Založ si blog

Apropo, Radošinci bozkávajú vrúcne

Je to až neuveriteľné, ale včerajšia premiéra novej smutno-smiešnej hry Stanislava Štepku „Besame mucho“ bola opäť divadelnou udalosťou. Neuveriteľné preto, že Štepka svojou vytrvalosťou „dedinčana“ (čo už desaťročia žije so svojou pani manželkou Katarínou z vojvodinskej Starej Pazovy spokojne v bratislavskej Petržalke) už prerástol kedysi slávnejšie značky ako bol Semafor, či L+S. Stále totiž tvorí aktuálne diela, kde až zázračne dokáže v skratke vystihnúť, čo nás trápi a nad čím by sme sa mali zasmiať.

Maruška Nedomová a pán Štepka s divákmi

Maruška Nedomová a pán Štepka s divákmi po premiére

Už v 62-tej jeho pôvodnej inscenácii (tentoraz v réžii Ondreja Spišáka) dokázalo deväť hercov RND zaľudniť scénu viac ako dvomi tuctami (pre istotu preložím – viac ako 24-mi) postáv a postavičiek, pričom stálica súboru Maruška Nedomová vystriedala takmer desať prevlekov a ešte k tomu vždy v pravej chvíli zaskočila plnohodnotne v živej kapele zloženej z práve účinkujúcich hercov, čím sa RND blíži k legendárnemu pražskému Semaforu. Ale kým v Prahe sa všetko točí okolo Jiřího Suchého (a Jitky Molavcovej) tu sme svedkami opäť geniálneho poodstúpenia si zo scény Stanislava Štepku. Pozoruhodne veľkoryso dáva priestor takým výkonom ako je bývalý rocker a aktuálny divadelný bezdomovec Kamil Mikulčík (ktorý je v postave vyjadrujúcej sa hlavne spevom a hraním na gitare ako doma – uvidíme ako si s tým dnes, na druhej premiére, poradí nemuzikant, ale rodený komediant René Štúr) či Simona Miháliková parodujúca verne fanatických ochranárov zvierat, či rehoľnú sestru, aby prišiel na dva krát v epizódnych postavičkách dôchodcu a vyslúžilého chmatáka – a doslova zažiaril. Toľko energie, čo má aj nominálne oprávnený dôchodca Stanislav Štepka by mu mohli závidieť mnohí mladší z publika. Mimochodom, medzi nami, pán Štepka si dobíja baterky pravidelným poobedným spánkom aj v tzv. pracovné dni (ako sa môžete dočítať v našom knižnom rozhovore, kde trio komikov dopĺňajú už spomínaný Jiří Suchý a aj Milan Lasica).

Prebal knihy Trojhlas

Prebal knihy Trojhlas

A ešte poznámka – Radošinci prevzali zvyk zo Semaforu, kde sa vždy pred premiérou vyberú mimo hlavného mesta a novú hru si takto vyskúšajú na zájazdovom publiku. V premiére sa tak ide už fakticky „na isto“.

Triplet a Jiří Suchý

Triplet a Jiří Suchý

Limity radošinčiny (hoci na javisku ju už takmer nepočuť – aktuálne ju nahradila „blaváčtina“ ale aj „vyhodňarčina“) nachádzame v preklade ústrednej piesne, kde sa bozkáva „vášnivo“, či „poriadne“ ale nie vrúcne. A keď už sme pri tom „vášnení“ – chvalabohu, že je od nás „ukážková demokracia“ vzdialená tisíce kilometrov, lebo tam by Štepkov humor a narážky považovali likvidátorky lásky muža a ženy za „sexistický“. Veď tie naše tri feministky z povolania, platené zo zahraničia, sa svojho času pustili aj do pána Satinského, lebo im vadili jeho vtipy o „čučoriedkach“. Medzičasom tieto naše „revolucionárky“ síce akosi zachrípli, ale pre istotu choďte na Štepku ešte skôr než sa táto totalita u nás udomácni a zakáže dvojzmyselné vtipy.

Vernému divákovi Radošincov musí až srdce poskočiť, keď ich vidí na novej scéne, kam sa presťahovali (ak si dobre pamätám) pred dvomi rokmi. Veľkorysá, moderná sála s najnovším technickým zázemím, pohodlnými šatňami (a konečne aj jednou len pre impresária Štepku, ktorý sa pred tým spokojil len so stoličkou v spoločnej pánskej šatni) v areáli Bezzinka na Záhradníckej ulici je na hony vzdialená tej stodole, čo v prístavbe komplexu Istropolis vyčlenili „odborári“ pred rokmi tomuto unikátnemu súboru. A je zaujímavé, že údajní bojovníci za práva pracujúcich tak kašľali na údržbu tejto časti Istropolisu a tým aj pracovné podmienky hercov, že v posledných sezónach na tomto starom mieste Radošinci  divákov vítali vareným vínom a dekami, inak by v sále zamrzli.

Rudko Geri s manželkou a priateľmi

Rudko Geri s manželkou a priateľmi

Katastrofálny stav tejto časti Istropolisu viedol k predaju celého komplexu. Radošinci odtiaľ odišli, ale iný divadelný impresário, Rudko Geri, ostal v tzv. Malej sále so svojím divadlom Teatro Wüstenrot. A práve tam zajtra, v nedeľu 19. 11. o 17:00, znovu oživne slávne „Apropo“ s pôvodnými tvorcami, ako si ich pamätáme – Štefanom Skrúcaným, Rasťom Piškom, Jánom Snopkom a ďalšími. A určite vás svojím humorom zahrejú…

 

P.S. Aby som nezabudol. Cez prestávku si v Bezzinke môžete dať dve deci pravého radošinského len za 1,20 eur (a v pizzerii o poschodie nižšie za 1,40 eur), čo je v našej Najväčšej dedine Slovenska unikát, keďže v centre Bratislavy máte pohár vína za 4 eurá. Na zdratie, priatelia!

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6278138x
Priemerná čítanosť článkov: 8577x

Autor blogu

Archív

Odkazy