Založ si blog

Mafia na Slovensku – stručné dejiny zla

Práve vychádza aj elektronická verzia tejto unikátnej encyklopédie zločinu na Slovensku. Elektronická verzia obsahuje prvú polovinu printovej verzie, konkrétne „Obete a udalosti mafiánskeho vyčíňania“ 1990 – 2021, ale zato je oproti printovej verzii aktualizovaná a rozšírená. Napríklad:

 

Obálka E-knihy I

 

Rok 1995

 

V januári 1995 došlo k dramatickej situácii, do ktorej bola nakoniec zapletená celá rodina Róberta Holuba. Dvaja mladí kriminalisti, Ľubomír Palacký († 27) a Ladislav Nistor († 26), sa zúčastnili na preventívno-bezpečnostnej akcii, zameranej na odhaľovanie krádeží áut na Sídlisku dargovských hrdinov. V Košiciach na Adlerovej ulici zastavili Gleba Zlotnikova a Alexandra Ryženkova a požiadali ich, aby sa im legitimovali. Keďže prvý z nich nemal pri sebe doklady, kriminalisti chceli vedieť, u koho cudzinci boli. Vošli do brány číslo 19, a v tom okamihu sa strhla mela, na konci ktorej ostal Ľ. Palacký ležať v chodbe a L. Nistor na trávniku pred vchodom. Obaja mŕtvi, s viacerými guľkami v tele. Vrahovia sa rozbehli do blízkeho lesa, v Beniakovciach si stopli auto, a v Prešove sa ukryli v byte manželky vtedajšieho bossa podsvetia Róberta Holuba. Lenže Rómovia, ktorí tých dvoch viezli, to nahlásili polícii. Keď ich zakrátko obkľúčili kriminalisti, z bytu vyšli s rukami nad hlavou a vzdali sa. Zlotnikov dostal za dvojnásobnú vraždu 24 rokov v 3. NVS (nápravnovýchovnej skupine – teda tej najťažšej) a Ryženkov za neprekazenie trestného činu po odvolaní prokurátora na Najvyššom súde 12 rokov v 1. NVS. Podrobnosti nájdete v knihe „Róbert Holub  – Tajný denník mafiána“ + II. vydanie s DVD (2017).

 

 

Rok 1996

 

Návšteva erotického salónu Evelyn stála život mladého vyšetrovateľa. Ten tam prišiel už napitý, v takomto stave vytiahol zbraň a ohrozoval ňou všetkých naokolo. Problém prišiel riešiť mafiánsky boss Holub, ktorý sa mu snažil dohovoriť, ale nakoniec došlo aj k fyzickej konfrontácii. Holub opitému vyšetrovateľovi vytrhol pištoľ z ruky a kopol ho do hrude tak nešťastne, že ten buď po zásahu srdca, ale pádom na hlavu stratil vedomie. A ako o tom do svojho tajného denníka napísal sám Holub: „Zbil som ho a ešte ja som si sám strelil do nohy s jeho rukou. Badó mu rozbil črepník na hlave. Badó spolu s Poťom naložili policajta do  auta a na všetko ostatné už bolo neskoro. Policajt nabral stĺp a zomrel.“ Polícia v službách Holuba smrť označila ako autonehodu. Podrobnosti nájdete v knihe „Róbert Holub  – Tajný denník mafiána“ + II. vydanie s DVD (2017).

 

Bývalý šéf kriminalistov v Prešove a v civile majiteľ firmy Excentrum, Dopiriak, a šéf východoslovenskej mafie, Holub, namočení v ďalšej kauze (SME): „Nástražný výbušný systém, ktorý vybuchol 27. decembra 1996 v noci, päť minút pred dvanástou, v objekte, ktorý patrí k motelu Stop v Haniske neďaleko Prešova, poriadne rozčeril hladinu verejnej mienky. Výbuch bomby spôsobil firme Excentrum nielen hmotné škody. V súvislosti s výbuchom bomby, ktorá spôsobila majiteľovi škodu vo výške milión korún, sa trúsia ďalšie reči. Hovorí sa aj o možnosti, že celá bombová akcia bola objednaná kvôli poisťovaciemu podvodu.“ Vyšetrovanie vyhoreného motelu bývalého policajného funkcionára išlo dostratena. Od tej doby bol Dopiriak vo Vajkovciach stálym hosťom. Viac v knihe „Róbert Holub  – Tajný denník mafiána + II. vydanie s DVD“ (2017).

