Recepty na život III.

47 maléPána šéfkuchára Antovszkého som roky stretával ako vedúceho Klubu spisovateľov, kde pôsobí dodnes. Videl som ho zdatne účinkovať aj na veľkých cateringových udalostiach, ako bol výročný ples Slovenskej sporiteľne, alebo krst knihy za účasti prezidenta Gašparoviča. Pre ten krst nechal vyrobiť špeciálne poháriky na klasický slovenský aperitív a ďalšie gastronomické ponášky na náš folklór. Ale najviac na mňa zapôsobilo naše stretnutie v Mexiku v roku 1995, kde som bol na svetovom kongrese spisovateľov a on tam bol na svetovom kongrese kuchárov. Počas tohto pobytu varil v rámci týždňa slovenskej kuchyne aj v miliónovom mexickom meste Puebla v unikátnej reštaurácii pripomínajúcej historický kláštor, kde bola aj sobášna kaplnka. Vďaka pozvaniu vtedajšieho nášho Veľvyslanca Jána Bratka s jeho šarmantnou ženou Natašou sme tam pána Antovszkého navštívili. A verte mi, že keď nám naložil výber slovenských jedál na jeden tanier, mali sme čo robiť, aby sme sa s tým gastronomickým Slovenskom popasovali – chutné, pestré a veľa. Pán Antovszký predstavil miestnym gurmánom dokonca aj našu kapustnicu, ktorá im tak chutila, že ostala na jedálnom lístku aj po jeho odchode.

 

S vareškou po svete

Po tom, čo sa v roku 1989 otvorili hranice, pridal Ondrej Antovszký do svojho portfólia šéfkuchára po Rakúsku, kde pôsobil niekoľko rokov, také krajiny ako Luxembursko, Nemecko, Taliansko, Bulharsko, Maďarsko a Poľsko. Pred tým varil aj v krajinách niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Najviac chodov navaril v Bulharsku v Dome spisovateľov na Zlatých pieskoch pri príležitosti stretnutia vtedajšej hlavy štátu Todora Živkova so spisovateľmi – až šestnásť. Posledný chod, kyslé mlieko zahustené ako puding, podávané o pol tretej ráno, malo veľký úspech.

Varil aj na recepcii pri príležitosti otvorenia prevádzky Hlinikárne v Žiari nad Hronom, kde bol najvzácnejším hosťom vtedajší maďarský prezident János Kádár. Bezpečnostné opatrenia boli také prísne, že nielenže preverovali suroviny pre kuchyňu, ale aj počas varenia boli stále prítomní príslušníci tajnej polície a Antovszký musel každý úkon v kuchyni vopred oznamovať. Hosťom však chutilo.

 

Ceny, medaily, uznania

Kuchárske umenie Ondreja Antovszkého sa dočkalo medzinárodného uznania, ale nezabudli na neho ani doma. Jeho skúsenosti s vareškou poctili napríklad striebornou medailou, ktorú mu udelili na Kuchárskej výstave vo Viedni, alebo Zlatou čiapkou Nestlé, ktorú získal v Budapešti. V Chile mu v roku 2010 udelili Pamätnú medailu Svetovej asociácie kuchárov a cukrárov WACS s poradovým číslom 29, patrí teda medzi prvú tridsiatku ocenených. Toto významné rokovanie viac ako šesťsto majstrov varešky pozdravila osobne aj prezidentka Chile Michelle Bacheletová.

Antovszký je aj nositeľom ocenenia Rytiera Rolanda, ktoré udeľuje primátor Bratislavy. Spolok Záhorákov si ho zvolil za čestného člena.

Ocenenia neprišli samé od seba. Sám k tomu hovorí: „V rokoch mojej mladosti som trávil v kuchyni mesačne aj vyše 500 hodín, ale nikdy som sa na tú námahu nesťažoval. Dokonca som aj spoluautorom prvej Európskej kuchárskej knihy, v ktorej písali recepty po dvaja kuchári z každého štátu Európy. Jeden z nich klasický, povedal by som starobylý recept a ten druhý zo súčasnej kuchyne. Knihu krstili v Holandsku v prítomnosti všetkých európskych ministrov pôdohospodárstva a mne tam vtedy podal ruku náš vtedajší minister Zsolt Simon.“

  Tieto úspechy však začali tým, že šéfkuchár Antovszký na seba upozornil svojimi novými, originálnymi receptami pre slovenskú kuchyňu. Medzi prvými takýmito jeho majstrovskými kúskami patrí aj teľací rezeň „ Marína“. Názov vyberala vtedy komisia na čele s básnikom Rudolfom Fábrym.

