Recepty na život III.

47 maléPána šéfkuchára Antovszkého som roky stretával ako vedúceho Klubu spisovateľov, kde pôsobí dodnes. Videl som ho zdatne účinkovať aj na veľkých cateringových udalostiach, ako bol výročný ples Slovenskej sporiteľne, alebo krst knihy za účasti prezidenta Gašparoviča. Pre ten krst nechal vyrobiť špeciálne poháriky na klasický slovenský aperitív a ďalšie gastronomické ponášky na náš folklór. Ale najviac na mňa zapôsobilo naše stretnutie v Mexiku v roku 1995, kde som bol na svetovom kongrese spisovateľov a on tam bol na svetovom kongrese kuchárov. Počas tohto pobytu varil v rámci týždňa slovenskej kuchyne aj v miliónovom mexickom meste Puebla v unikátnej reštaurácii pripomínajúcej historický kláštor, kde bola aj sobášna kaplnka. Vďaka pozvaniu vtedajšieho nášho Veľvyslanca Jána Bratka s jeho šarmantnou ženou Natašou sme tam pána Antovszkého navštívili. A verte mi, že keď nám naložil výber slovenských jedál na jeden tanier, mali sme čo robiť, aby sme sa s tým gastronomickým Slovenskom popasovali – chutné, pestré a veľa. Pán Antovszký predstavil miestnym gurmánom dokonca aj našu kapustnicu, ktorá im tak chutila, že ostala na jedálnom lístku aj po jeho odchode.

 

S vareškou po svete

Po tom, čo sa v roku 1989 otvorili hranice, pridal Ondrej Antovszký do svojho portfólia šéfkuchára po Rakúsku, kde pôsobil niekoľko rokov, také krajiny ako Luxembursko, Nemecko, Taliansko, Bulharsko, Maďarsko a Poľsko. Pred tým varil aj v krajinách niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Najviac chodov navaril v Bulharsku v Dome spisovateľov na Zlatých pieskoch pri príležitosti stretnutia vtedajšej hlavy štátu Todora Živkova so spisovateľmi – až šestnásť. Posledný chod, kyslé mlieko zahustené ako puding, podávané o pol tretej ráno, malo veľký úspech.

Varil aj na recepcii pri príležitosti otvorenia prevádzky Hlinikárne v Žiari nad Hronom, kde bol najvzácnejším hosťom vtedajší maďarský prezident János Kádár. Bezpečnostné opatrenia boli také prísne, že nielenže preverovali suroviny pre kuchyňu, ale aj počas varenia boli stále prítomní príslušníci tajnej polície a Antovszký musel každý úkon v kuchyni vopred oznamovať. Hosťom však chutilo.

 

Ceny, medaily, uznania

Kuchárske umenie Ondreja Antovszkého sa dočkalo medzinárodného uznania, ale nezabudli na neho ani doma. Jeho skúsenosti s vareškou poctili napríklad striebornou medailou, ktorú mu udelili na Kuchárskej výstave vo Viedni, alebo Zlatou čiapkou Nestlé, ktorú získal v Budapešti. V Chile mu v roku 2010 udelili Pamätnú medailu Svetovej asociácie kuchárov a cukrárov WACS s poradovým číslom 29, patrí teda medzi prvú tridsiatku ocenených. Toto významné rokovanie viac ako šesťsto majstrov varešky pozdravila osobne aj prezidentka Chile Michelle Bacheletová.

Antovszký je aj nositeľom ocenenia Rytiera Rolanda, ktoré udeľuje primátor Bratislavy. Spolok Záhorákov si ho zvolil za čestného člena.

Ocenenia neprišli samé od seba. Sám k tomu hovorí: „V rokoch mojej mladosti som trávil v kuchyni mesačne aj vyše 500 hodín, ale nikdy som sa na tú námahu nesťažoval. Dokonca som aj spoluautorom prvej Európskej kuchárskej knihy, v ktorej písali recepty po dvaja kuchári z každého štátu Európy. Jeden z nich klasický, povedal by som starobylý recept a ten druhý zo súčasnej kuchyne. Knihu krstili v Holandsku v prítomnosti všetkých európskych ministrov pôdohospodárstva a mne tam vtedy podal ruku náš vtedajší minister Zsolt Simon.“

  Tieto úspechy však začali tým, že šéfkuchár Antovszký na seba upozornil svojimi novými, originálnymi receptami pre slovenskú kuchyňu. Medzi prvými takýmito jeho majstrovskými kúskami patrí aj teľací rezeň „ Marína“. Názov vyberala vtedy komisia na čele s básnikom Rudolfom Fábrym.

 

Teľací rezeň  „ Marína“

4 porcie

 

Suroviny:

800g teľacieho stehna

80 g oleja

4 kolieska ananásového kompótu

80g syru Eidam

50g masla

soľ, biele mleté korenie,  hladká múka

 

Postup:

Nakrájané teľacie rezne naklepeme, posolíme, pokoreníme, poprášime múkou a na horúcom oleji po obidvoch stranách prudko opečieme. Opečené rezne poukladáme na vymastený plech, po 2 kúsky veľa seba, na rezne priložíme koliesko ananásu, na ktorom je 3 cm široký plátok syra.

Výpek zaprášime múkou, zalejeme teplou vodou, posolíme, pokoreníme, necháme  prejsť

varom a nacedíme na opečené rezne.  Pokvapkáme maslom. Prikryjeme a v teplej rúre

zahrejeme.

Podávame zo zemiakovými kroketami v tvare listu alebo mrkvičky.

 

 

  Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete v E-knihe na iTunes.

 

Netanjahu ako Hitler, Gaza ako Varšava zrovnaná hitlerovcami so zemou

08.09.2025

História sa opakuje. Ale že sa nejaký Netanjahu 80 rokov po skončení II svetovej vojny dopracuje na verného nasledovníka vražedných praktík Hitlera? Turecký prezident Erdogan to povedal jasne: „Zábery z Gazy sú brutálnejšie a neľudskejšie ako tie z nacistických táborov.“ Turecko tiež jediné zakázalo izraelským lietadlám využívať ich vzdušný priestor a lodiam [...]

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Jill Bidenová / Joe Biden /

Axios: Biden zabúdal mená i dáta, skracovali mu cestu, obmedzovali použitie schodov

20.09.2025 07:12

Bývalý americký prezident Joe Biden mal v posledných rokoch svojho funkčného obdobia problémy s pamäťou.

Donald Trump, zlatá karta

100-tisíc USD - toľko majú stáť pracovné víza do USA pre zahraničných špecialistov. Trumpova zlatá karta bude za milión

20.09.2025 06:56

Vízový program H-1B bol podľa AP vytvorený v roku 1990 a prideľuje sa prostredníctvom lotériového systému.

Mark Welsh, Betty Welshová, Texaská univerzita

Rektor jednej z najväčších univerzít v USA odstúpil pre spor o gender

20.09.2025 06:05

V Spojených štátoch v piatok odstúpil rektor Texaskej univerzity A&M Mark Welsh.

koláž, fotky, mReportér

Jeden z najväčších hradov v Európe, ale aj na svete, máme na Slovensku. Skrýva neuveriteľne obrovské opevnenie

20.09.2025 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 733
Celková čítanosť: 6729995x
Priemerná čítanosť článkov: 9181x

Autor blogu

Archív

Odkazy