Založ si blog

Nedeľné čítanie na cestách I.

ANJEL MENOM MILAN – Indický príbeh

Skôr alebo neskôr na to príde každý cestovateľ. Anjeli existujú. Teda aspoň tí, ktorí chránia ľudí na cestách. Obvykle sú bez mena, ale niekedy ich majú. Jeden sa celkom určite volá Milan.

Mám kolegu, s ktorým chodíme takmer na všetky vedecké cesty. Raz pri návrate z vedeckého kongresu v Prahe sme mimoriadne nesedeli v autobuse vedľa seba. Dobrá príležitosť zdriemnuť si počas cesty. Keď som sa zobudil, bola práve zastávka na občerstvenie v moteli pri diaľnici. Na prekvapenie, môjho kolegu som našiel pri káve v hĺbavej debate s pozoruhodným chlapíkom zo Slovenska. Nevyzeral obvyklo, to určite nie. Na prvý pohľad bol „poznačený životom“. A nie práve ľahkým. Mal dlhé šedivejúce vlasy a tvár plnú vrások. Ani ma neprekvapilo, keď povedal, že slúžil ako plukovník rhodézskej armády. Každá veta, ktorú povedal, nás ubezpečovala, že pred nami sedí svetobežník.

Bolo to začiatkom 90-tych rokov a toto bolo naozaj exotické stretnutie. Zvlášť, keď náš nový spoločník Milan začal rozprávať príhody z jeho ciest po Srí Lanke, Indii, či Nepále, znelo to akoby hovoril návštevník z Marsu. Takže jeho ponuka, že nám poradí, ak tam tiež pocestujeme, znela ako žart. Nebral som preto vôbec vážne, keď môjmu kolegovi ponúkol svoju vizitku. Môj kolega je v tom taký neporiadny, že ju mohol akurát tak stratiť. A aj stratil.

Pár rokov sme o tomto podivuhodnom chlapíkovi nepočuli. Medzičasom mal jeden z našich vedeckých článkov tak dobrú odozvu, že sme dostali pozvanie na konferenciu do Indie. A zhodou okolností sme si tú exotickú cestu vďaka grantu aj mohli dovoliť. Jediné, čo sme ľutovali, bola strata kontaktu na odborníka ciest po Indii ako Milan. A vtedy sa stal prvý zázrak. Akoby naše podvedomé výzvy počul, krátko na to sám zavolal. Po niekoľkých rokoch na cestách po Ázii bol opäť v Bratislave a ochotný sa s nami stretnúť. Samozrejme, že sme boli radi!

Milan sa veľmi nezmenil. Len jeho vlasy boli šedivšie a v tvári sa objavili ďalšie vrásky. Ale jeho príbehy boli rovnako neuveriteľné ako predtým. Podstatné bolo, že ochotne prisľúbil nadeľovať nám dobré rady na cestu tých zopár piatkových podvečerov, čo nám ešte ostávali do odchodu.

Vďaka týmto stretnutiam sme boli celkom sľubne pripravení. Posledný piatok pred odchodom už toho veľa na debatu nebolo. Prišiel som trochu neskôr, môj kolega si už vypočul posledné nevyhnutné rady a odišiel. Tak sme s Milanom len sedeli a popíjali čaj. On nikdy nepil alkohol a mňa zasa nikdy predtým nenapadlo piť čaj v bare. Nebolo už čo riešiť a tak som sa poberal na odchod.

„Kedy letíte do Dillí?“ opýtal sa Milan náhle a zdanlivo bez veľkého záujmu.

„Na budúcu stredu.“

„A kedy pristávate?“

„Okolo obeda, krátko pred dvanástou.“

Milan zmĺkol, v akomsi zamyslení, tak som sa zdvihol a zamával na pozdrav. Ale namiesto odzdravenia ticho povedal: „Tak teda dovidenia na budúcu stredu v hoteli Imperial. O jednej poobede, jasné?“

Ochotne som prikývol a šiel. Znelo to pridobre na to, aby to bola pravda. Ale najbližšiu stredu sme sa nechali zaviezť z letiska rovno do hotela Imperial. A Milan bol tam. Od tej chvíle sa o nás dvoch staral ako vlastná matka a po dva týždne nás sprevádzal neznámou krajinou s veľkorysosťou a trpezlivosťou, akých by sme sa nemohli dočkať od nikoho iného.

A viete, prečo som si istý, že Milan bol anjel? Jednoducho – nepodarilo sa nám oplatiť mu toľkú pomoc a dokonca ani poriadne poďakovať. Proste sa stratil. Odvtedy sme o ňom nepočuli. To iba anjeli sa takto správajú.

Mimochodom, aj vy sa môžete stať občasnými anjelmi. Majte oči otvorené a využite každú príležitosť pomôcť ľuďom, ktorí sú na cestách. Len tak, z dobrej vôle. To stačí, a nezabudnite sa vytratiť skôr, než sa vám dobrým oplatia, či aspoň zaďakujú. To je podmienka.

 

Z práve vydanej knihy cestovných príbehov v slovensko-anglickej verzii „Svete je malý – The World is Small“.

Francúzska verzia tu.

AngIická verzia tu.

Viac o knihe tu.

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6271340x
Priemerná čítanosť článkov: 8567x

Autor blogu

Archív

Odkazy