Založ si blog

Amerikanizácia Slovenského rozhlasu? Škandalózna arogancia dramaturgie!

Pani dramaturgička Čuríková,

toto je otvorený list, pretože v ňom nepíšem nič osobné a nevidím dôvod prečo by som ho mal skrývať pred verejnosťou. Vy totiž nás, verejnosť, oblažujete niečím, na čo sa už nedá nereagovať.

Som poslucháčom Slovenského rozhlasu už desiatky rokov, ale taký úpadok hudobnej dramaturgie, akou nás oblažujete v poslednom období, to som ešte nezažil a hlavne nepočul. Evidentne zabúdate, že nehráte pre Americký rozhlas, ale pre Slovenský rozhlas a že Vašou neodmysliteľnou povinnosťou je prezentovať a propagovať slovenskú kultúru. Je to nehorázne, že sa slovenskí hudobníci musia chodiť sťažovať až do parlamentu a musí zasahovať minister kultúry, aby si na Vás, pani Čuríková, vymohli aspoň pár chvíľ, kedy ich tvorba zaznie v slovenskom rádiu po slovensky. Neprejde totiž hodina, aby tam nebol nejaký Vami zrejme obľúbený americký šunt. Píšem šunt, pretože som mal za štyri dlhodobé pobyty v USA možnosť zažiť aj lepšiu muziku (a doniesol som si jej kopu domov). Ale to bolo v USA! Tu sme na Slovensku a my občania Slovenska si Vás, pani Čuríková, povinne platíme, aby ste vyberala hudbu. A Vy vyberáte do omrzenia znovu a znovu tú americkú? To je nehoráznosť!

Viem si predstaviť, že v priebehu roku nám budete tvrdiť, že si to údajne ktosi žiada. Možno na to nájdete aj nejaké čísla, kedy budete dokazovať, ako sa slovenskí poslucháči verejnoprávneho rozhlasu (ktorí sú väčšinou postarší?!) hrnú k rádiám (barlami sa postrkujú, cez kresielka skáču), keď im pustíte zase nejakú amerikánku. Neverím tomu a navyše, ak Vy tak tú americkú muziku zbožňujete, prečo ju nejdete hrať do nejakého komerčného rádia? Máme ich dosť a americkú muziku tam hrajú do aleluja. Naozaj by americká hudobná scéna neutrpela, keby v Slovenskom rozhlase nebola vôbec. Ale ona je tam s Vaším požehnaním do aleluja! To je tá Vaša závislosť na americkej produkcii tak chorobná, že sa jej neviete zbaviť ani raz do roka, na tieto sviatky? Toto fakt nechápem.

Ale, napriek všetkým výhradám, bol som dosť trpezlivý, až kým neprišli práve tieto vianočné sviatky. A tu už ma trpezlivosť naozaj prešla. Dňa 21. 12., tri dni pred Štedrým večerom ste nám Vy, pani Čuríková, namixovala tú „pravú“ vianočnú pohodu: v čase od 16:30 do 17:30 som na Rádiu Slovensko (so sloganom: „vaše rádio, vaše Slovensko“???) stihol zaregistrovať päť pesničiek, z toho boli štyri americké a jedna česká. Neuveriteľné! Navyše medzi tými americkými boli aj celkom neznáme, asi ste sa, pani Čuríková, rozhodla, že pomôžete nejakému chudákovi z USA, aby prerazil cez Slovensko? Totiž inú, než Vašu charitatívnu, logiku toto nemá.

Pani Čuríková, možno to neviete, ale my máme obrovskú tradíciu vianočných kolied. Máme tu tiež hudobnú scénu, ktorá minimálne polstoročie produkuje moderné pesničky k Vianociam. Ako príklad môžem uviesť hudobné zoskupenie Slnovrat, ktoré tu pôsobí už prinajmenšom tridsať rokov. Za tých tridsať rokov som nemal to šťastie ich počuť v našom Slovenskom rozhlase ani raz. A pritom majú piesne ako „List Ježiškovi“, alebo nádherný „Nový rok“. Jáj, prepáčte, teraz som si uvedomil. Vy neviete o kom hovorím, že? To by ste sa za naše koncesionárske poplatky musela asi príliš namáhať, keby ste našla vianočné piesne takýchto pesničkárov, ale vlastne ktoréhokoľvek slovenského speváka, speváčky alebo kapely, ktoré by sa hodili k týmto sviatkom! To šikovný promotér amerického čohokoľvek Vám to asi donesie na stôl a vie by vďačný, či nie? Ach, teraz som si uvedomil tú hrôzu – pesničkárske združenie Slnovrat nemá (!) promotéra, čo by Vám všetko naniesol ako na tácke, pozval na kávičku, zavďačil sa. Takže ich a im podobných, promotérmi v amerických službách nezastúpených, už nikdy nebudeme počuť?

Pani Čuríková, neveril som dlho, že niekto za naše koncesionárske poplatky v našom rozhlase si môže dovoliť uvažovať takto… ako vlastne? Drzo, arogantne, škandalózne voči slovenčine a slovenskej tvorbe? Ja tomu nerozumiem, nemám na to, čo páchate, slušné vysvetlenie. A preto sa na Vás obraciam takto verejne. Nechcem, aby ste mi šepkala do uška pozabučky, ako to myslíte. Veď ste platená z peňazí nás všetkých. Tak si láskavo nájdite chvíľu, odložte najnovší booklet niekoho z USA, čo žije z takto získaných tantiém (lebo to za celý rok vôbec nie sú malé peniaze a o tie ide až na prvom mieste, alebo nie?) za naše koncesionárske poplatky, a skúste nám to všetkým vysvetliť. Čakám…

 

Gustáv Murín

 

P.S. A kým sa tej Vaše úradnej odpovede dočkám, budem si púšťať Slnovrat. Ale načo potom platím tie koncesionárske poplatky?!

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6302792x
Priemerná čítanosť článkov: 8610x

Autor blogu

Archív

Odkazy