 

Teľací rezeň  „ Marína“

4 porcie

 

Suroviny:

800g teľacieho stehna

80 g oleja

4 kolieska ananásového kompótu

80g syru Eidam

50g masla

soľ, biele mleté korenie,  hladká múka

 

Postup:

Nakrájané teľacie rezne naklepeme, posolíme, pokoreníme, poprášime múkou a na horúcom oleji po obidvoch stranách prudko opečieme. Opečené rezne poukladáme na vymastený plech, po 2 kúsky veľa seba, na rezne priložíme koliesko ananásu, na ktorom je 3 cm široký plátok syra.

Výpek zaprášime múkou, zalejeme teplou vodou, posolíme, pokoreníme, necháme  prejsť

varom a nacedíme na opečené rezne.  Pokvapkáme maslom. Prikryjeme a v teplej rúre

zahrejeme.

Podávame zo zemiakovými kroketami v tvare listu alebo mrkvičky.

 

 

  Príbeh najúspešnejšieho slovenského kuchára okorenený jeho najlepšími receptami nájdete v E-knihe na iTunes.

 

Príroda ako obeť vojen spôsobených ľuďmi

07.10.2025

Jedna zo slávnych reportáží I. Erenburga zo španielskej občianskej vojny popisovala masakru zvierat v Madridskej ZOO ako symbol nezmyselného vojnového ničenia. Tá istá masakra sa opakovala pri dobýjaní Berlína koncom II. svetovej vojny. Kuriózny úkaz opísal z Berlína slávny vojnový dopisovateľ C. Ryan vo svojej knihe „Poslední bitva“. Útok zahájila palba z 20 tisíc [...]

„Mierový“ diktát pre Gazu

06.10.2025

Netanjahu a podporou Trumpa, vyjednáva vraždením. V Teheráne nechal zavraždiť dlhoročného vodcu Hamasu a 8. 9. 2025 Izraelci zaútočili cielene na diplomatickú misiu Hamasu v Katare, práve keď sa tam mala zaoberať ich „mierovým návrhom“! Okrem iných obetí tak zabili aj syna hlavného vyjednávača Hamas-u. Ani územie spojenca USA ich od tohto teroristického útoku [...]

Čítanie na nedeľu – v obkľúčení feministiek

05.10.2025

Z USA k nám exportovali mnoho dobrého, aj zlého. Medzi to zlé patrí aj feminizmus, ktorý u nás „progresívne“ straší podnes. Zažil som to naživo na svojom prvom spisovateľskom pobyte za oceánom zvanom International Writers Program na University of Iowa. Prednáška známej americkej feministky Glorie Steinem zaplnila jednu z najväčších sál univerzity v Iowe. To bola tá [...]

nemecko polizei polícia

Pri streľbe v Nemecku boli zranení traja ľudia, podozrivého zadržali

11.10.2025 18:48, aktualizované: 21:26

Výstrely padli krátko po 15.00 h SELČ v stávkovej kancelárii neďaleko miestneho trhoviska.

fico, kažimír

Kažimír nerozumie verejným útokom zo strany premiéra

11.10.2025 17:46

Premiér vo svojom príhovore na sneme hovoril o tom, že nevidí dôvod na opätovné zvolenie Kažimíra do funkcie.

majerský

Líder KDH Majerský hovorí o potrebe demokratickej výmeny vlády Fica vo voľbách

11.10.2025 17:41, aktualizované: 20:50

Fico je podľa neho pri moci príliš dlho, a to bez energie a vízie.

Príslušník hnutia Hamas - obrázok vytvorený umelou inteligenciou

Hamas naďalej odmieta požiadavku na svoje odzbrojenie

11.10.2025 17:32

Izrael a palestínske hnutie Hamas sa vo štvrtok v Egypte dohodli na prímerí, ktoré nadobudlo platnosť v piatok.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 739
Celková čítanosť: 6763927x
Priemerná čítanosť článkov: 9153x

Autor blogu

Archív

Odkazy