Založ si blog

Opäť tie príšerné Vianoce!

Viete, kedy sa manželia najčastejšie hádajú? Na Vianoce! Áno, sviatky pokoja a mieru sú v mnohých domácnostiach skúškou vzájomnej trpezlivosti a tolerancie. Lebo napätie a predvianočný stres vedú k výbuchom aj pre tie najmenšie maličkosti. Náš vnútorný kotol je pod takým tlakom, že hľadá ventil. A kto je bližšie po ruke, než náš životný partner?

Príklad je po ruke (stačí kliknúť).

 

Vianoce pod tlakom

Toľko krokov sme spolu za ten rok urobili, lepších aj horších! A teraz (po tom všetkom!) sa od nás očakáva, že urobíme ešte jeden. Lenže ten jeden má v sebe aspoň sto medzikrokov: zohnať peniaze (našetriť), zohnať darčeky (tie správne a nie drahé), zohnať toľko jedla, akoby mala prísť vojna kombinovaná so zemetrasením, nezabudnúť na stromček (a čo kapor?) a navrch ešte nejaké celorodinné prekvapenie v podobe pokazenej práčky, vysávača či nebodaj televízora! A do toho ešte fofry v práci, lebo v čase Vianoc celá krajina odumrie nie na tri dni, ale najmenej na tri týždne. Ozaj, a ešte zorganizovať program na sviatky. Nezabudnúť na širšiu rodinu. A kam pôjdeme na Silvestra? Nezabudli sme na niečo?

 

Toto už poznáme

Ponožky a nový sveter váš manžel dostával od starostlivej mamy už ako chlapec. Je dôvodná obava, že takúto starostlivosť od vás na Štedrý deň asi neočakáva. Horšie je, že takmer nikto (ani on sám!) nevie, čo by to vlastne malo byť, čo by ho naozaj obdarilo. Vianoce sú snáď jediné obdobie v roku, keď aj samotný chlap v rozpakoch priznáva, že nevie, čo by chcel. Šťastná to žena, ktorej muž hreší! Teda vo všetkej počestnosti. Áno, je to nezdravé, ale kartón cigariet tuhého fajčiara poteší. Alebo zaujímavá fajka. Znalca vína vie nadchnúť vzácna značka zvlášť vydareného ročníka. Labužník ocení, ak zoženiete krabiu konzervu a nezjete mu to aj s deťmi tak, že mu ostane len plech s exotickou nálepkou. No ale čo s takým mužom, čo sa (na vašu radu!) rozhodol prestať fajčiť, piť a prešiel na suchárovú diétu?

Znie to možno pesimisticky, ale takých nevyhranených indivíduí je medzi mužmi, najmä s pribúdajúcim vekom, čoraz viac. Tak čo mu kúpiť? Nový vankúš na gauč, z ktorého sa len ťažko zdvíha? Ručne pletený obal na ovládač od televízora i celej rodiny? Pozlátený otvárač na pivo?

Veľmi odvážne ženy idú cestou rozseknutia vianočného gordického uzla skutočne ráznym činom. Vychádzajú totiž z presvedčenia, že manžela najviac na Vianoce potešia, ak niečo kúpia – sebe! Veď pre koho to všetko vlastne robia, komu sa chcú zapáčiť, pre koho sa robia krásnymi? Znie to ambiciózne, ale je to aj riskantná cesta. Práve táto otázka by totiž mohla vášho manžela priviesť k zamysleniu. A odpoveď nie je jednoznačná.

 

To si chlap?!

Je načase zastať sa ženatých mužov. Áno, ľudstvo im dlží uznanie za každoročný výkon, ktorý podávajú počas Vianoc pri plnení takzvaných chlapských povinností.

