Založ si blog

Nedeľné čítanie – Filmy a zázraky

Včera skončil dvadsiaty ročník ArtFilmFest-u v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne so siluetou tvárou Sophie Loren na pútačoch.

Bol som pri jeho otvorení a uvedomil si, že film tvorí zázraky. Aj ich ničí.

Napríklad tak veľmi odporúčaný film s herečkou Emmanuelle Béart, ktorá tohto roku dostala ocenenie Hercova misia, s názvom „8 žien“ od režiséra Françoisa  Ozona. Hviezdne ženské obsadenie (napríklad aj Catherine Deneuve, Isabelle Huppert a ďalšie), ale tiež nepríjemný divácky pocit, že vo filme je možné čokoľvek. Nie je to chyba filmu, ale tvorcov, ktorí svoju umelú konštrukciu nedokážu obhájiť v reálnych súradniciach a tak vymýšľajú tzv. filmovú realitu. A tak je v jednom dome na okraji dediny možné tak neuveriteľne zapadnúť snehom, že sa po objavení mŕtvoly (jediného muža) nedovoláme pomoci a tak si o tom aspoň pokecáme a občas si niektorá z diskutérok aj odskočí oddýchnuť. Veď mŕtvola neutečie. Nebyť šarmantnej Emmanuelle Béart (a ďalších dám), takýto film hrozí urobiť z diváka ďalšiu mŕtvolu. Lebo ak uveríte takémuto filmovému rozprávaniu, uveríte už čomukoľvek.

Naopak film „Dom bláznov“ režiséra Andreja Končalovského (nositeľa tohtoročnej Zlatej kamery) s Júliou Vysockou skvelo zahranou hlavnou postavou je uveriteľný, hoci režisér vychádzal len z krátkej novinovej správy o epizóde rusko-čečenskej vojny, ktorá nechtiac otvorila brány istého blázinca. Režisér a zároveň scenárista dodržal reálne súradnice sureálnej situácie a výsledkom je fascinujúci pohľad do absurdity vojny. Keby nemal ten film pomalý začiatok a štyri konce, navrhnem ho na vesmírneho Oscara.

Takže tak, vážení. Klasické české filmy až do 90. rokov mali v sebe silu poeticky vyrozprávaných reálií. A v tom je to umenie! Pozrieť sa na našu každodennosť (nezabudnime, aj vojna sa stáva po mesiaci trvania každodennosťou) ešte inak, filmársky. Opačným smerom idú tí, ktorí nemajú talent rozpoznať vo všednom to nevšedné a tak to nevšedné konštruujú za pomoci všetkých dostupných trikov filmovej kamery a strihu. V takej chvíli vám môže rovno na divácku hlavu spadnúť aj ešte rozkrútený kolotoč, lebo to tak ktosi chce a iní zaplatí.

Keď som dávnejšie obiehal aj tie menšie filmové festivaly a prehliadky, všimol som si pozoruhodný úkaz u dlhoročných filmových diváckych nadšencov. Strávili v kinosálach toľko hodín, že niektoré nešťastné filmové nezmysly tvorcov bez talentu im pripadali reálnejšie, než skutočnosť pod strohým svetlom na slnku tam vonku. Preto svojim priateľkách, milenkám a manželkám nerozprávali príbehy, ktoré zažili, ale tie ktoré videli a preto sa stali pre nich skutočnosťou.

V druhý deň festivalu prebehla premiéra nového slovenského filmu „Tanec medzi črepinami“ autora všetkých rozhodujúcich vstupov Mareka Ťapáka. Som nadšenec slovenského folklóru a držím palce Marekovi. Urobil všetko, čo vedel a čomu veril. Zabudol na drobnosť. Klasici slovenského filmu (viď. „Rodná zem“) si dokázali zachovať odstup úsmevu. Nebrali sa tak veľmi vážne, vedeli sa aj nad sebou zasmiať. O to vážnejšie sme brali ich tanečné i herecké gestá, keď „išlo do tuhého“. Neboli to preto pózy, ale postoje. Marek si v celom filme (ktorý sa aj tým stáva pridlhým) nenašiel chvíľu na vtipný nadhľad, sebapoznanie úsmevom. Tu sa zázrak nekonal.

V debate o týchto paradoxoch filmu sme strávili na festivale príjemný večer s nerozlučnou dvojicou v podobe režiséra Dušana Trančíka a scénografa Romana Rjachovského, pridal sa aj priateľ herec Maroš Kramár s novými očami (preto bez okuliarí) a herečka Lucia Siposová (a tiež autorka knihy „My name is Anča Pagáčová“). Teoreticky sme prebrali všetko, ale na praktický príklad zlozvyku filmových zázrakov som narazil, až keď som sa vrátil do rodnej Bratislavy.

Na bratislavskom Korze sa zjavil „levitujúci mních“. Mladý muž v mníšskom habite sa vznáša tak pol metra nad zemou, len zľahka sa opierajúc o nejakú tyč. No, čistý zázrak! A čo my, okoloidúci filmoví diváci? Niektorí sa pristavia, turisti aj odfotia, ale my, čo sme odchovaní filmovými zázrakmi, ani nespomalíme krok. Videli sme my už iné kúsky! Že boli výsledkom virtuálnych trikov filmovej, či televíznej kamery? No a? My im veríme. Ako potom môže s nami pohnúť, keby sa aj hneď vzniesol celý filharmonický orchester pri promenádnom koncerte a zasa tíško dosadol? Len by asi nejaký manžel drgol do manželky, či aj ona počula, ako pri tom hromadnom dopade zavŕzgali stoličky, čo naozaj ruší hudobnú produkciu…

Film nás naučil príliš ľahko veriť iným, filmovým zázrakom. Tým, čo sú okolo nás neveríme, ani si ich nevšímame. Veď vieme, že na zázraky je vyhradená kinosála!

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:45

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6271288x
Priemerná čítanosť článkov: 8567x

Autor blogu

Archív

Odkazy