 

 

Rok 1997

 

Černák už stratil všetky zábrany a rozhodol sa zinscenovať mafiánsku popravu v jeho vlastnej okázalej réžii. Ako „obecenstvo“ si na to zvolal jeden septembrový večer roku 1997 do breznianskeho hotela Ďumbier – košického bossa Holuba, jeho pobočníka Fabiána a pološvagra Horvátha. Asistovali im ďalší mafiáni nižšieho kalibru. Všetci už vedeli, že super-boss Černák má kdesi rukojemníka v hodnote miliónov. Uprostred najlepšej zábavy sa hostiteľ Černák zdvihol a vyzval hostí, aby ho nasledovali. V terénnom voze vyšli niekoľko kilometrov za Brezno. Tam presadli do iného džípu, ktorým sa vyviezli do strmého vrchu k jednej z chát v lesoch za Polomkou, v lokalite Petríkovo-Brestovec. V chate našli strážcov a spútaného bradatého Poliaka. Černák sa v scéne, ktorú režíroval len on sám, zjavne vyžíval. Nechal Poliaka priviesť a okázalo sa ho opýtal, či je ochotný zaplatiť výkupné. Odpoveď ho však už nezaujímala. Mal lepší nápad. Vytiahol zbraň a so slovami „Uvidíme sa v pekle!“ Szymanekovi strelil do otvorených úst. Potom jeho muži odtiahli telo do pripraveného provizórneho hrobu. Tam Černák vystrelil druhýkrát, tentoraz mieril na srdce.

 

 

Rok 1999

 

Udalosť z dňa 22. 10. 1999 opísal reportér Svjatoslav Dohovič v časopise Moment: „V predposledný októbrový piatok (1999) pristála v neskorý večer na košickom letisku pravidelná letecká linka z Prahy. Pred východom z budovy čakalo niekoľko ľudí. Dvaja muži, evidentne v bojovej nálade, pristúpili odrazu k novému šéfovi VSŽ Export-Import Štefanovi Sarnovskému a začali ho nasilu ťahať do pristaveného auta. Pobúrenie mladého muža z nechceného pozvania do auta videl policajt slúžiaci na pasovom oddelení. Podarilo sa mu útočníkov zamestnať a topmanažér utiekol do budovy letiska. Prvé informácie o incidente na letisku prenikli na verejnosť až o niekoľko dní. Pokus o únos šéfa železiarenského obchodu podľa všetkého zorganizovalo košické podsvetie. Prítomnosť jeho údajného šéfa, nedávno oslobodeného Karola Kolárika, potvrdilo viacero zdrojov. Ako aj to, že pohyb nakrátko vystrihaných mužov okolo priestoru letiska zaregistrovali policajti už niekoľko hodín pred pokusom o únos.“

 

Dňa 13. novembra 1999, z rieky Váh pri Šali vyplávalo mŕtve telo bez hlavy. Išlo o 32-ročného občana Ruskej federácie Sergejovi L. s trvalým pobytom v Nových Zámkoch. Telo malo odrezanú hlavu, ruky v lakťových kĺboch a jednu dolnú končatinu. Na brehu potom našli policajti aj hlavu a chýbajúce končatiny. Podľa súdnej pitvy tohto muža usmrtili niekoľkými výstrelmi do hlavy. Táto brutálna vražda zatiaľ nie je objasnená.

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6295677x
Priemerná čítanosť článkov: 8601x

Autor blogu

Archív

Odkazy