Boli časy, keď zohnať kapra bolo takmer rovnako namáhavé, ako ho vlastnoručne dochovať a vyloviť. Navyše, vtedy sa kapry vyznačovali pozoruhodnou životaschopnosťou. Jedného som nechal hneď pri kúpe ovaliť smrtonosným úderom, potom som s ním chodil s kamarátmi po všetkých blízkych stánkoch s vareným vínom, posedel zo dve hodinky na návšteve (kapra som zatiaľ u známych odložil prezieravo do chladničky), dotrepal ho domov, a keď som ho vyťahoval zo sieťovky, ešte si na mňa nemo otváral chlebáreň. A teraz, čo s ním? Každá žena si myslí, že absolventi vojenského výcviku musia vedieť zneškodniť takéhoto tvora. No veď áno, dajte mi guľomet a je to raz dva. Len kto má potom vypľúvať toľké olovo namiesto plnky?

Mal som na to fintu, priznávam. Rozhodol som sa, že kaprovi humánne „zakrútim krkom“. Lenže som nenašiel ten krk! Potom som ho skúšal ovaliť kladivom tak, aby ho to nebolelo.  No a ešte varechou zlomiť chrbtovú kosť. Dodnes vidím tie vyčítavé oči. Nakoniec to musela vyriešiť moja netrpezlivá žena nožom. A bez vojenského výcviku.

 

Šťastné a veselé!

A ešte posledná rada. Keď ste všetko toto zvládli, tak vás čaká už len krôčik k pohodovým sviatkom. Stačí dodržať zopár drobností. Predovšetkým, nevysmejte manžela za to, že zohnal stromček ako z výpredaja maskovacej techniky slovenskej armády a že kapor z neznámej príčiny obľubuje plavbu hore bruchom. Nechichocte sa, keď prskavkou takmer podpáli obývačku a už vôbec žiadne pohrdlivé úsmešky nad tým, že aj tento rok si poplietol značku parfumu, ktorý máte rada, a to aj napriek tomu, že ste mu vzorku včas odovzdali na reklamnom letáčiku. Váš muž má za sebou rovnako ťažký rok ako vy, len u neho sa to prejavuje inak. Keď si zahryznete viackrát do jazyka a disciplinovane prežijete pri tom svojom exotovi Vianoce, na Silvestra sa určite úprimne nasmejete. Najmä ak v obývačke zátkou od šampanského postupne zostrelí väčšinu žiaroviek na lustri…

 

Výber z knihy NÁVOD NA MANŽELSTVO.

Únosy detí na Ukrajine? Ako funguje „double standard“. . .

03.06.2023

Na Západe je známy aj výraz „double standard“, kedy určité kritériá sú na jedných aplikované, na iných nie. A dobre vedia, čo to znamená. Vo Vietname Američania najskôr barbarským bombardovaním civilných cieľov narobili tisíce sirôt a potom ich asi 3 300 odviezli z Vietnamu, z čoho boli aj súdy s podozrením na ÚNOS! Ale nikomu nenapadlo vydať kvôli tomu na [...]

Náckovia na Slovensku?

02.06.2023

História sa opakuje. Zvlášť, keď jej niekto pomôže. Mnoho príslušníkov SS utieklo po II. svetovej vojne z Európy za výdatnej pomoci ilegálnej siete Odessa, ako o tom píše Frederick Forsyth v knihe „Spis Odessa“ a významnou prestupnou stanicou bol aj Vatikán! Viacerí sa usadili v USA a Kanade, kde nie je dodnes nacizmus považovaný za zločinnú ideológiu (??!). [...]

Predvolebná reinkarnácia, či prekabátenie Matoviča a jemu podobných

29.05.2023

História sa opakuje. Po Novembri 1989 sa viacerým komunistickým poskokom podarilo reinkarnovať do novej doby. Žiarivým príkladom je Ján Štrasser, profesionálny komunistický vriťolezec (viď výber „Nám s úsmevom sa kráča… The best of KSS & KSČ“, kde mu patrí čelná pozícia medzi autormi komunistických „častušiek“), ktorý dvakrát podpísal Antichartu. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

gumurin

Ako to vidím

Štatistiky blogu

Počet článkov: 732
Celková čítanosť: 6296439x
Priemerná čítanosť článkov: 8602x

Autor blogu

Archív

Odkazy