Založ si blog

Privatizačná krádež Budmeríc – staré triky pre nových pánov

Kto sa pýta, ten sa dozvie. V tichosti sa nám tu nami platení kultúrni úradníci chystajú rozpredaj nášho spoločného národného majetku, ale keď sa zdvihne vlna nevôle a novinári sa začnú pýtať, odrazu pani hovorkyňa MK SR Eva Chudinová vyhlási v Rádio-žurnáli Slovenského rozhlasu (15.2.2011), že načo sa ktosi snaží vbúrať do otvorených dverí, veď pán minister Krajcer koncom minulého roku prijal predsedu Rady Literárneho fondu D. Jamricha a riaditeľa L. Szerdahélyho a sľúbil, že vec vyrieši. Tak aký krik, načo?

Pani hovorkyňa robí svoju prácu dobre. V duchu hesla tejto nevďačnej profesie neklame, ale ani nehovorí pravdu. Fakty sú nasledovné:

Pán minister Krajcer najskôr odmietol prijať vedenie LF a odkázal ich na svoju zástupkyňu, ktorá spustila obvyklú odrhovačku poloprávd a nezmyslov o údajnej „dani“ na LF (sám som tú tirádu počul pri podobnom prijatí delegácie Slovenského PEN Centra na tú istú tému) a zakončila to uistením, že je rozhodnuté, nech sa nemykajú. Až neskôr ich prijal pán minister, aby im to isté zopakoval stručnejšie.

Popri tom sa v tichosti objaví tento pondelok (14.2.2011) v budmerickom kaštieli ministerský úradník s odhadcom, aby stanovili jeho cenu. Pre koho iného, než nachystaného privatizéra? Keď sa to vďaka svedectvu spisovateľa Petra Holku na Facebooku prevalí, hneď je vysvetlenie – vraj podľa zákona musia zdokumentovať cenu objektu, aby stanovili objektívnu výšku nájomného pre LF. To znie neuveriteľne! Ministerstvo vlastní viac ako polstoročia budmerický kaštieľ a nepozná jeho cenu?! To myslia vážne? Ale veď to je nezmysel. V roku 2006 sme tu predsa už mali ministra ne-kultúry menom František Tóth – pôvodne riaditeľa súkromného gymnázia, ktorý mal v pláne sprivatizovať asi všetko vrátane samotného ministerstva. A Budmerice boli prvé na rane! Veď o tomto čase tam pred piatimi rokmi tiež chodili ministerskí úradníci a spisovali inventárne čísla. Zamestnanci Domova slovenských spisovateľov už mali nachystané výpovede. O Budmericiach bolo rozhodnuté už pred piatimi rokmi! V tichosti, nenápadne, definitívne. Akurát nastala maličká chybička. Pre rozpory v koalícii sa rozpadla vláda, Tóth už tak okato zhraboval zo všetkých strán (jednu budovu LF v Starom meste sa mu predsa len podarilo speňažiť), že bol s hanbou odvolaný a skončil ako politická karikatúra, lebo vysvitlo, že si tými privatizáciami chystal vlastnú politickú budúcnosť. Mimochodom, skupina umeleckých osobností podpísala už dňa 10.1. 2006 petíciu za odvolanie ministra kultúry Františka Tótha z funkcie. Bola to prorocká výzva.

Apropo, správny odhad nájomného? Robíte si žarty? To tých päťdesiat rokov bol výpočet nájomného za kaštieľ nesprávny? Celé generácie ministerských úradníkov sa mýlili? Ale určite nie! Tento nový, lepší, spravodlivý, či inak očipkovaný návrh nájomného už dnes poznáme aj bez znalca. Bude finančne likvidačný. Bude totiž (čuduj sa svete) KOMERČNÝ. Áno, národnokultúrnej verejnoprávnej inštitúcii (to je oficiálny titul LF) dá národnokultúrne ministerstvo prenájom za národnokultúrny majetok v KOMERČNEJ výške! Pôjde o likvidačnú zmluvu s nájomným, ktoré nemôže táto národnokultúrna verejnoprávna inštitúcia zo skromných prostriedkov zvládnuť a bude vymaľované! Smutná pani hovorkyňa si len povzdychne: nevďačný Litfond to nechcel, my to nemôžeme prevádzkovať, veď sme ministerstvo, haló, privatizér, kde si? Veď „kde je vôľa, tam je cesta…“ a „riešenia namiesto hašterenia“ dokážu divy…

Je preto logické, že sa už dnes novinári pýtajú, kto si brúsi zuby na Budmerice. Oslovení to odmietajú a majú pravdu. Majú dosť svojich panských sídiel. Ak niekto prišiel predvádzať budmerický kaštieľ na helikoptére, tak asi pre niekoho, koho chcel ohúriť svojou všemocnosťou. Pre bohatého kupca a ten sa pravdepodobne hľadá v cudzine. Budmerice nie sú žiadny luxus, ide o to, aby ich niekto z našich zbohatlíkov od štátu lacno kúpil a potom draho predal. Namiesto anglického parku, kde dnes môže ísť každý občan tejto krajiny a je obľúbeným výletným miestom najmä mladých rodín s deťmi, tam bude golfové ihrisko. Niekto napísal na Facebook-u: „Z Budmeríc už nebudú vychádzať spisovatelia a tvorba, ale kurvy.“ Čo k tomu dodať?

Snáď len to, že v roku 2006, keď sa o budmerickom kaštieli už na Tóthovom ministerstve rozhodlo, vznikol dokument STV „Budmerice – tajomný ostrov spisovateľov“ autorov Dada Nagya a Petra Krištúfka, ktorý mal tú privatizačnú krádež zdokumentovať ako memento pre budúce generácie. Memento bolo odložené, padla vláda, ktorá tak zle vládla, že chcela rozpredávať kultúru. A čo teraz?

P.S. Riešenie je prosté – prestať s trápnou hrou na únavu tejto spoločnosti, chvíľkovú nepozornosť tohto národa. Zmluva o prenájme je vždy len na pár rokov. Tak sa vždy znovu čaká na vhodnú chvíľu. A potom vždy o tomto čase skúšajú v tichosti Budmerice zašantročiť privatizérom, ktorí už začínajú byť netrpezliví. Riešenie je prosté – ak tento minister skutočne nechce byť napodobeninou nekultúrneho Tótha, stačí tak málo. Konečne dať Literárnemu fondu túto národnú kultúrnu pamiatku do trvalého, alebo aspoň dlhodobého prenájmu. Ak ste za, pridajte sa k naše VýzveBudmerický kaštieľ patrí umeniu – nie privatizérom!

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6301753x
Priemerná čítanosť článkov: 8609x

Autor blogu

Archív

Odkazy