Väčšina z nás sa obáva najnovšej invázie migrantov, kde sa pašeráci a isté čudné geo-politické záujmy spojili v pokuse zaplaviť Európu.
Slovensko však v histórii dokázalo absorbovať pozoruhodné vlny migrantov z Chorvátska, či Bulharska. A máme tu aj vietnamskú menšinu, ktorá sa integrovala celkom nenápadne a pozoruhodne prospešne.
Na našom sídlisku Krasňany vytvorili vlastnú komunitu, ale ich deti (s čarovnými menami Katka, či Ferko) skvelo zapadli medzi naše a v škole by mohli byť príkladom v znalosti slovenčiny tým maďarským, či rómskym.
Najviac to ale pociťujeme na našich tanieroch, kam nenápadne vstúpila ázijská kuchyňa, ktorú pre nás varia práve vietnamskí kuchári.
O to väčším paradoxom je, že k tej skutočnej vietnamskej kuchyni sa dostaneme len vzácne.
Vôbec napríklad nevieme, že majú dobrú kávu, ktorú pripravujú v originálnych, prekvapkávacích nádobách.
O to som radšej, že sa mi podarilo iniciovať už po deviaty krát Deň národnej kuchyne, kde sa tentoraz študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku a vietnamských kuchárok oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Toto podujatie s edukačným cieľom je súčasťou dlhodobého projektu prezentácie národných kuchýň prostredníctvom veľvyslanectiev na Slovensku. Doteraz svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela a Srbska.
Tentoraz bola hostiteľkou pani Veľvyslankyňa Vietnamskej republiky pani Ho Dac Minh Nguyet. Na jej pozvanie prišli aj veľvyslankyne Nórska, Inga Magistad a Brazílie, Susan Kleebank, i veľvyslanci Cypru, Nearchos Palas, a Bieloruska, Vladimír Serpikov. Pre tých to bola zároveň príležitosť presvedčiť sa, ako sa dajú predstaviť ich krajiny týmto poučným projektom. Podujatia sa totiž účastnia aj vybraní novinári, ktorí sa venujú téme gastronómie a turizmu. Tentoraz to boli to zástupcovia redakcií Petržalských novín, ON magazínu, internetového magazínu Woman.sk a TV TASR. Ich prostredníctvom sa o receptoch na jednotlivé špeciality dozvedá aj široká verejnosť.
Deň vietnamskej kuchyne na SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 začal už tradične príhovormi. Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák zdôraznil, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich majú možnosť aj sami vychutnať. Po príhovore pani Veľvyslankyne nasledoval krátky kultúrny program, v ktorom sa predstavilo husľové trio študentov školy na ľudovú nôtu. Ich virtuozita je obdivuhodná, ak uvážime, že ide o študentov odboru pekár-cukrár.
S každým takýmto dňom národnej kuchyne sa projekt obohacuje o niečo nové. Tentoraz to bolo doplnenie slávnostnej tabule v národných farbách hostiteľskej krajiny o živé kvety a ovocné misy. Ako predjedlo to boli vyprážané jarné rolky Nem, veľmi sýta polievka Phó s kúskami kuracieho mäsa (vraj tretinová porcia „na chuť“, ale nebolo jej koniec) a ako hlavné jedlo miešané rezance s hovädzím mäsom Bún bò Nam bô. Jedlá boli tak sýte a v takých porciách, že je zaujímavé, ako ich zvládavajú domáci konzumenti. Dezert patrí k špecialitám, ku ktorým sa našinec ťažko dostane, keďže ide o sladkú zelenú fazuľovú kašu. A ďalším unikátom bolo originálne servírovanie vietnamskej kávy v špeciálnych nádobách s prekvapkávaním.
Cieľom dlhodobého projektu je teda predstaviť študentom a pedagógom školy cudzokrajné receptúry, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek, Zoltán Černák a Žaneta Svobodová, výzdobu slávnostného stolu i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Helena Grachová, Bc. Janka Drdacká a Ing. Danica Šidlíková.
Odborný dozor nad dvojdňovou prípravou jedál mala spolumajiteľka siete reštaurácií Panda. Koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov viedla
Ing. Janka Krošláková.
Jedlá boli servírované aj učiteľom a študentom. Z reportáže Tablet TV sa môžete presvedčiť, že si pochutili všetci.
Veru tak. Na ázijskej imigračnej ...
Všetkého moc škodí - aj statisíce ...
Samozrejme ze su i dobre pripady, preco ...
Celá debata | RSS tejto debaty