Založ si blog

Voľby – dane ako lúštenka. . .

V súčasnej predvolebnej kampani sa nám vrece roztrhlo so záchrancami Slovenska. Mňa by ale skôr zaujímali praktické kroky – ako chcú zjednodušiť dane?

Keď teraz v predvolebných diskusiách počúvam návrhy jednotlivýcb strán ohľadne daní, naskakuje mi husia koža. Každý ťahá iným smerom, jeden tam a druhý presne naopak. Vďaka tomu sa daňové pravidlá u nás za posledných 27 rokov zmenili minimálne 20 krát. A najväčšie svinstvo je, že sa to deje potichu a v takom znätku, že sa v tom nevyznajú často ani samotné štátne daňováčky. Mimochodom, to je tiež príčina, prečo majú zakázané radiť obyčajnému občanovi. Mohli by poradiť zle!

Ale ako sa z toho potom má vysomáriť občan, čo si nemôže dovoliť platiť extra účtovníčku?

Napríklad takáto zvrhlosť: všimli ste si, že dnes máme zdaňované aj preplatky?!! Napríklad, keď vám vracajú na konci roku preplatok za elektrinu. A to vám hneď aj zdania, ako keby to bol váš zisk! Vaše vlastné peniaze vám teda nevrátia celé, pretože nejaký chorý mozog prišiel na to, že aj na tomto sa dá zarábať! A ja sa pýtam: ak sa všetky vopred zaplatené dane (napríklad preddavky na daň) zaznamenávajú do Daňového priznania, aby nedošlo k dvojitému zdaneniu, kam mám zapísať, že nás nejaký sviniar zdanil ešte aj z preplatku za elektrinu?

Alebo úroky na bežnom bankovom účte. Kedysi to bola aspoň povzbudivá položka, dnes smiešne „všimné“. No ale aj to sa zdaňuje! Tak, keď ma šklbú ešte aj o centy, chcem to zaznamenať v Daňovom priznaní. Ale neviem kde, čo by nebol taký problém. Ale nevedia to ani na Finančnej správe a to tam na to majú špeciálnu poradňu!

A pamätáte si tú zvrhlosť, čo sa volala „Ročné zúčtovanie“? Ako keby potom, čo ste sa „priznali“ k daniam, s vami bolo treba ešte aj „zúčtovať“. Našťastie to už robia dnes poisťovne samé, lebo keď som sa ja pokúšal vyznať v tom tlačive, čo pripomínalo „lúštenku“ (ako nazývali naše malé dcéry krížovky), tak som vždy od strachu, že niečo nedoplatím, niekoľkonásobne preplatil. Ešteže Všeobecná zdravotná poisťovňa má vľúdny prístup k takýmto „hriešnikom“ a vždy mi ten nadbytok poctivo vrátili. To v Socke by to zmizlo ako v bezodnej žumpe…

Keď sme pri poisťovniach, predstavte si ďalšiu zvrhlosť. Ste občianske združenie a žiadate o grant Ministerstvo kultúry (akurát tento rok je to už iná inštitúcia, čo vyvoláva zmätok, chaos a bordel nebývalých rozmerov). Aby ste ho dostali, musíte predložiť potvrdenie z Daňového úradu, že im nič nedlžíte. A čo by ste asi mohli, keď nepodnikáte? No ale dobre. Vy ale musíte predložiť aj potvrdenie, že nedlžíte nič žiadnej poisťovni vrátane súkromných! A vy rozumiete tomu, aké asi zdravotné poistenie by potrebovalo občianske združenie čipkovania a háčkovania? Alebo OZ hráčov na trombóne? A aj keby – čo je štátu do toho, čo má oZ s nejakými súkromnými poisťovňami? A predsa stovky OZ ročne žiadali o takéto nezmyselné potvrdenie a poisťovne ich vydávali po tisícoch.

Nečakám, že strana, ktorú by som mal v sobotu voliť, otočí zemeguľu naopak. Ale zaujíma ma, ktorá sa zaoberá takýmito praktickými problémami občanov a v ktorej o nich vôbec tušia? Vy to viete?

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6296665x
Priemerná čítanosť článkov: 8602x

Autor blogu

Archív

Odkazy