odkazy na porušenie medzinárodného práva zo strany Spojencov a NATO zvlášť boli ignorované.

  + NATO vyhlásilo, že „musí“ bombardovať Kosovo a aj Srbsko, lebo tam je „humanitárna katastrofa“. V skutočnosti humanitárnu katastrofu spôsobilo to bombardovanie!

  + Kosovskí Albánci v desťtisícoch utekali pred „dobrodením“ inteligentných bômb NATO, ktoré niektoré neveľmi inteligentne končili na predmestí Sofie (?) a zasiahli dokonca aj čínske Veľvyslanectvo v Belehrade!

  + Vrcholom takejto pomoci bolo vybombardovanie kolóny samotných utekajúcich Albáncov!

  + Vtedajší hovorca NATO James P. Shea sa počas propagandistickej kampane ospravedlňujúcej takéto krviprelievanie dopracoval k prvej samo-transplantácii v dejinách ľudstva: vzniklo podozrenie, že si z huby si urobil celkom iný otvor. Napríklad (ako sme konštatovali na kongrese PEN Int. vo Varšave) opakovane klamal o väznení a mučení albánskych spisovateľov, ktorí sa o tom s prekvapením dozvedali doma pri pozeraní správ CNN. Len nás presvedčil, že účel svätí prostriedky nielen v komunistickom type propagandy.

  + Bombardovanie „uspelo“ nie preto, že by nejako postihlo srbskú armádu, ale preto, že devastovalo (aj ako testovanie bômb s nízkou rádioaktivitou!) celú krajinu – boli ničené mosty (kde neveriacky prvú noc stáli na stráži Srbi v ľudskej reťazi), ale aj civilné zariadenia, napríklad v srbskom meste Niš bomby zabíjali pacientov v nemocnici! Podobné svedectvo aj závery dnes vyjadril aj český prezident Zeman.

  + Po tomto všetkom si predstavitelia EÚ išli bez hanby prevziať Nobelovu cenu za mier!!! Kto si chce pozrieť, ako ten mier vyzeral a ako sa klamalo o Kosove, odporúčam dokument Uloupené Kosovo, ktoré síce natočila Česká televízia, ale nikdy neodvysielala. Srbské zverstvá, ktorým EÚ a NATO roky nebránili (ako v Sarajeve), zachytáva zase slovinský dokument.

Tak teda ako?

  Kosovským Albáncom bolo, aj keď za pochybných okolností, dané právo na sebaurčenie. A Rusi na Kryme, ktorý bol k Ukrajine umelo pripojený len pred pár desaťročiami, na to isté právo nemajú?

  Nový parlament v Kyjeve medzi prvými zákonodarnými krokmi zrušil zákon garantujúci práva národnostných menšín na používanie ich jazyka! Počujeme dobre? A na Západe to nikto nepočuje? Veď ak by náš parlament urobil to isté, tak nás do 24 hodín vlastní Spojenci budú bombardovať – minimálne diplomatickými demaršmi. Ultranacionalisti v Maďarsku by sa naučili skákať slovenský odzemok, aby vzápätí z kože vyskočili nad toľkým útlakom. A novej vláde na Ukrajine toto prejde bez povšimnutia, či len poznámky celej plejády záchrancov práv menšín a ľudských práv vrátane pána Rasmussena?

  A to majú byť príslušníci ruskej menšiny ticho, len preto, že sú Rusi?

Ide o základne

  Nerobme si ilúzie. Rusom ani Západu nejde o tých trpaslíkov pod hladinou ich globálnych ďalekohľadov. NATO by si na Kosovo ani nespomenulo, keby Američania neprišli s nápadom, že to bude skvelý trpasličí štát, kde budú môcť umiestniť svoju najväčšiu vojenskú základňu v Európe. Ich vlastní západní Spojenci totiž prestali byť po roku 1989 nadšení z prítomnosti amerických vojakov na svojich územiach (a ich excesoch) a tak sa ideálnym riešením stalo nesvojprávne Kosovo.

  Rovnako Rusi potrebujú svoju najväčšiu námornú základňu v Čiernom mori a samozrejme privítajú, že za prenájom týchto zariadení v Sevastopole už nebudú musieť platiť.

  Je tu len jeden, malý, priam bizarný rozdiel.

  Keď prišiel Bush Jr. do „oslobodeného a nezávislého“ Kosova potriasať si s „vďačnými Albáncami“ ruky, niekto mu v dave ukradol hodinky.

  To sa Putinovi na Kryme nemôže stať…

P.S. Ďakujem za ohlasy a s prekvapením konštatujem, že linky na správy o súde s Miloševičom v Haagu o tom, že tvorca srbských eskadier smrti bol platený CIA, ako ich vysoký dôstojník (potvrdené CIA!), a svedectvo kanadského Veľvyslanca, že bombardovanie NATO bolo nelegálne, sú na mojej vlastnej web-stránke http://gustavmurin.webgarden.cz/ blokované! Mimochodom, keď sa takýchto Miloševičom vyžiadaných svedectiev vyvracajúcich oficiálnu verziu NATO začalo hromadiť viac, Miloševič vo väzení za nejasných okolností zomrel. A je „pokoj“…

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6299437x
Priemerná čítanosť článkov: 8606x

Autor blogu

Archív

Odkazy