Založ si blog

Absurdnosti bratislavskej taxislužby

Utorok na cestách:

 

Každý z nás raz za čas potrebuje túto službu. O to dôležitejšie je, aby fungovala naozaj dobre a hlavne spoľahlivo. V posledných rokoch, ak sa s nejakým taxikárom dáte do reči, počujete ten istý úpenlivý žalm – už to nie je ako kedysi, je nás priveľa, je nás móóóóc…

Ako zákazník sa tomu môžem len potešiť, veď aj vzhľadom ku kríze by sa tým pádom taxi-služby mali len zlepšovať. Ale oni nie.

Stačí spomenúť svetový unikát, pozostatok komunizmu, ktorého sa naši taxikári nie a nie zbaviť, hoci každý cudzinec si nad tým ide hlavu odkrútiť. Bratislavský taxikár aj slzu vyroní pri predstave, že má ísť na objednávku na okraj mesta, ale ak ho zastavíte rovno na ulici (takže nemá žiadne náklady na cestu k zákazníkovi), bez začervenania vás zkasíruje dvojnásobne.

Je to začarovaný kruh, lebo trvajú na preferovaní telefonických objednávok a zároveň chcú zarábať na dlhej trase, ale ak im tú dlhú trasu ponúknete, lebo bývate v okrajovej štvrti, ako sa im nechce! Priam by ich bolo treba prosiť?

A časová objednávka povedzme o dve hodiny, nedajbože na druhý deň ráno k vlaku? To už im tečú, chudáčikom, krokodííílie slzy, ako sa im nechce. Niektoré taxi-služby (napr. akási 4you?) vás rovno odmietnu, vraj nevedia, či sa niekomu od nich bude chcieť prísť! V krízou postihnutom Grécku, v Aténach, som pred pár rokmi šiel večer taxíkom a anglicky som sa pokúsil dohodnúť sa s taxikárom na druhý deň ráno, že mi letí lietadlo. Ten chlap, hoci anglicky vedel len tak-tak, prišiel ráno na minútu presne, odviezol ma za pár šupov k najbližšej stanici metra a ešte poďakoval. To naši páni taxikári? Neuveríte, čoho sú schopní!

Pred dvomi dňami sme si na večer objednali taxík. Na našu adresu už za tie roky trafili nie desiatky, ale stovky taxikárov. Nie je komplikovaná. Pre trubadúra z akejsi družstevníckej taxi-služby, ktorej názvom je krstné meno (to si určite zapamätám), to tiež nebol problém. Viete, čo urobil? Na daný termín sa nezjavil a keď sme sa dispečerky pýtali, kde je, tak vyhlásil, že on JE na našej adrese a my, ktorí tu dvadsať rokov bývame, stojíme zle! Skalopevne a neodbytne sa odmietal pohnúť, lebo on predsa stojí na správne adrese vo DVORE. Na celej našej ulici nemajú obytné domy dvory, žiadne. Navyše tá ulica je ako čiara a v noci vidíte z jedného konca na druhý – bola prázdna, žiadny taxík na dohľad. Ale to nebolo všetko.

Len si to predstavte. Stojíte vyobliekaní s kyticou a darčekom na ulici pred vlastným domom, vychystaní na dôležitú návštevu, a už meškáte, pretože akýsi „prípad“ tvrdí holé nezmysly. A keď sa podarilo vzácne obetavej pani dispečerke presvedčiť ho, aby konečne na našu ulicu a adresu prišiel (veľmi pravdepodobne meškal, v žiadnom dvore nestál a bohapusto si vymýšľal), nečakalo nás žiadne ospravedlnenie. Naopak, nová legenda – on vraj už u nás bol (hoci k nám sa blížil prískokmi, ako horlivo po ceste narýchlo obzeral čísla) a keďže sme tu vraj nestáli, šiel… Už ani neviem, čo zase vyfabrikoval… nedopočul som tie choré nezmysly, lebo medzičasom som už nastupoval a dočkal sa ďalšieho šoku. Keď som mu povedal, že už tie jeho výmysly naozaj nemá zmysel rozoberať, jednoducho pri otvorených dverách (do ktorých sme práve nastupovali!) pridal plyn a odišiel. Len čírou náhodou som stihol uskočiť a nezranil nás.

A to je všetko, čo sa týka taxikárskych družstevníkov. Viete, ubúda vinohradníkov, rozpúšťajú sa družstvá, tak sme asi narazili na nejakého podávača slamy so správaním, aké asi bol navyknutý pri práci s dobytkom. A jeho vedenie? Keď som podal na druhý deň telefonicky sťažnosť akémusi pánovi Vov-i, tak sľúbil, že to vyrieši „hneď“. U družstevníkov termín „hneď“ je asi spojený s agrotechnickými termínmi a ročnými obdobiami. Odvtedy sme o pánovi Vov-i nepočuli. A ani už nechceme, vrátane tej ich neskutočnej družstevníckej služby.

Mimochodom, ak si nevedia družstevnícki taxikári sami rady s takýmito neuveriteľnými exotmi, čo robí Cech taxikárov? Veď on ich aj za ich peniaze „školí“ na euro-úroveň, ktorá sa vybíja v tom, že sa musia naučiť naspamäť taxy taxíkov v hlavnom meste Dánska. A čo školenie o slušnom, solídnom správaní? V Bratislave je vraj taxikárov tisícpäťsto. Tak to jeden takýto „exot“ bude kaziť dobré meno aj tým ostatným a nikto s tým nepohne?

Takže opak je pravdou, priatelia. Nie je pravda, že by bolo taxikárov priveľa. Tých NORMÁLNYCH, nehovoriac o vysnívanej kategórii dobrých a spoľahlivých, je stále málo.

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

povina, krízový štáb

V okrese Kysucké N. Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre medvede

23.04.2024 09:56, aktualizované: 10:21

Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý zvolali pre nedeľňajší útok medvedice na 34-ročného muža v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6299141x
Priemerná čítanosť článkov: 8605x

Autor blogu

Archív

Odkazy