Založ si blog

Nedeľné čítanie č. 4 – Môže byť horšie?

Zákonite, a v tejto dobe zvlášť, máme pocit, že žijeme hrozné časy. Bol by som rád, keby sme si od napätia každodennej politiky oddýchli aspoň v nedeľu pripomienkou iných časov. Vybral som si na to fiktívne, ale realite presne zodpovedajúce sídlisko s budovateľským názvom Budúcnosť, kde sa ako na modeli v mierke 1:50 môžeme presvedčiť, čo všetko sme podstúpili za polstoročie prechodu od komunizmu ku konzumizmu. Veď posúďte sami:

SLADKÁ KUKURICA v sladkokyslom náleve – Nášhrdina znechutene odkladá práve otvorenú konzervu s týmto nápisom. Kukurica nie je sladká, lebo je geneticky modifikovaná a pri tom modifikovaní sa tá jej chutná chuť kamsi vytratila. Z nálevu najskôr vyradili ten cukor, lebo je nezdravý, a vzápätí aj tú soľ, lebo zvyšuje krvný tlak. Výsledkom sú malé žlté kocky buničiny bez chuti a zápachu made in Čína. Kedysi, keď komunistický obchod priviezol raz za čas čínske konzervy, ľudia sa išli o ne ušliapať. Napríklad úžasné veľké broskyne v konzerve za smiešnu cenu – sladké a voňavé. Alebo čínske lanšmíty, ktorých ich matka raz nakúpila, čo len uniesla v kabelách do oboch rúk s osvieteneckou myšlienkou, že to budú ich železné rodinné zásoby pre prípad vojny. Tieto železné zásoby vydržali mesiac, také boli vtedy dávno, v praveku potravinového priemyslu, tie čínske lanšmíty chutné.

Ach jaj, povzdychne si, keď splachuje nejedlú údajne sladkú čínsku modifikovanú kukuricu do záchodu, to boli časy, keď sme ešte vedeli, čo jeme! Horčica bola horčica a navyše sa predávala v sklenených pohároch, ktoré sa ďalej používali v domácnosti na pitie čohokoľvek. No a jogurty! To ešte boli skutočné jogurty vo vymeniteľnom, vratnom skle s chutným džemom navrchu. A keď vám ten jogurt nesadol, to boli behy! Alebo mlieko, kedysi bolo mlieko po troch dňoch ešte pitné ako kyslé mlieko. A boli takí, hlavne tí starší, čo ho takto mali najradšej. Dnešné mlieko má síce takmer nadživotnú trvanlivosť, ale tiež nikdy prirodzene neskysne. Alebo ten voňavý chlieb, kedysi uchovávaný vo vlhkej utierke celé dni. Dnes jeho napodobenina splesnivie presne na deň podľa rozpisu na umelohmotnom obale.

Je to pár dní, čo vylovil zo schránky amatérsky namnožený letáčik s nápisom ŽALOBA NA NEZNÁMEHO PÁCHATEĽA. S dodatkom: Zastavme všetkých výrobcov nášho náhradkového sveta a hlavne tých, čo z potravín urobili otraviny!

Na letáčiku stálo:

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6301976x
Priemerná čítanosť článkov: 8609x

Autor blogu

Archív

Odkazy