Založ si blog

Kiskov americký sen II.

Lobotómia je drastický chirurgický zákrok, pri ktorom je pacientovi odňatý predný mozgový lalok. Kto si nevie predstaviť následky, nech si pozrie Jacka Nicholsona v závere filmu „Prelet nad kukučím hniezdom“. Za komunistickej vlády arabskí šejkovia do istých slovenských kúpeľov tajne privážali svojich nezdarných príbuzných, na ktorých potom naši chirurgovia za veľké peniaze prevádzali tento brutálny zákrok. Neskôr to prasklo a po policajnom vyšetrovaní skončili úplatní našinci pred súdom. Lobotómia bez súhlasu pacienta je teda kriminálny čin. Žiaľ, naša extrémne propagandistická žltá tlač dokázala zámernou selekciou informácií (zatajovaním jedných a zvýrazňovaním iných) previesť v tichosti lobotómiu na státisícoch našich občanoch bez toho, aby si to, čo len všimli. Výsledkom je presvedčenie niektorých z nich, že Andrej Kiska bol v histórii Slovenska náš „najlepší prezident“. Na rozdiel od chirurgického rezu tento mediálny je reverzibilný a pacient sa dokáže sám vyliečiť. Stačí len čítať:

Mafia v Poprade, obálka knihy

Mafia v Poprade, obálka knihy

Milá tvár biznisu

   Kiska a s ním aj bývalý konateľ a spoluzakladateľ reklamnej agentúry Wiktor Leo Burnett Igor Brossmann založili 1. augusta 2006 neziskovú organizáciu DOBRÝ ANJEL na poskytovanie humanitárnej starostlivosti najmä osobám s onkologickým ochorením, deťom v detských domovoch a osobám v hmotnej núdzi. Na financovanie organizácie venoval Kiska  milión eur z vlastných peňazí.

Kvôli kandidatúre na prezidenta SR sa koncom mája 2013 vzdal funkcie predsedu správnej rady nadácie, ktorú od 1. júna prevzala jeho manželka Martina Kisková.

Kiska sa verejne zaviazal darovať svoj čistý príjem z funkcie prezidenta ľuďom v núdzi. Príjemcov navrhovali neziskové organizácie: Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup uplatňoval každý mesiac a finančná pomoc od neho išla priamo.

Projektom Dobrý anjel vyvolal však aj podozrenia pre pokútne pozadie a praktiky na hranici etiky (Naplate.sk): „Niekedy v roku 2008 som začal mať intenzívny pocit, že ma Andrej už od prvopočiatku Dobrého anjela klame. A nielen mňa, ale najmä ľudí, ktorí nám nezištne pomáhali. Niekedy v roku 2010 sa mi to definitívne poskladalo. Tisíc zdanlivých drobností z minulosti. Zrazu som naplno pochopil, že Andrej od začiatku vošiel do Dobrého anjela nie preto, aby pomáhal iným, ale preto, aby iní pomáhali jemu.“ To mal povedať o Kiskovi nikto iný, než práve spoluzakladateľ Dobrého anjela, Igor Brossmann.

Je však nepochybné, že ak mal byť za všetkou touto dobročinnosťou nejaký „biznis plán“, tak jeho cieľom bol ten v štáte najvyšší – prezidentský palác.

Tento plán vyšiel – a začali problémy.

 

Kto to je?

Toto vypátral novinár Martin Kováčik z denníka Pravda: „Denník Pravda si overil, že Kiskovci naozaj získali úver v banke na základe založenia majetku vily, ktorá im vôbec nepatrila. Malo sa tak stať na jar roku 1998. V danom čase sa menili majitelia firmy, ktorí vlastnili vilu. Novými majiteľmi sa stali švédska podnikateľka Eva Elizabet Beatrice Juhlin-Dannfeltová, ďalší švédsky občan Aurel Juhlin-Dannfelt a Peter Simčák z Tatranskej Lomnice. Kiskov hovorca pre Pravdu priznal, že založenie majetku v prospech úveru pre Kiskovcov podpísal Simčák. Zaujímavé je, že ten bol konateľom a spoločníkom firmy len jediný mesiac, a to podľa obchodného registra od 20. mája 1998 do 23. júna 1998… Ten zase tvrdí, že švédski podnikatelia s tým tiež súhlasili. Nie je však jasné, prečo následne Simčák z firmy hneď odišiel a ručenie trvalo napokon vraj len jeden rok. Švédska podnikateľka, ktorú denník Pravda oslovil, o celej záležitosti mlčí. Rovnako jej stanovisko neposkytol ani právnik, ktorého má na Slovensku.“

