Recepty na život V.

 

Knedlíčky

Šéfom kuchyne vládcov slova

 

Na prvý pohľad sa zdá, že Ondrej Antovszký nikde dlho nevydrží a miesta svojho pôsobenia mení pričasto. Pravdou je, že odniekadiaľ odísť musel, hoci sám nechcel, inde nenastúpil, aj keď to nadriadení chceli, a zasa inde odchádzal, hoci chceli, aby zostal.

Ani po odchode z Bôrika neostal dlho bez ďalšej profesnej výzvy. Jedného dňa v roku 1985 mu  zavolal riaditeľ Literárneho fondu JUDr. Ladislav Serdahély. Chcel, aby sa stretli niekde na neutrálnej pôde. Určite nie v Slovenskej reštaurácii. Znelo to tajomne, ale nakoniec sa dohodli na stretnutí v Danubiane, reštaurácii osobného prístaviska na nábreží Dunaja. Ondrej Antovszký si na to osudové stretnutie spomína veľmi presne.

Dovtedajší legendárny šéf Klubu slovenských spisovateľov Baričič zomrel a hľadali náhradu. Tip na Antovszkého dal básnik Ľubomír Feldek, ktorý vybavil aj súhlas ministra kultúry básnika Miroslava Válka a predsedníctva Zväzu slovenských spisovateľov. Pomohlo aj to, že do Klubu chodil robiť slávnostné večere už skôr a tak sa zoznámil s Plávkom, Móricom, Fábrym a ďalšími osobnosťami slovenskej literatúry.

Krátko predtým Antovszký odmietol šéfovať v prevádzkach Luxor a Veľké srdce. Tak prečo práve tu?

Sám na to po rokoch odpovedá: „Bola to malá prevádzka, kde je menej potrebný vedúci a viac užitočný kuchár.“

Rozhodlo však zrejme najmä to, že sa konečne po rokoch dočkal voľných víkendov, pár dní voľna cez Vianoce a aj dovolenky cez leto. Na Bôriku bola napríklad pohotovosť i v čase voľna.

Novej klientele sa musel prispôsobiť aj jedálny lístok. Neboli to jedlá luxusné, skôr jednoduchšie kvôli limitom nákladov na jednu porciu. Ale dôsledným dodržiavaním receptúr navrátil Antovszký dobré meno napríklad jedlám z mletého mäsa. Keďže sa pripravovali poctivo z čerstvých surovín, zjedlo sa týchto porcií za mesiac viac v Klube spisovateľov, než v celej Bratislave, kde sú zákazníci k takýmto jedlám oprávnene nedôverčiví.

Antovszkým pripravené slivkové gule tak nadchli nášho krajana spisovateľa, že si ich do Švajčiarska viezol desať porcií, aby sa nimi pochválil.

Pre majstrov pera varil až do uzatvorenia Klubu spisovateľov v roku 2013, takmer tridsať rokov. Tento rok prevádzku obnovil na vlastné náklady počas obedov a teší sa obnovenej návštevnosti dlhoročných návštevníkov.

 

Tvarohové knedličky s ovocím

 

Pre 4 osoby

Suroviny:

4 biele vodové rožky

150 g jemného tvarohu

2 vajcia

1 vanilkový cukor

2 lyžice hladkej múky

citrón, mlieko, hrsť hrozienok, strúhanku, šľahačku, čokoládový toping

 

Postup:

Rožky nakrájame na kocky a necháme ich vysušiť. Do veľkej misy dáme nakrájané rožky, pokropíme ich mliekom, pridáme vajcia, tvaroh, vanilkový cukor, múku, hrozienka a kôru z citróna. Všetko zľahka premiešame a spracujeme na jemné cesto, z ktorého formujeme knedličky. Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu, jemne ju osolíme. Keď voda vrie, vkladáme do nej pripravené knedličky, varíme ich 8-10 minút. Keď sú knedličky uvarené, vyberáme ich po jednej a ukladáme do strúhanky, v ktorej ich obalíme. Tesne pred podávaním knedličky posypeme práškovým cukrom, polejeme zohriatym maslom. Ozdobíme šľahačkou, čokoládovým topingom a ovocím podľa chuti.

 

  Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete na iTunes.

Kampaň kriedových odkazov – šanca pre exhibicionistov

12.11.2025

České príslovie vraví: „Jména hloupých na všech slopích.“ U nás sú to tentoraz kriedové odkazy na chodníkoch. Tento sa objavil na našom sídlisku. Ale ja si nepamätám, že by niekto študentov umlčiaval. A tiež si neviem spomenúť, že by niečo múdre kedy vypotili. Hérostratos z Efezu bol spoločenská nula, ale trpel chorobnou ambicióznosťou. Chcel sa stať [...]

Farebné revolúcie začínajú akýmkoľvek nešťastím – aj železničným

11.11.2025

Ten scenár je známy už od jeho spustenia počas Arabskej jari a z CIA s MI6 dobre inštruovaní a hlavne financované politické mimovládky to zopakovali aj v ďalších krajinách. Najnovšie ten stokrát prevarený čaj skúšajú v Srbsku. A vždy sú za tým rovnako „dobre“ inštruované médiá. Scenáre farebných revolúcií vyžadujú krvavú obeť. To už máme za [...]

Aleluja – vláda Roberta Fica zavádza na Slovensku komunizmus!

07.11.2025

Viete prečo sú v Indii kravy posvätné? Nie, nie je to tým, že by sa tam nejaký Prorok zbláznil, ani to nie je prejav nezdravej zoo-fílie. Je to sociálna služba! Mnohé náboženstvá zaimplementovali do svojich predpisov užitočné povinnosti. Napríklad ten telocvik moslimov pri každodenných modlitbách – to je všeľudové fitnes! V prípade indických kráv sa náboženskí [...]

SR polícia doprava vlaky zrážka Pezinok BAX

VIDEO: Autentické zábery, z ktorých mrazí. Takto vyzeral zásah v Pezinku po zrážke vlakov

16.11.2025 09:25

Tma, majáky, vystrašení a zranení ľudia. Policajti, hasiči a záchranári v plnom nasadení.

Sarkozy

Sarkozy v uliciach Paríža. Po týždňoch vo väzení získava kondíciu späť džogingom

16.11.2025 09:10

Niekoľko okoloidúcich ho pritom zachytilo v parížskych uliciach.

stubb, zelenskyj

Stubb to povedal priamo: Prímerie na Ukrajine tento rok nebude. Ako s podporou Kyjeva zamáva korupčný megaškandál?

16.11.2025 08:37, aktualizované: 09:35

Európa si bude musieť udržať odolnosť a odhodlanie, aby prečkala zimu, zatiaľ čo Moskva bude pokračovať vo svojich hybridných útokoch.

Vlkolínec

Klenot UNESCO sa prebudí: Vlkolínec čaká najväčšia premena za posledné desaťročia

16.11.2025 08:00

Desiatky rokov ho zanedbávali, teraz chcú zafinancovať všetko to, čo vo Vlkolínci chýba.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 747
Celková čítanosť: 6822014x
Priemerná čítanosť článkov: 9133x

Autor blogu

Archív

Odkazy