Založ si blog

Zasnežené cesty a šťastná nevedomosť

Anjeli na cestách:

 

Každý šofér vie, že keď napadne sneh, je to problém. Jeden rok však pred Veľkou nocou napadali rovno kalamitky. Iste si to mnohí pamätáte. Pred sviatočným víkendom bolo Slovensko na pokraji dopravného kolapsu. Neexistencia južného koridoru preplnila trasu Bratislava – Žilina – Košice. Klasickým neurotickým uzlom bolo vtedy vyústenie diaľnice pred Považskou Bystricou. Keď sa zo štvorprúdovky mali všetci zrovnať do zákrut okresnej cesty, aby vzápätí celý prúd začal kúskovať hlavný semafor v meste, tak je kolaps na dohľad aj za všedného dňa so slnečným počasím. Tak sme si postáli hodinu a to sa ešte nič mimoriadne nestalo, len si jeden kamión s osobákom oškreli blatníky. Pred následnou trasou Považská Bystrica – Žilina nás varovali pohotové rozhlasové správy. Obchádzka cez Púchov znamenala plaziť sa 20-tkou cez centrum tohto mesta. Ale radšej sa plaziť, než stáť.

K večeru dosiahol chaos maximum a tak niektoré autá prešli vzdialenosť Žilina – Martin za ŠTYRI hodiny. Pešo je to rýchlejšie. Zvolili sme preto obchvat cez Terchovú, ale za touto obcou je kopec, kde havaroval niekto tak zle, že musela prísť sanitka. Autá stáli kilometre až späť do dediny. Ako znalci kraja sme sa rozhodli pre ústup na miestne cesty vedúce na lesnú skratku z Vychylovky do Oravskej Lesnej. Táto improvizácia už dvadsať rokov zachraňovala to, že komunistickí plánovači na tomto ťahu medzi Kysucami a Oravou naplánovali priehradu, ale už zabudli naplánovať aj náhradnú cestu, ktorú zaliala. V prudkom, zľadovatenom kopci nad skanzenom už stáli dve autá. Tie čoskoro vytiahol traktor, asi po známosti. My ostatní sme sa museli spoľahnúť na zimné pneumatiky a reťaze. A tu nastal problém. Neviem nasadiť reťaze.

Ale verím v anjelov. A hneď sa ich prihnala celá dodávka. Zjavne robotníci po týždňovke na ceste domov. Ich auto sa pokúsilo rozprávkový sklenený kopec (tak bol predošlými pokusmi áut vyglančený) zdolať, ale vrátili sa cúvaním z polovice. Vtedy som vyšiel z auta a zveril sa im s problémom. Ten hravo vyriešili. Jeden z jednaj strany, druhý z druhej nasadili reťaze, ešte ma upozornili, že mám pokusne urobiť pár metrov dopredu a dozadu (vôbec mi nenapadlo, že reťaze treba aj dotiahnuť) a prišiel čas na zázrak. Naše plne naložené Punťo sa s reťazami premenilo na snežný pluh a už sme si to fičali nielen týmto, ale aj ďalšími kopcami.

Vo chvíli, veď sa zdalo, že máme po probléme, začal sa ozývať buchot od ľavého kolesa. Zastal som na krátkej rovinke, vyšiel von pozrel na koleso (bolo tam) a vrátil sa za volant. Veď som už povedal, že som ani len neušil, že reťaze treba aj dotiahnuť. Výsledok sa čoskoro dostavil. Po krátkej ďalšej jazde čosi v ľavom kolese ruplo  a keď som sa na to šiel pozrieť, našiel som roztrhnutú ľavú reťaz. Smrtonosne neznalý, zložil som ľavú  reťaz, ale nechal tú na pravom kolese. Až neskôr mi niekto vysvetlil, že to bola chyba. Reťaz na pravom kolese bránila súbežnému záberu oboch kolies. Veď som aj márne túroval motor, nepohli sme sa. To som si ale myslel, že je len kvôli tomu, že stojíme v kopci. Mali sme za sebou už niekoľko hodín cesty, zotmelo sa a my sme boli sami uprostred kopcov. Auto sa odmietalo pohnúť. V ňom žena a dve malé deti. A ja technický antitalent.

Opäť pomohli anjeli. Znenazdania sa z tmy vynorila skupina akýchsi zázračných turistov, ktorí sa akurát vtedy a tadiaľ rozhodli prejsť do cieľa našej cesty – Oravskej Lesnej. Nedalo im ani veľkú námahu, aby nás potlačili a auto sa poslušne rozbehlo. To som sa už len modlil – ešte kopec, ešte kopček, ešte jedna zákruta, ešte…

Odrazu sme sa ocitli na hrebeni posledného kopca a dolu pod nami sa rozžiarili svetielka dediny. Vydýchli sme si. Predčasne. Ako som schádzal poslednou zákrutou k prvým horným dedinským domom, vôbec netuším ako, ale začali sme sa šmýkať bokom. Bolo to beznádejné. Pri takom šmyku som nemal šancu, len sa držať volantu a bezmocne volať – nieeeee. Došlo mi totiž, že nie sme so ženou pripútaní, ako sme pobehovali bezradne okolo roztrhnutej reťaze. A prudko sme sa sunuli k okraju zasneženej cesty, za ktorým bolo osemsto metrov hladkého svahu až do potoka. Ak sa prevrátime a začneme rotovať, všetci sa v aute navzájom pobijeme. A záchrany nebolo…

A predsa, zabudnutá reťaz na pravom kolese zaúčinkovala. Ako sme sa dostali k okraju cesty, narazila do nahrnutého snehu a vrátila nás späť na cestu. Rýchlo som pridal a za chvíľu sme už boli pod našou chatou.

V ten večer mi borovička a život zvlášť chutili. Záchrana vďaka neznalosti? To tu ešte nebolo…

A čo vy. Stretli ste anjelov a šťastné zhody okolností na svojich cestách?

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6301717x
Priemerná čítanosť článkov: 8609x

Autor blogu

Archív

Odkazy