Založ si blog

Vtáčkári a blázni

Od polovice 70. rokov nás začali oblažovať svojimi kampaňami ochrancovia zvierat. A niektorí z nich sa vo svojom fanatizme dokážu dopúšťať skutočných zverstiev.

Odpor väčšiny spoločnosti k týmto fanatikom nakoniec celé toto hnutie aspoň čiastočne pacifikoval. Tí najhorší skončili za mrežami.

Dnes tu máme omnoho miernejšiu formu – vtáčkárov.

Ako každé hnutie, aj toto začína dobrými predsavzatiami – ochranou vtákov v mestách.

Majú na to aktuálnu zámienku, lebo zatepľovanie domov pripravuje hlavne dážďovníky a netopiere o ich hniezda.

Na podporu ich užitočnosti sa, ako obvykle, používajú argumenty, ktoré preháňajú, ako sa dá.

Tak napríklad párik dážďovníkov vraj za deň zlikviduje 20 tisíc komárov. No, preboha, kde by sme nabrali v normálnom lete toľko komárov? A keby aj, tak za osem pracovných hodín by jeden taký dážďovník musel v letku chytiť dva komáre za minútu. Výkon na úrovni Supermana. Ale – ja sa nehádam, nech chytajú komáre, držím im palce.

Ďalším argumentom proti následkom zatepľovania je tvrdenie, že tieto vtáky tak prichádzajú o svoje „prirodzené úkryty“. V skutočnosti ich prirodzené úkryty boli vždy na skalách a u netopierov v dutinách tých skál. Do mesta sa nasťahovali, lebo sa im tu ľahšie loví a majú menej nepriateľov. Potiaľ všetko, aj keď s výhradami, v poriadku.

Ale keď sa toto nadšenectvo preklopí do formalizovaných zákonov a nariadení, čelíme odraz skutočnému Kocúrkovu.

Minulý rok náš dom zatepľovali, takže to mám z prvej ruky. Pod hrozbou mastných pokút si pred dokončením zatepľovania musíte povolať takéhoto nadšenca. Ten náš buď bol v minulom živote netopierom, alebo chce byť v budúcom dážďovníkom. A na čo všetko tento amatér prišiel, nad tým ostáva rozum stáť. Netopiere tu my starousadlíci už štvrťstoročie nevidíme, ako je rok dlhý. Pred cca 10 rokmi nám jeden vletel do obývačky. To nadšencovi nevadilo, vraj, čo keby sa vrátili! A nasekal nám celý zástup povinne vybudovaných perspektívnych netopierých obývačiek. S dážďovníkmi to mal lahšie, spočítal ich hniezda, Ale započítal aj tie dávno opustené a rozpadnuté! Keď sme namietali, zrušil to mávnutím ruky. Musia byť všetky obnovené, lebo „čo keby sa vrátili“.

Priznám sa, zaujalo ma to a pokúsil som sa nájsť odborníka ornitológa, čo by do tohto nadšenectva vniesol aspoň trochu vecný tón. Márne. Takýto nadšenec vám je úradne pridelený jeden, ostatní nadšenci s ním „držia basu“, ako jeden klan, a ešte ho musíte povinne za ten amatérsky výkon aj zaplatiť. A pri tom odborníci ornitológovia živoria za nízke platy a iste by radi uplatnili svoje skutočne odborné vedomosti za primeranú odmenu. Ale to sa nedeje. Scénu ovládli amatérski záchrancovia sveta – toho vtáčieho…

Teraz máme novú fasádu ako ementál. Dážďovníky, samozrejme, ešte nikde, a netopiere tu nemôžu byť, lebo tu roky neboli.

Naozaj neviem do akej miery tie diery vo fasáde spochybňujú celú logiku zatepľovania a zaujímal by ma názor odborníka, aké sú straty na teple takto nenávraten vznikajú.

Podstatnejšie sa mi ale zdá, že tu máme opäť nástup fanatikov-ľubiteľov, ktorí neberú žiadny ohľad na následky ich nadšenectva.

Tu je názorný príklad, čo pozná asi každý:

 

Holubie nálety

Holubie nálety

Áno, na povestné holubie guáno by sme mohli byť boháči. Takúto kvôpku vám naložia za pár dní. A vtáčkari vám to neprídu každé tri dni umyť! To musíte vlastnoručne.

A je to boj únavný a aj vďaka vtáčkárskym nadšencom vopred stratený. Tu je príklad, ako sa niekto snaží tých holubích bombardérov odplašiť. Ako vidno, márne.

 

Plašič na holuby

Plašič na holuby

A dážďovníky tiež niekde musia trúsiť ten svoj trus. Roky ich máme nad kuchynským oknom. Ten pohľad na parapet, ten výhľad pri každodennom vašom jedle, by som vám neprial.

Tento problém je obecný – ako ďaleko zájsť v ochranárstve a ľubiteľstve zvierat a neurobiť pri tom samotným ľuďom peklo zo života?

Ja riešenie neviem, a čo vy?

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6297029x
Priemerná čítanosť článkov: 8602x

Autor blogu

Archív

Odkazy