Založ si blog

Ján Kuciak – šanca pre statočných

Nie som investigatívny novinár. Som spisovateľ a píšem kroniku organizovaného zločinu u nás v 90. rokoch. Ale už vo svojej prvej knihe na túto tému som písal aj o zahraničných mafiách (talianskej, americkej, ruskej a bulharskej) a tak analógiou z históriou spoznávam vo vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice mafiánsku „vizitku“. Ich logika a taktika sú prosté a, žiaľ, aj účinné. Zobrali si vzor od krvavého dobyvateľa menom Timur. Ten nechal v prvom meste na začiatku ťaženia vyvraždiť všetkých jeho obyvateľov, pretože sa pokúšali brániť. A potom z ich hláv nechal urobiť pyramídu. To iným na výstrahu, aby sa nebránili.

Keď mafia vstupuje na nové územia, správa sa ako Timur. Zámerne beštiálna vražda mladého páru s množstvom varovných symbolov má rovnaký cieľ. Šokovať a paralyzovať obyvateľov územia, ktoré mienia ovládnuť. A kalábrijská mafia má na to sily aj prostriedky. Urobili to demonštratívne, aby už zajtra nemuseli nikomu zo Slovákov vysvetľovať, že sú nebezpeční. Stačí len naznačiť, že by mohol dopadnúť ako novinár Kuciak a jeho snúbenica.

Nemyslím si, že pôjdu po novinároch. Ale určite to skúsia na miestnu správu, miestnych podnikateľov a politikov. Možno to skúsia aj na sudcov a prokurátorov. Ale určite to skúsia, lebo preto ten hrozný čin spáchali práve tak, aby o ňom a ich brutalite každý vedel. A to je šanca pre statočných. Ak si to niekto z nich nenechá pre seba, dodatočne sa potvrdí, odkiaľ to zlo prichádza.

Komu to má povedať? Tu si nie som istý. To hysterické gesto premiéra Fica s miliónom eur sa mi skôr zdá ako posledný zúfalý pokus vykúpiť sa pred občanmi tejto krajiny. Aby mafia prišla tak blízko hlavnému výkonnému politikovi, ale aj úradníkovi, tejto krajiny cez jeho „radkyňu pre všetko“ a bezpečnostného poradcu, je nanajvýš podozrivé. Kde bola tajná služba, že ho na to neupozornila? Alebo upozornila a to varovanie zapadlo kamsi pod stôl? Aj prezident Kennedy spával so slečnou, ktorá sa zároveň intímne priatelila s mafiánskym bossom Giancanom. Ale vtedy zasiahla tajná služba CIA a románik skončil. V rámci informačného embarga pri vyšetrovaní vraždy novinára a jeho priateľky by sa informácia o novom vydieraní iných mohla tiež stratiť.

Tak, komu to má povedať? Ostávajú médiá a sociálne siete. Len aby sa našiel ten statočný. Už v najbližších dňoch uvidíme…

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6300149x
Priemerná čítanosť článkov: 8607x

Autor blogu

Archív

Odkazy