Založ si blog

Vážime si našich slávnych rodákov?

Tento rok má byť aj rokom medzinárodne uznávaného architekta Ladislava Hudeca. V pondelok sme si pripomenuli 125 rokov od jeho narodenia v Banskej Bystrici. Zomrel síce v americkom Berkeley (viac TU), ale na vlastné želanie je pochovaný v Banskej Bystrici.

Hudec, hotel Park I

Hudec, hotel Park I

Základy staviteľstva získal u otca, kresliť ho učil v Banskej Bystrici známy maliar Dominik Skutecký. Vyštudoval v Budapešti, za I. svetovej vojny bol ako dôstojník Rakúsko-uhorskej armády zajatý na ruskom fronte. Ale ušiel do Číny a usadil sa s bratom Gejzom v Šanghaji, kde sa oženil s dcérou zámožného bankára. Tu od roku 1918 do roku 1947 realizoval 60 významných stavieb, tretina je pamiatkovo chránená. Po roku 1945 precestoval celý svet, ale na rodné Slovensko nezabudol.

Hudec, hotel Park II

Hudec, hotel Park II

V Šanghaji je dodnes kultovou stavbou s jeho rukopisom hotel Park. Okrem toho projektoval aj 22-podlažnú budovu bankového koncernu, vtedy najvyššiu v celej Ázii. Okrem toho Grand Theatre, nemocnicu Hospital, kostol Santa Monica, ale aj 6-9 podlažné obytné nájomné domy v koloniálnom štýle s prvkami čínskej eklektiky. Udal tón celému centru mesta na nábreží s názvom Bund, ktoré je dnes pamiatkovo chránené.

Hudec, hotel Park III

Hudec, hotel Park III

K svetoznámemu hotelu Park sa v Šanghaji najľahšie dostanete cez pešiu zónu na Nanjing Road plnú pouličných, malých, veľkých aj najväčších obchodov. Momentálne tu v pouličnom predaji doslova letia hračkárske drony, ktoré môžete aj pošliapať a predsa opäť vzlietnu! Takmer na každom kroku vás oslovuje kopa kšeftárov s hodinkami a kabelkami. Ale ak vytrváte, po dvoch kilometroch cestou od prístavu objavíte na konci ulice hotel Park, navrhnutý architektom Hudecom. Je tu aj malá výstavka memorábilií zo začiatkov tohto hotela, ktorý bol desaťročia centrom spoločenského života. My sme ho navštívili spolu s viceprimátorom mesta Piešťany.

V hoteli Park

V hoteli Park

Smutné však je, že si nevieme tohto významného rodáka uctiť a ako už toľký krát predbehli nás iní. Maďari si ho prisvojili pod menom Laszlo Hudyecz. Postaral sa o to Generálny konzulát Maďarska v Šanghaji objednávkou jeho portrétu u známeho maďarského maliara Attilu Borosa.

Hudec IV

L. Hudec

Výsledný obraz v decembri 2010 venovali hotelu. A tak na prvom poschodí, kde je výstavná časť hovoriaca o histórii tejto už kultovej stavby, je Hudecov portrét s popiskou „maďarský architekt narodený na Slovensku“…

 

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

ČR SR politika premiér Fico návšteva prvá

Prieskum: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov

16.04.2024 14:15

Opačný názor má 17 percent populácie.

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6292291x
Priemerná čítanosť článkov: 8596x

Autor blogu

Archív

Odkazy