Založ si blog

Migranti? Máme aj dobré príklady. ..

Väčšina z nás sa obáva najnovšej invázie migrantov, kde sa pašeráci a isté čudné geo-politické záujmy spojili v pokuse zaplaviť Európu.

Slovensko však v histórii dokázalo absorbovať pozoruhodné vlny migrantov z Chorvátska, či Bulharska. A máme tu aj vietnamskú menšinu, ktorá sa integrovala celkom nenápadne a pozoruhodne prospešne.

Na našom sídlisku Krasňany vytvorili vlastnú komunitu, ale ich deti (s čarovnými menami Katka, či Ferko) skvelo zapadli medzi naše a v škole by mohli byť príkladom v znalosti slovenčiny tým maďarským, či rómskym.

Najviac to ale pociťujeme na našich tanieroch, kam nenápadne vstúpila ázijská kuchyňa, ktorú pre nás varia práve vietnamskí kuchári.

O to väčším paradoxom je, že k tej skutočnej vietnamskej kuchyni sa dostaneme len vzácne.

Vôbec napríklad nevieme, že majú dobrú kávu, ktorú pripravujú v originálnych, prekvapkávacích nádobách.

Vietnamská káva

Vietnamská káva

O to som radšej, že sa mi podarilo iniciovať už po deviaty krát Deň národnej kuchyne, kde sa tentoraz študenti SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 v bratislavskej Petržalke pod vedením ich majstrov odborného výcviku a vietnamských kuchárok oboznamovali s cudzokrajnou kuchyňou. Toto podujatie s edukačným cieľom je súčasťou dlhodobého projektu prezentácie národných kuchýň prostredníctvom veľvyslanectiev na Slovensku. Doteraz svoju národnú kuchyňu predstavili od roku 2013 veľvyslanectvá Indonézie, Turecka, Gruzínska, Egypta, Japonska, Talianska, Grécka, Izraela a Srbska.

Tentoraz bola hostiteľkou pani Veľvyslankyňa Vietnamskej republiky pani Ho Dac Minh Nguyet. Na jej pozvanie prišli aj veľvyslankyne Nórska, Inga Magistad a Brazílie, Susan Kleebank, i veľvyslanci Cypru, Nearchos Palas, a Bieloruska, Vladimír Serpikov. Pre tých to bola zároveň príležitosť presvedčiť sa, ako sa dajú predstaviť ich krajiny týmto poučným projektom. Podujatia sa totiž účastnia aj vybraní novinári, ktorí sa venujú téme gastronómie a turizmu. Tentoraz to boli to zástupcovia redakcií  Petržalských novín, ON magazínu, internetového magazínu Woman.sk a TV TASR. Ich prostredníctvom sa o receptoch na jednotlivé špeciality dozvedá aj široká verejnosť.

Deň vietnamskej kuchyne na SOŠ Gastronómie a hotelových služieb Farského č. 9 začal už tradične príhovormi. Riaditeľ školy Dr. Jozef Horák zdôraznil, že študenti a majstri školy nielen varili a servírovali vyberané jedlá, ale ich majú možnosť aj sami vychutnať. Po príhovore pani Veľvyslankyne nasledoval krátky kultúrny program, v ktorom sa predstavilo husľové trio študentov školy na ľudovú nôtu. Ich virtuozita je obdivuhodná, ak uvážime, že ide o študentov odboru pekár-cukrár.

S každým takýmto dňom národnej kuchyne sa projekt obohacuje o niečo nové. Tentoraz to bolo doplnenie slávnostnej tabule v národných farbách hostiteľskej krajiny o živé kvety a ovocné misy.  Ako predjedlo to boli vyprážané jarné rolky Nem, veľmi sýta polievka Phó s kúskami kuracieho mäsa (vraj tretinová porcia „na chuť“, ale nebolo jej koniec) a ako hlavné jedlo miešané rezance s hovädzím mäsom Bún bò Nam bô. Jedlá boli tak sýte a v takých porciách, že je zaujímavé, ako ich zvládavajú domáci konzumenti. Dezert patrí k špecialitám, ku ktorým sa našinec ťažko dostane, keďže ide o sladkú zelenú fazuľovú kašu. A ďalším unikátom bolo originálne servírovanie vietnamskej kávy v špeciálnych nádobách s prekvapkávaním.

Cieľom dlhodobého projektu je teda predstaviť študentom a pedagógom školy cudzokrajné receptúry, ktoré budú môcť využiť neskôr v praxi. Pri náročnej skúške v kuchyni študentov školy viedli majstri odborného výcviku Ľuboš Babušek, Zoltán Černák a Žaneta Svobodová, výzdobu slávnostného stolu i obsluhu zvládli na výbornú študenti v odbore čašník-servírka, ktorých viedli Bc. Helena Grachová, Bc. Janka Drdacká a Ing. Danica Šidlíková.

Odborný dozor nad dvojdňovou prípravou jedál mala spolumajiteľka siete reštaurácií Panda. Koordináciu s Veľvyslanectvom na príprave celého dňa do všetkých detailov viedla

Ing. Janka Krošláková.

Jedlá boli servírované aj učiteľom a študentom. Z reportáže Tablet TV sa môžete presvedčiť, že si pochutili všetci.

Eko-komsomolka ohuruje svet

09.09.2019

Je príznačné, že keď Globalizačná klika z Washingtonu resuscitovala Studenú vojnu (na tej najlepšie zarábal ich zbrojársky priemysel a zase by chceli), okamžite sa objavili jej už dávno zabudnuté viac »

R. Fico sa zbláznil? !

02.09.2019

Dlhodobo som obhajoval tohto politika, ale jeho činom v poslednom období prestávam rozumieť. Nič rozumné na nich totiž nenachádzam. Notorické úniky zo spisu vyšetrovania dvojnásobnej vraždy viac »

Bohatstvo pána ministra

27.08.2019

Je obecne známe, že veľa ľudí ide do politiky, aby tam zarobili. Samozrejme zo štátneho. Veď stotisíc eur je pre štátny rozpočet „malina“, ale ako poteší v súkromnom vrecku! Zväčša viac »

Čachtice, podzemie

Podzemie v Čachticiach zatvorili. Kto urobil chybu?

16.09.2019 08:00

Dobrovoľníci tajomné podzemie vyčistili a stalo sa turistickým lákadlom.

Kim Čong-un, KĽDR, Severná Kórea

Kim pozval Trumpa do Pchjong-jangu

16.09.2019 07:16

Severná Kórea uviedla, že je ochotná obnoviť rozhovory so Spojenými štátmi o odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova.

Donald Trump

Trump naznačil, že USA sú pripravené na odvetu za útoky v Saudskej Arábii

16.09.2019 06:47

V dôsledku útokov stúpli v pondelok ceny ropy o viac ako desať percent.

hurikán Humberto

Tropická búrka Humberto zosilnela na hurikán

16.09.2019 06:38

Humberto sa v nedeľu v noci nachádzal približne 1260 kilometrov západne od súostrovia Bermudy.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 474
Celková čítanosť: 2655796x
Priemerná čítanosť článkov: 5603x

Autor blogu

Odkazy