Akúsi stopu nájdeme v rozhovore Andreja Kisku pre týždenník Trend: „Zdroje sme nemali. Preto na začiatku polovicu firmy vlastnili spoločníci, ktorých firmy sa za nás zaručili v banke. No boli iba takí tichí spoločníci, vo firme nikdy nič neriešili. Neskôr sme ich vyplatili. S ich podporou nám však Istrobanka dala úver…“

Takže „americký zázrak“, keď sa o všetko ošklbaný Kiska vracia z USA a vzápätí rozbieha veľkorysé obchody so zlatom, má nádych banálneho úverového podvodu. Ibaže pán Kiska sa stal medzičasom prezidentom a s tým je spojená trestná imunita. Sám si v rozhovore pre Plus 7 dní pochvaľoval: „… ako prezident som však mal výhodu, že som sa mohol brániť. Mohol som na všetko vyjadriť svoj názor a mnohé médiá ma citovali“. Koniec-koncov čoskoro vychádza najavo, že si tú imunitu ako prezident pokúšal potvrdiť aj pred generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom za prítomnosti premiéra vlády Róberta Fica a vtedajšieho riaditeľa SIS Jána Valka v roku 2015 a znovu pred Čižnárom samotným opakovane v roku 2016. Tuší, že toho za hranou zákona bude mať na krku viac?

 

Problémy pána prezidenta

   Prezident Kiska priznal, že si na vyšetrovanie jeho podnikateľskej činnosti pred ústrednými predstaviteľmi štátu ťažkal. Dve schôdzky s Čižnárom, kde už iste nešlo o zdvorilostnú konverzáciu, však podľa médií zatajil. Tým to neskončilo. Podľa životopisu Andreja Kisku na Wikipédii: „Dlhodobé nezhody s ministrom Robertom Kaliňákom prerástli v januári 2018 podľa analytika Jána Baránka do otvorenej vojny. Spúšťačom bol prezidentov rozhovor pre maďarský denník, v ktorom sa sťažoval na nedôstojné zaobchádzanie a nízku diskrétnosť polície ohľadom daňových nezrovnalostí. Obvinil Kaliňáka že úmyselne na Kiskove firmy nasadil najlepších vyšetrovateľov z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Kaliňák v prítomnosti policajného prezidenta odmietol, že by dal príkaz pre NAKA, lebo na to nemá právomoc. Prítomný policajný prezident potvrdil, že Kaliňák príkaz nevydal, ale aj že NAKA Kisku preveruje.

Robert Kaliňák tiež uviedol, že má v úmysle poslať prezidentskej kancelárii faktúru za čistenie lietadla, ktoré prišlo z Mexika celé povracané. Podľa Kaliňáka ide o to, aby sa prezidentova skupina správala normálne, aby ´sa nesprávali ako prasce´. Podľa prezidenta Kisku je ľudsky úbohé vysmievať sa ľuďom, ktorým prišlo nevoľno.“ Len treba pripomenúť, že kedysi v lietadlách používané povoskované papierové vrecká pre prípad nevoľnosti sa už desaťročia nepoužívajú. Pretože len z lietania už nie je nikomu zle.

 

Odvrátená tvár biznisu

   Ak chce niekto rozdávať, musí mať z čoho. A tu je tá dilema pána Kisku v pochybnosti ako zbohatol. Lebo aj takí mafiáni, ako sériový vrah Černák, sa dali časom na charitu. Je to na jednej strane niečo ako kupovanie si svedomia a na druhej investícia do dojmu bezúhonnosti.

Nad tým sa zjavne zamyslela novinárka Jana Teleki a odrazu má tá láskavá tvár pána Kisku inú fasádu (Eurorešpekt): „V roku 1997 Andrej Kiska prostredníctvom svojej firmy T.G.I. Orient s. r. o odkúpil od spoločnosti KLF- ZVL a.s. dva obytné domy. Štyridsaťosem bytov odkúpil za cenu 2,2 mil. Sk. V prepočte na euro nadobudla Kiskova firma jeden byt približne za 1 515 euro. Neštandardný predaj bol realizovaný na základe veľmi zvláštneho znaleckého posudku a schválenia dozornej rady predávajúceho, ktorej predsedala Ing. Jana Babálová. Keďže na bytoch viazli záložné práva VÚB banky, Agrobanky a exekučné záložné právo v prospech daňového úradu, záložní veritelia priamo na kúpnej zmluve dali súhlas k predaju pri splnení podmienky úhrady svojich pohľadávok v kúpnej zmluve zo dňa 12.1.1997.“

