Založ si blog

Sýria – Rusi útočia, Washington v panike

Každé ráno si dávam mlieko z pohára s nápisom „Bush – Putin Summit, Bratislava“. Písal sa rok 2005. To bol Putin Američanom dobrý, potrebovali totiž otvoriť logistické cesty cez teritórium pod vplyvom Ruska do Afganistanu.

O desať rokov neskôr sa vplyvný vojensko-priemyselný komplex v USA rozhodol to isté spriatelené Rusko konfrontovať. Mizerne sa totiž predávali atómové ponorky a strategické bombardéry. Využili na to Ukrajinu, kde do podozrivej „revolúcie“ nasypali päť miliárd dolárov. Pochopiteľne, vyprovokovali tak Rusov k reakcii a presne podľa plánu B nastrčili namiesto seba do priamej konfrontácie EÚ s nezmyselnými sankciami. V závese s NATO, kde sa tancuje, ako sa vo Washingtone píska.

Vychádzalo im to skvelo. Zdalo sa, že sa podarí z partnera Putina urobiť izolovaného cára enigmatickej Ríše zla (podľa Reagana). Krok za krokom to chlapcom v Langley (hlavnom sídle CIA) s pobočkami vo Washingtone a Bruseli vychádzalo, ako na šachovnici. Lenže neuveriteľné sa stalo skutočnosťou – Putin urobil ťah koňom, teda bokom. Vstúpil do Sýrie –a uspel!

To musel byť pre Washington šok. Desaťročie sú „hegemónom“ blízkovýchodných konfliktov a čím ďalej tým viac ľuďom vo svete dochádza s akými fatálnymi následkami.

Invázia migrantov je jedným z nich.

A odrazu im na ich vyšliapané šachové políčko preskočí ruský trójsky kôň a všetko je inak – stačil týždeň ruskej leteckej kampane a stovky protivládnych bojovníkov skladajú zbrane! To sa v oficiálnych médiách nedočítate. A tiež že ISIL už od Rusov dostáva úder za úderom a karta sa z beznádeje obracia v prospech vládnych sýrskych síl. Odrazu je americká bombardovacia kampaň na smiech a už sa hľadajú odborné vysvetlenia, prečo sú Rusi úspešnejší. A to najhlavnejšie – Putin vystúpil z izolácie a stáva sa v celom regióne populárnou nádejou na riešenie toho, čo Američania rozvŕtali (vlastne rozbombardovali) a rovnako ako v Iraku a Afganistane nevedia, ako ďalej. A pomohol mu k tomu (ako už toľko krát v nedávnych dejinách na vlastnú päsť a zlosť svojho jediného spojenca USA) izraelský premiér Netanjahu! Je známe, ako veľmi nemá rád Obamu, ktorý ho oprávnene kritizoval za eskaláciu násilia voči Palestíncom a naštval dohodou s Iránom. Tak mu to teraz vrátil návštevou u Putina, akceptáciou ruskej vojenskej intervencie v regióne a všetky kalkulácie Washingtonu na izoláciu Putina sú v troskách. Došlo to tak ďaleko, že kandidátka na prezidenta Hillary (zvaná tiež Killary) Clintonová prvá pochopila, že táto hra je passé a vyhlásila, že občianska vojna v Sýrii sa bez Ruska riešiť nedá.

Žiadny proti-ťah Washingtonu zatiaľ nevyšiel.

Pokúsili sa zablokovať vzdušný koridor Rusko – Sýria, čo sa im na chvíľu cez Bulharsko podarilo. Ale len na chvíľu.

Začali jačať, že ruské letecké údery dopadli na civilné obete. S tým majú predsa Američania bohaté skúsenosti – na svojom konte majú od Druhej svetovej vojny milióny nezmyselne zabitých civilistov (najviac vo Vietname, ale aj Iraku atď.). Takmer by im tá diskreditácia ruskej leteckej kampane v Sýrii vyšla, keby… Keby sami Američania nebombardovali nemocnicu v Afganistane. Čo by ich vôbec netrápilo, keby, aj ja jaj, to nebola nemocnica celosvetovej organizácie Lekári bez hraníc. A tí nemlčali. Hanba na celú zemeguľu – USA obvinené z vojnového zločinu! Tak sklapla americká protiruská propaganda na túto tému.

Teraz sa chytili ďalšieho stebla – údajný prelet ruských stíhačiek na juhu Turecka. Pri súčasnej rýchlosti nadzvukových letiacich strojov to nie je nič nečakané. Lenže už sa slamka nafukuje, už sa prsia posluhovači v NATO, že pôjdu „chrániť“ turecké hranice. V skutočnosti tajne dúfajú, že by Turecko uzavrelo úžiny do Čierneho mora ruským vojnovým lodiam. To je nezmysel, pretože opačným smerom sa tam tlačia americké, ktoré takto provokovali pri pobreží Soči, keď tam bola Olympiáda a oni sa tam nanútili zasa „chrániť“ amerických športovcov v prípade teroristických útokov, ktoré (na sklamanie Američanov) nenastali.

Američania sú v šoku, že už nie sú „hegemónmi“ zla v tomto regióne a že by sa mohlo Rusom s oveľa menšími nákladmi (teda dôkaz, ako sa v Pentagóne tuneluje štátny rozpočet?) podariť zvrátiť nástup Islamského kalifátu a získať tak nehynúce dobré body miliónov obyvateľov týmto zlom zasiahnutých krajín. Riešenie bez USA? Nemožné sa stáva skutočnosťou?!! Do toho navyše kolabuje ďalší blízkovýchodný spojenec USA, diktatúra Saudov (určití diktátori Washingtonu nevadia).

Sme svedkami napínavej šachovej partie.

A koniec je nejasný.

 

P.S. Ako by mohli Američania pripustiť, že mesiace a roky ich bombardovacej politiky napáchali viac škody (vrátane miliónov nevinných obetí počínajúc Vietnamom), než užitku a Rusi za pár dní dokázali proti extrémistom viac? Tak radšej cez svojich britských mopslíkov vyvolajú Tretiu svetovú?

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Julija Navaľná

Vláda v Kyjeve robí chybu. Väčšina Rusov nechce vojnu, len Putin áno, Ukrajinci to chápu, vyhlásila Navaľná

18.04.2024 13:28

Odpovedala, či považuje za jeden zo svojich cieľov nájsť spoločnú reč s vedením Ukrajiny.

Jaroslav Haščák

GP podľa Haščákovho advokáta potvrdila, že špeciálna prokuratúra sa nezmohla na férové preskúmanie obvinenia pre Gorilu

18.04.2024 13:23

Advokát finančníka dúfa, že čakanie na skutočné a nielen formálne prejednanie sťažnosti voči obvineniam v kauze sa nestane "čakaním na Godota".

Nemecko Halle Súdy Höcke AfD Proces Začiatok

Vplyvný politik Alternatívy pre Nemecko Höcke stojí pred súdom, dôvodom je zakázané nacistické heslo

18.04.2024 13:12

"Nacista, nacista," skandoval na Höckeho dav niekoľko stoviek demonštrantov, ktorí sa zhromaždili pred súdnou budovou.

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6294490x
Priemerná čítanosť článkov: 8599x

Autor blogu

Archív

Odkazy