Založ si blog

Prípad Jána Kuciaka – List biskupom Slovenska

Váž.

Mons. Stanislav Zvolenský

bratislavský arcibiskup metropolita

Konferencia biskupov Slovenska
Kapitulská 11
P.O.BOX 113
814 99 Bratislava

email: predseda@kbs.sk

 

 

Vážený pán arcibiskup,

vážení biskupi,

vážení kňazi a diakoni,

 

Nie som veriaci. Ale znepokojuje ma osud tejto krajiny, kde sa spúšťa notoricky známy scenár „farebných revolúcií“ s fatálnymi následkami pre každú krajinu, kde ich zažili.

Hľadám preto riešenie.

Našiel som ho vo vás.

Vy jediní máte dnes autoritu, a tým pádom aj zodpovednosť, zastaviť eskalovanie napätia v spoločnosti, jej umelo vyvolanej polarizácii a tým aj predísť nezmyselnej konfrontácii smerujúcej k násiliu.

Prosím, vypočujte ma.

Oni s tým štvaním neprestanú. Len čo sa splní nejaká ich požiadavka, už vyrukujú s inou. A čím dlhšie budú zvolávať občanov na námestia, tým skôr môže dôjsť k najhoršiemu. Už tu máme útok na stranícku centrálu, vyhrážanie sa smrťou predsedovi koaličnej strany. A bude horšie, ak sa vy neozvete.

Vy ste alternatívou zla, ktoré tu hrozí, vy ste aj nádejou všetkým slušným ľuďom, čo zlo odmietajú pod akýmikoľvek propagandistickými heslami.

Prosím, otvorte brány katedrál, kostolov, chrámov.

Nechajte rozozvučať zvony, aby už tento piatok o piatej hodine pozvali všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa mohli zhromaždiť na miestach, ktoré sú zárukou pokojného vyjadrenia slobodnej vôle bez násilia. Máte na to plné oprávnenie a aj prostriedky, veď smrť dvoch mladých ľudí tak nájde dôstojné pripomenutie na mieste tomu určenom – v chráme, nie na ulici.

Rečí už bolo dosť. Ani tie reči, ani štrnganie kľúčmi neurýchli vyšetrovanie smrti dvoch mladých ľudí, ktorému nebráni nič, len nutnosť zachovať zákonné postupy a vyvarovať sa obvineniu nevinných. Spravodlivosť sa nikdy nedosiahla na ulici, „spravodlivosťou“ ulice je lynč! Zabráňte najhoršiemu a zároveň dajte šancu tým, ktorí sa chcú verejne vyjadriť, aby tak urobili na mieste dôstojnom.

Pozvite už tento piatok o piatej do chrámov všetkých ľudí dobrej vôle, nech sa do nekonečna umelo naťahované protesty zmenia na pokojnú vigíliu, ktorá aj tak čoskoro bude v týchto chrámoch svätená. Nádejam sa, že blížiacu sa Veľkú noc aj vďaka vám už oslávime bez protestov v uliciach.

Nie som veriaci. Ale verím vám, že túto moju prosbu vypočujete.

Ďakujem.

 

Gustáv Murín

 

 

P.S.1. Prosím všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa každý za seba a všetci za pokoj v tejto krajine, pridali k tejto výzve jej preposlaním Vám najbližším cirkevným hodnostárom a osobným príkladom ju aj najbližší piatok naplnili. Šírte posolstvo dobrej vôle všetkými prostriedkami, aby nikto v tejto ťažko skúšanej krajine nemohol povedať, že o tomto pokojnom riešení nevedel. Ďakujem.

 

P.S.2. Tento List je adresovaný rovnako aj vedeniu a kňazom grécko-katolíckej cirkvi na Slovensku.

vladyka Ján Babjak SJ

Gréckokatolícky eparchiálny úrad
Ul. 29. augusta 7
811 08 Bratislava

E-mail: eparchia@grkatba.sk

 

P.S.3. Tento List je adresovaný rovnako aj vedeniu a popom pravoslávnej cirkvi.

Jeho Blaženosť Rastislav, arcibiskup prešovský, metropolita českých krajín a Slovenska

Budovateľská 1,

080 01 Prešov

 

e-mail: arcibiskup@ppepoer.sk

 

 

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6297114x
Priemerná čítanosť článkov: 8603x

Autor blogu

Archív

Odkazy