Kiskova firma teda prišla lacno k dvom obytným domom. Ibaže ich získala aj s nájomníkmi, ako „bremenom“. A pani Teleki píše (Eurorešpekt): „Kiska mal postupovať v zmysle zákonnej úpravy, pretože vedel o užívacích právach viažucich sa k nehnuteľnostiam. Ak mal splnené podmienky, v prípade automatického obnovenia nájomných zmlúv mal do 30 dní podať výpoveď z týchto nájomných zmlúv a ak to neurobil, tak nájomca oprávnene užíval byt naďalej… Kiskovci neboli hlúpi, aby nepoznali zákonný postup. Keďže potrebovali svoje peniaze za pochybne určenú kúpnu cenu dostať čo najskôr naspäť, nechceli poskytovať náhradné bývanie a rozhodli sa pri riešení vlastného biznisu zákon vedome porušovať. Mafiánske metódy vypratávania a zasahovania do cudzích práv v tých rokoch boli na dennom poriadku. Polícia bola nielen nečinná. Policajní funkcionári masívne zneužívali svoje právomoci na vysielanie hliadok a zneužívali formálnu autoritu polície na podporu výpalníctva. Kiskovci potrebovali systematizovať svoj útok na bezbranných nájomníkov 48 bytov.“

A „dobrý anjel“ sa bez zaváhania premenil na čerta (Eurorešpekt): „V slovenskom meradle je ojedinelé, že súkromná firma za použitia sily, nečinnosti alebo dokonca priamej asistencie polície vykoná útok na skupinu osôb a po celé roky to nikto nerieši. Ak by niekto uvažoval o tom, že Andrej Kiska v obleku a vo veľkej slušnosti prišiel osobne za jednotlivými nájomníkmi, porozprával sa s nimi a pomohol im slušne sa vysťahovať, je celkom naivný. Kiska s nájomcami bytov neprišiel nikdy do styku. Na špinavú prácu mal svojich ľudí. Tí v spolupráci s rôznymi pochybnými indivíduami, bez oprávnenia, prezentujúc, že idú chrániť jeho majetok, začali úradovať. Polícia aj prokuratúra bola dopredu dohodnutá a keď ich tam neprizval Kiska, tak ich zavolali vykonávatelia, prípadne nájomníci, ktorí sa chceli ubrániť.

Štát neposkytol ochranu svojim občanom. Policajní funkcionári a prokuratúra asistovali ľuďom z podsvetia pri trestnej činnosti. Kiska sa zahral na samosudcu a exekútora v jednej osobe a cez neoprávnené osoby dal vypratať byty, ktoré získal za podvodne podhodnotenú cenu. Polícia a prokuratúra ako zástupcovia štátu nielenže zlyhali, ale sú vo vážnom podozrení z korupčného konania a masového zneužitia právomocí verejného činiteľa.“

A po tomto všetkom si niekto „umyje ruky“ a rozdá odrobinky chudine, aby sa na základe toho stal „morálnou autoritou“ na poste prvého muža tohto štátu? Pani Teleki to vidí inak (Eurorešpekt): „Firma T.G.I-Orient v roku 2006 zanikla. Podobne firma KLF- ZVL a.s. po excelentnom tunelovaní majetku podobným postupom, dostala sa do konkurzu a bola tiež vymazaná. Vykonávatelia vypratania, policajti a prokurátori v Kysuckom Novom Meste sa spoliehajú na premlčanie skutkov, ktorými umožnili alebo pomohli v hanebnom postupe. Andrej Kiska zdanlivo preskočil svoje problémy a temnú minulosť a dnes ide budovať politickú kariéru akoby stratil pamäť. Rodiny, ktorým zničil existenciu a vyhodil ich na ulicu, pamäť nestratili. Pamätajú si chvíle, ktoré starostlivo, so svojimi kumpánmi bezcitne naplánoval a neskôr predviedol, čoho je schopný. Andrej Kiska, ktorý sa dopracoval k majetku korumpovaním funkcionárov polície, prokuratúry a súdov, dnes ide bojovať za sociálne práva, demokratické princípy a proti korupcii. Ing. Andrej Kiska v súčasnosti nie je najvyšším ústavným činiteľom, užíva si inštitút premlčania rôznych trestných činov, ktorých sa v minulosti v súčinnosti s brachiálnymi zložkami dopustil.“

 

Už aj daňový podvod?

   Andrej Kiska sa tak do nástupu do prezidentského paláca prezentoval ako filantrop, spisovateľ a bývalý podnikateľ. V novembri 2006 získal od časopisu Trend titul Manažér roka a v roku 2011 sa stal držiteľom ocenenia Krištáľové krídlo za filantropiu. O svojej ceste, úspechu, šťastí a schopnostiach napísal dve knihy. Poskytoval tiež prednášky stredoškolákom a vysokoškolákom. Došlo aj na nekritické zbožňovanie, herec Juraj Kemka v relácii „Pod lampou“ vyhlásil: „Andrej Kiska… je jediný anjel, ktorý tu je.“

Ako sa to zrovnáva s tým, že (Pravda): „…vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vo februári tohto roka obvinil Eduarda K., konateľa Kiskovej firmy KTAG, z daňového trestného činu. Popradská eseročka KTAG Andreja Kisku si podľa daniarov a polície neoprávnene uplatnila za apríl 2014 vratku DPH v sume vyše 146-tisíc eur z nákladov 770-tisíc eur vynaložených na prezidentskú kampaň svojho majiteľa. Polícia vyšetruje aj podozrenia z trestného činu skrátenia dane a poistného a daňového podvodu v súvislosti s podanými daňovými priznaniami spoločnosti KTAG za obdobia január až december 2013 a január až marec 2014 vo vzťahu k DPH a dani z príjmov právnických osôb. Eduard K. daňové priznanie podpisoval, aj keď účtovanie dohodol Andrej Kiska s bratom, čo priznal sám Kiska.“

Podľa medzinárodnej organizácie Amnesty International mal Kiska namiesto výhovoriek typu „iný právny názor“ prijať morálnu zodpovednosť: „V prípade dokázaného podvodu na daniach nás však jeho vysvetlenie sklamalo“.  Mediálny tlak na Kisku sa s ďalšími odhalenými dokumentmi vystupňoval po tom, čo médiá dostali detaily nákladov, ktorými si Kiskova firma znižovala daňový základ počas Kiskovej prezidentskej kampane. Kiska nepoprel ich pravdivosť, ale skutočnú príčinu kauzy vidí v úniku informácií, ktoré „neboli a nie sú určené pre verejnosť“. Naznačil „ukrajinskú stopu“. Vo svojom vyhlásení Kiska uviedol, že očakáva od ministra financií Petra Kažimíra, aby mu predstavil konkrétne kroky proti úniku informácií.

KTAG nakoniec uhradila DPH vo výške 9 227 eur, ako aj penále vo výške 15 543 eur. Po ukončení roku prebehla kontrola na daň z príjmu, kde na základe tých istých faktúr spoločnosť KTAG doplatila daň z príjmu vo výške 27 114 eur a penále 2 711 eur.

Za podobný zločin neoprávnenej vratky DPH, aj napriek tomu, že ju vrátil a pokúsil sa o „účinnú ľútosť“, šiel známy oligarcha Ladislav Bašternák na päť rokov do väzenia. Kiskovi hrozí to isté…

K tomu si neodpustil komentár bývalý poslanec za SNS Rafael Rafaj (Naplate.sk):  „´Andrej Kiska s najväčšou pravdepodobnosťou získal zdroje na financovanie svojej prezidentskej kampane v roku 2014 podvodom,´ prišli s odhalením aktivisti Ľubomír Špacír a Ladislav Uhlár z Prievidze… ´Talianski majitelia spoločnosti, ktorá poskytovala občanom spotrebiteľské úvery, bez zjavnej príčiny a za veľmi podozrivých okolností prenechali Kiskovej firme, cez ktorú Kiska robil svoju kampaň, nezákonný zisk v hodnote státisícov eur,´ napísali. Pre vážne pochybnosti okolo financovania kampane Kisku vyšetrovala polícia. Kauza sa skončila doplatením daní.“

Treba uviesť, že Ústavný súd zrušil pokutu, ktorú Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií NR SR uložil vtedajšiemu prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Sankcia vo výške jeho trojmesačného platu sa týkala financovania jeho prezidentskej kampane z roku 2013. Vzápätí však 3. decembra 2019 vyšetrovateľ NAKA obvinil Ing. Andreja K. za pokračujúci zločin daňového podvodu vo forme organizátora. Pán Kiska však viedol nerušene ďalej predvolebnú kampaň svojej novozaloženej strany (o ktorej ako prezident vyhlásil, že ju nezaloží) s názvom „Za ľudí“. Zbohatlík, ktorý má súkromné lietadlo a vlastné kone, sa rozhodol bojovať proti korupcii a na predvolebných bilboardoch, ako usvedčený podvodník, sľuboval „Zoberieme podvodníkom ich majetky“? Na to budúci víťaz volieb v roku 2020, Igor Matovič, vyhlásil, že v skutočnosti ide o stranu „Za seba“…

 

Ukážka z knihy „MAFIA V POPRADE“, ktorá práve vychádza.

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6279129x
Priemerná čítanosť článkov: 8578x

Autor blogu

Archív

Odkazy